Ce se mai intampla prin bancile europene. Cine rezista, cine mai pica?
Criza nu s-a incheiat. Beneluxul a sarit in foc ca sa salveze Fortis. Un consortiu financiar german a facut acelasi lucru pentru Hypo Real Estate. In Marea Britanie, Bradford&Bingley are si ea migrene puternice.
Practic, guvernele Belgiei, Olandei si cel al micutului Luxemburg (cele 3 tari in care Fortis deruleaza grosul operatiunilor) au anuntat intentia nationalizarii acestei banci, injectand in total 11,2 miliarde euro in capitalul acesteia. Obiectivul: evitarea fenomenului de contagiune a crizei subprime.
Duminica seara, primul ministru belgian Yves Leterme a declarat ca tara sa a cumparat pentru 2,5 miliarde euro circa 49% din capitalul Fortis Luxembourg, dand alte 4,0 miliarde in schimbul a 49% din capitalul Fortis Holding Netherlands. Lucrurile stau putin mai prost in Belgia, unde Fortis este unul dintre cei mai mari angajatori privati, concentrand de asemenea si majoritatea depozitelor bancare ale populatiei. Fortis va trebui sa cedeze participatiile in cadrul ABN AMRO, iar Maurice Lippens, seful Consiliului de Administratie, va demisiona, spun surse din piata bancara.
Lui Lippens i se reproseaza in principal proasta comunicare pe care o are cu subalternii, ceva in genul reprosurilor pe care muncitorii le aduceau directorilor ramasi dupa Revolutie in posturi. La vremuri noi, directori noi, pare sa fie sloganul functionarilor bancii belgiene.
Problemele Fortis sunt insa legate de preluarea, in cadrul unui consortiu din care mai fac parte spaniolii de la santander si britanicii de la RBS a bancii ABN Amro, considerat de multa vreme de unii bancheri ca fiind “bolnavul bancar al Europei”. Respectivul consortiu a platit circa 70 de miliarde de euro pentru a prelua activele ABN, intr-un moment in care criza subprime incepea sa-si faca simtite efectele.
De cealalta parte, Hypo Real Estate, amenintata de faliment, a obtinut din partea mai multor surate din Germania un imprumut considerat « suficient » pentru a-si putea continua activitatea. Banca germana facea parte din principalele 30 de vedete ale bursei nemtesti si este specializata in finantari imobiliare. Ea a devenit un fel de oaie neagra, al carei sfarsit il doinesc din fluier tot mai multi analisti germani.
Spaniolii de la Santander au anuntat si ei preluarea prin intermediul bancii britanice Abbey (pe care o detin), a 200 de sucursale si a conturilor corespunzatoare ale clientilor bancii engleze Bradford&Bingley (B&B), aflate si ea in dificultate. B&B avea 2,5 milioane de clienti ale caror economii insumau 22 miliarde de lire sterline.
Santander tocmai preluase o alta banca englezeasca (Alliance&Leicester), pentru 1,33 miliarde lire sterline si o injectie de capital de inca un miliard. Procesul se va finaliza pe 10 octombrie curent, daca nu ma insel eu prea tare.
Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.