Sari direct la conținut

EIU inrautateste prognozele privind cresterea din zona euro si SUA, dar le mentine pentru Romania

HotNews.ro

Economist Intelligence Unit (EIU) a inrautatit prognozele privind evolutia economica din zona euro si SUA, dar a mentinut mesajul legat de economia Romaniei, atragand atentia asupra nevoilor ridicate ale statului de finantare externa, potrivit Mediafax.

„Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2013 – n.r.), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern”, se arata in cea mai recenta editie a prognozei globale a EIU.

Avertizarile transmise de analistii EIU sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor globale ale institutiei.

Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la circa 30% din PIB. Finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe, dar va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se termina, se spune in raport.

Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.

Desi EIU mentine mesajul legat de Romania, afiseaza un ton mai pesimist privind economiile SUA, Japoniei si cele din zona euro, pe fondul turbulentelor financiare internationale.

„Prabusirea Lehman Brothers pe 15 septembrie a aratat clar ca suntem departe de finalul crizei financiare si exista sanse ridicate pentru falimentele altor institutii financiare mari. Conditiile de creditare vor continua sa fie aspre in SUA, zona euro si Marea Britanie, dar si in multe state emergente care depind de capitalul strain”, se spune in raport.

Analistii noteaza ca economia mondiala va incetini semnificativ si ca riscurile privind perspectivele economice globale raman ridicate.

Aceasta situatie reflecta nu numai problemele din sectoarele financiare din SUA si Europa, dar si presiunile inflationiste globale, care erodeaza competitivitatea firmelor, reduc puterea de cumparare si diminueaza perspectivele de crestere in multe state.

Potrivit EIU, unele state din Asia, Orientul Mijlociu si Europa de Est raman deosebit de vulnerabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro