Cine-l voteaza pe Blaga?
Cei care isi aduc aminte de guvernarea Nastase, de lacomiile si obsesiile social-democratilor il vor vota pe Vasile Blaga. Cei pentru care conteaza realitatea simbolica a Bucurestiului si care nu uita starea de asediu impusa Capitalei de Iliescu la inceputul anilor ’90 il vor vota pe Vasile Blaga. Cei care nu cred in chirurgul salvator si care se tem de experiente simulate il vor vota pe Vasile Blaga. Multi dintre cei care il vor vota o vor face insa mai degraba sub impulsul disperarii decat din convingere, fiindca Vasile Blaga nu a reusit sa se impuna in aceasta campanie apatica nici prin virulenta politicianului profesionist, nici prin excelenta tehnicianului. Personaj prudent, lipsit de revolta si magnetismul mentorului sau, angoasat de un rol care-l depaseste, Vasile Blaga a trecut prin campania electorala ca printr-o aventura neplacuta, fortandu-se sa faca fata asteptarilor celor din jurul sau. Adus din Bihor de PD-L, in absenta altei solutii mai rezonabile, Vasile Blaga a invatat scolareste Bucurestiul. Solutiile sale ar putea fi insa rezonabile si nu ar produce noi fracturi intr-un oras care s-a dezvoltat haotic.
Prea silentios pentru gustul bucurestenilor, Blaga nu a stiut nici cum sa poarte batalia politica, nici cum sa-si impuna proiectele, iar aparitiile sale au fost parca fortate de acuzatiile si agenda lui Sorin Oprescu. In vreme ce strategia doctorului independent a fost axata pe atac, cea a reprezentantului PD-L a fost bazata pe reactii improvizate. Social-democratii l-au ajutat pe Oprescu sa placa in aceeasi masura la periferia Capitalei si in centrul ei. Fara nici un efort, Oprescu era cand om de lume, cand baiat de cartier, iar imaginea sa de binefacator, de doctor care nu refuza pe nimeni, era mereu dublata de cea a insurgentului care se lupta cu sistemul. Dedublarea naturala si discursul relaxat le-au placut in aceeasi masura celor cu studii superioare si celor cu opt clase, celor mai tineri, ca si celor mai varstnici. Minciuna directa nu-l discrediteaza, ci il confirma. Il scuza si apara de cei care nu cred in independenta sa. Planurile sale prin care ii transporta pe bucurestenii marginasi din cocioabele lor fara apa, gaz si canalizare direct in odiseea spatiala nu par irealizabile nici pentru electoratul sau, nici pentru multi dintre votantii liberalului Ludovic Orban, care a parasit competitia dupa primul tur.
Este pentru prima data cand simpatizantii de dreapta ai Capitalei nu se aliniaza cu arme si bagaje in lupta anti-PSD, semn ca nici Vasile Blaga nu are suficienta capacitate sa mobilizeze electoratul pe o falie politica, dar si ca scenariul independentului Oprescu este o reusita a social-democratilor. 38 la suta din cei care l-au votat pe Orban opteaza acum pentru Blaga, in vreme ce 37 la suta din ei il prefera pe Oprescu. Reprezentantul PD-L culege astfel roadele nereusitelor lui Videanu si nemultumirilor unei parti semnificative din electoratul traditional liberal, care vede tot mai multe excese in politicile prezidentiale. Vasile Blaga deconteaza la alegerile de duminica atat pacatele partidului, cat si pe cele ale presedintelui. Aceste „defecte” sunt, in acelasi timp, singurele sale „calitati”, iar Vasile Blaga va fi votat in contul lui Basescu si al PD-L. Vor fi in plus destui bucuresteni furiosi care il vor vota pentru a-l bloca pe Oprescu.
Destui care s-ar simti umiliti sa aiba in fotoliul de primar general un exponent al fostei nomenclaturi, destui care nu pot accepta ca la comemorarea celor 18 ani de la incheierea celei mai sangeroase mineriade sa dea Bucurestiul pe mana prietenului fostului presedinte Iliescu. Reprezentantul PD-L s-ar putea sa castige pe mana celor care nu uita si nu iarta, iar voturile impotriva lui Oprescu sa fie mai multe decat cele pentru Blaga.