Basescu a refuzat sa promulge 71 de legi in 4 ani
In patru ani, presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare 71 de legi, cele mai multe datind din 2007, iar de la inceputul lui 2008 au fost deja respinse 14. Legile care s-au lovit de refuzul presedintelui de a le promulga vizau diferite privilegii acordate unor categorii sociale: parlamentari, militari, diplomati, magistrati. Altele, constituiau plocoane politice, cum au fost legea berii, a duty-free-urilor sau cea a vinzarii prin atribuire directa a locuintelor RAPPS. In pofida cererilor de reexaminare, multe dintre legi au ramas in forma initiala dorita de parlamentari.
2008- 14 legi cu ochi si cu sprincene
In 2008, Traian Basescu a trimis spre reexaminare 14 legi, ultima fiind chiar joi. Este vorba de legea Curtii de Conturi, iar obiectiile presedintelui se refera la lipsa unor reglementari clare in ce priveste atributiile presedintelui Autoritatii de Audit si asimilarii sefilor acestei institutii si consilierilor cu omologii lor de la Inalta Curte de Casatie, ceea ce presupune si salariile si pensiile aferente.
Printre legile respinse anul acesta de Basescu se numara legea vinatorii, care permitea infiintarea fondurilor de vinatoare in rezervatii si parcuri naturale, printre care si Delta, facilitind astfel mafia din zonele respective.
Retrimisa parlamentului a fost si legea prin care se echivala concursul pentru preparator sau asistent universitar cu cel de rezidentiat, care ar fi defavorizat rezidentii, supusi unor teste dificile, si ar fi dat unda verde nepotismului si pilelor din spitale, acolo unde se tine, de regula, concursul de preparator.
Alte initative prin care parlamentarii fie incercau sa plateasca polite adversarilor din societatea civila sau, dimpotriva, sa rasplateasca financiar anumite categorii, au fost legea prin care sediul GDS urma sa fie dat unei fictive fundatii de tineret, legea prin care cresteau pensiile diplomatilor sau transferul a 20% din actiunile detinute de Compania Maritima catre primaria condusa de Radu Mazare.
2007- anul record la privilegii
Anul trecut, parlamentarii au avut cele mai multe legi de acordare a tot felul de stipendii, presedintele refuzind sa promulge 30 de legi.
In top s-au situat legea prin care vilele RAPPS urmau sa fie vindute prin negociere directa si nu prin licitatie, cea prin care SRI si MApN puteau sa vinda locuintele catre propriii angajati, majorarile salariale pentru functionarii Ministerului de Externe si legea pentru cresterea pensiilor deputatilor si senatorilor.
Lista este completata de reinfiintarea duty-free-urilor, care contravenea normelor europene, de faimoasa lege a berii, cu destinatie directa pentru trei parlamentari, de legea prin care partidele poltice puteau sa-si cumpere sediile.
Urmeaza o alta lege cadou pentru Mazare, prin care 25% din actiunile Aeroportului Kogalniceanu se duceau la Consiliul judetean Constanta si, nu in ultimul rind, legea care ii viza pe magistratii Curtii Constitutionale.
Acestora li s-au adaugat legi cu miza politica, cum ar fi legea referendumului, modificata si respinsa de trei ori, legea alegerilor europarlamentare sau Codul fiscal. Nu mai discutam de Codul de Procedura Penala, modificat de Tudor Chiuariu si votat de PSD, PNL, PC si PRM si a carui trista faima a ajuns pina la Bruxelles, motiv pentru care insusi premierul a facut apel la presedinte sa-l respinga, sau de Ordonanta DIICOT.
2006 si 2005- acelasi tipar
In 2006, Traian Basescu a respins 15 legi, iar in 2005 -12.
Se poate vorbi de aproximativ acelasi tipar, o combinatie intre legi prin care parlamentarii au incercat sa-si mareasca privilegiile, sa acorde sporuri alesilor locali sau militarilor si sereistilor, sa scuteasca de datorii diferite institutii.
Au fost si anii in care in disputa s-au aflat legile informatiilor publice si Ordonanta DNA, pe care parlamentarii au incercat prin tot felul de metode sa-l subordoneze CSM.
Razboi Basescu- Parlament la scena deschisa
Refuzul presedintelui de a promulga o serie de legi s-a transformat in razboi la inceputul anului 2006 si mai ales dupa ruperea Aliantei DA. Returnarea legilor si mai ales comentariile publice pe care Basescu le facea, au generat contrareactia alesilor.
Acesta este unul dintre motivele pentru care in ultimii doi ani majoritatea legilor retrimise Parlamentului nu au fost modificate in concordanta cu obiectiile presedintelui, fiind adoptate in forma initiala sau doar cu ajustari.
Acuzele s-au intetit de o parte si de alta, parlamentarii mergind pina la a-l acuza pe Basescu de depasirea prerogativelor, presedintele clamind Coalitia 322 care isi face legi pentru propriile interese.