Sari direct la conținut

În București, ca-n junglă: Lucrările la blocul de 4 etaje de pe bd. Lascăr Catargiu continuă, deși primarul Nicușor Dan spune că autorizația de construire a expirat

HotNews.ro
Blocul de pe strada Visarion 8, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Blocul de pe strada Visarion 8, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Lucrările la blocul de 4 etaje de pe bd. Lascăr Catargiu colț cu strada Visarion continuă, deși primarul Nicușor Dan spune că autorizația de construire a expirat. Blocul a fost autorizat de administrația Firea, în locul casei de pe strada Visarion 8, care din 2007 până în 2019 a fost demolată bucată cu bucată până nu a mai rămas nimic, fără să existe autorizație de construire.

Povestea imobilului arată incompetența, nepăsarea și posibil corupția unui sistem care nu este capabil să-și protejeze patrimoniul.

Autorizația de construire pentru blocul de 4 etaje a fost emisăm de Primăria Capitalei pe 31 mai 2019. Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei și de pe panoul de șantier.

Lucrările au început la scurt timp după, dar tot în 2019, după ce vecinii și HotNews.ro au sesizat cele petrecute, și anume că imobilul de pe strada Visarion 8 a fost demolat fără autorizație, cazul a ajuns în atenția procurorilor.

În ianuarie 2021 Parchetul a dispus oprirea lucrărilor și trimiterea în judecată a celor implicați. Primarul general, Nicușor Dan, a explicat recent cum s-au desfășurat lucrurile și ce s-a întâmplat cu dosarul.

  • „Clădirea din Visarion 8 era intactă în 2006. A început de atunci un proces de demolare bucată cu bucată, fără vreo autorizație. Au fost mai multe plângeri penale ale vecinilor și ale ONG-urilor, rămase fără rezultat. Totuși, în 2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început o nouă cercetare penală, pentru o ultima distrugere în 2017, și de data asta cercetarea a fost temeinică.
  • Parchetul a constatat că un polițist local a constatat distrugerea dar a omis să informeze Parchetul, doi funcționari de la cadastru au falsificat Cartea Funciară, menționând că respectiva clădire nu mai există, proprietarul a demolat fără autorizație, un avocat i-a învățat pe toți cum să procedeze. Parchetul a trimis în judecată pe toți acești inculpați în 2022.
  • A făcut însă o eroare de procedură. În cursul anului 2021, pe o perioadă scurtă de timp, a făcut acte de procedură și împotriva unui avocat, deși Codul de Procedură Penală spune că cercetarea penală a avocaților este făcută doar de parchetele de pe lângă curțile de apel. Pentru această eroare de procedură întreaga cercetare penală a fost anulată de instanță, trebuind reluată de la zero”, a explicat Nicușor Dan.

Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și ordonanța de oprire a lucrărilor, iar la începutul lunii februarie, șantierul a fost redeschis.

Primarul general spune însă că autorizația de construire a expirat și pe 12 februarie a sesizat din nou Parchetul, cerând procurorilor să oprească lucrările.

„Am solicitat vineri Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprescă lucrările de construire la blocul din Visarion 8. Autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație. Conform legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care i-am solicitat oficial oprirea lucrărilor”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

A trecut o lună de atunci, dar lucrările continuă. Contactat de HotNews.ro, primarul Nicușor Dan spune că Parchetul este singura instituție care poate opri lucrările, iar până acum i s-a comunicat doar că a fost deschis un dosar penal.

  • „Din păcate se repetă situația pe care am avut-o la Icoanei 2-8. Acolo era Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Aici este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Situația este identică. O autorizație care a expirat, noi ca autoritate civilă spunem că a expirat și Parchetul nu oprește lucrările.
  • Doar Parchetul poate să oprească lucrările în situația asta. Teoretic mai sunt două instituții, Primăria Municipiului București prin poliția Locală și ISC, numai că, potrivit Legii 50, în momentul în care ei apreciază că este o infracțiune, sesizează Parchetul și ei nu mai au voie să facă nimic.
  • Totul se duce în responsabilitatea Parchetului. Cei de la Parchet ne-au răspuns doar că au primit cererea noastră și în baza ei au deschis un dosar penal”, a declarat nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Am solicitat un punct de vedere Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, ce s-a întâmplat cu dosarul, dar până acum nu am primit un răspuns.

Pe panou, proprietarul și-a trecut cu pixul că autorizația de construire este valabilă până în septembrie 2023.

Am revenit la Primăria Capitalei pentru a elucida dacă autorizația este totuși valabilă.

„Este o chestiune care este dezbătută în drept, în sensul că, ei au avut o autorizație care le-a fost suspendată de către un organ al statului. Și este o chestiune de drept dacă valabilitatea autorizației se prelungește sau nu cu această perioadă în care un organism al statului, în acest caz Parchetul, le-a suspendat-o. Și pe acest subiect ei chiar au un litigiu împotriva Primăriei, deschis la o secție civilă, prin care cer să se constate că autorizația se prelungește. Dar până o autoritate nu vină să spună că autorizația ta a fost prelungită prelungită cu intervalul acela, mai mult, atunci când autoritatea publică vine să-ți spună că autorizația ta nu s-a prelungit, faptul că tu construiești mai departe este o infracțiune”, a explicat Nicușor Dan.

În paralel, Asociația Salvați Bucureștiul a cerut anularea autorizației de construire pe motiv că aceasta ar fi fost emisă ilegal, procesul fiind pe rol.

Cum a dispărut casa de pe strada Visarion 8, deși nu a fost emisă nicio autorizație de demolare?

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8, era întreagă, chiar bine întreținută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societății civile și a presei, autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit și a fost furat cărămidă cu cărămidă. În 2018, din frumoasa casă mai erau doar câteva bucăți de zid. În 2019, au fost demolate și acestea.

HotNews.ro a întrebat la vremea respectivă dacă Primăria Capitalei dacă a emis autorizație de demolare. Raspunsul primit este că nu era nevoie de o asemenea autorizație deși acolo a fost o casă.

„În urmă controlului efectuat în data de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietatul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului” și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei””, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, la vremea respectivă.

Reprezentanții municipalității au mai spus că vor cere Inspecției de Stat în Construcții să verifice cazul.

În ciuda ilegalităților flagrante petrecute cu imobilul de pe strada Visarion 8 în ultimii 10 ani, pe 31 mai 2019, Primăria Capitalei a autorizat pe teren un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje cu funcțiunea de locuințe colective. Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei.

„În ceea ce privește autorizația de construire eliberată de Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București pentru adresa de pe Strada Visarion nr. 8, precizăm că aceasta a avut la baza extrasul de carte funciară care prezintă terenul liber de construcții, situație constatată și de Comisia zonală de monumente istorice care a eliberat avizul specific necesar autorizării. Subliniem faptul că autorizația de construire este emisă în temeiul legii, cu toate acordurile și avizele necesare”, spuneau reprezentanții Primăriei Capitalei în 2019.

Filmul distrugerii

Visarion 8 – anul 1998

Visarion 8 – anul 2001

Visarion 8 – anul 2007

Visarion 8 – anul 2008

Visarion 8 – anul 2012

Visarion 8 – anul 2018

Visarion 8 – iulie 2019

În 2019 au început lucrările la blocul de 4 etaje

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro