Sari direct la conținut

Presa in diagonala: Distrugerea rapida a continentului african este ilustrata de fotografiile prin satelit, Merkel il sustine pe Bush in privinta sanctiunilor impotriva Iranului, iar Pakistanul invinuieste coalitia americana pentru moartea soldatilor sai

HotNews.ro

Merkel il sustine pe Bush in privinta sanctiunilor impotriva Iranului. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a alaturat, miercuri, presedintelui american in politica sa privind sanctionarea Iranului daca acesta nu isi suspenda activitatile de imbogatire a uraniului. Desi Bush a obtinut sustinerea europeana pentru a aplica noi sanctiuni, se pot trasa niste diferente intre cele doua abordari. In timp ce Bush subliniaza faptul ca ia in considerare toate optiunile, inclusiv interventia militara, Merkel insista asupra metodelor diplomatice, scrie The New York Times.

Pakistanul invinuieste coalitia americana pentru moartea soldatilor sai. Potrivit unei declaratii a oficialilor militari pakistanezi, cel putin 11 soldati pakistanezi si alte zece persoane au fost ucise in nord-vestul Pakistanului, intr-o ciocnire la granita, care a izbucnit in timpul unei operatiuni conduse de fortele afgane sustinute de americani. Armata pakistaneza sustine ca soldatii au murit in urma unui atac aerian, pe care acestia l-au caracterizat ca fiind „neprovocat si las”. Armata americana a confirmat ca fortele coalitiei au deschis focul in timpul unei operatiuni, insa aceasta sustine ca operatiunea fusese coordonata in prealabil cu Pakistanul, relateaza Washington Post.

Serbia a arestat un important criminal de razboi. Autoritatile sarbe l-au arestat pe Stojan Zupljanin, miercuri, si urmeaza ca acesta sa fie predat tribunalului Natiunilor Unite de la Haga. Arestarea criminalului de razboi reprezinta un pas important spre aderarea Serbiei la Uniunea Europeana. Zupljanin este unul dintre principalii suspecti urmariti pentru crimele de razboi din teritoriul fostei Iugoslavii in timpul anilor ’90. Acesta a fost prins intr-un apartament aflat la 8 kilometri departare de centrul Belgradului, si potrivit declaratiilor autoritatilor, el nu s-a opus arestarii. Zupljanin urmeaza sa fie extradat in decurs de 72 de ore, anunta Reuters.

Canada regreta scolile pentru indigeni. Canada si-a cerut scuze pentru ca a fortat mai mult de 100,000 de indigeni sa frecventeze scolile crestine finantate de stat, care aveau ca scop asimilarea acestora. Prim-ministrul Stephen Harper si-a prezentat scuzele in parlamentul din Ottawa, in fata a sute de fosti elevi. Aceste scoli au functionat de la sfarsitul secolului al XIX-lea, pana in anii 90′, desi majoritatea au fost inchise in anii ’70. Se pare ca in cadrul acestor institutii aveau loc si acte de violenta si abuzuri sexuale. Bisericile care au condus aceste scoli si-au expus scuzele in anii ’80 si ’90, iar Australia a facut un gest similar in februarie, scrie BBC.

Numarul rechinilor din Marea Mediterana a scazut cu 97 de procente. Potrivit unui raport facut public miercuri, numarul rechinilor din Mediterana a scazut cu 97 de procente in ultimii 200 de ani. Autorul raportului, Francesco Ferretti, sustine ca acest fapt va avea un impact puternic asupra ecosistemului intrucat rechinii se afla la capatul lantului trofic, iar disparitia acestora va afecta profund echilibrul ecologic al marii. In plus, conform unui alt raport, publicat luna trecuta, 11 specii de rechini sunt pe cale de disparitie din cauza pescuitului excesiv, relateaza International Herald Tribune.

Distrugerea rapida a continentului african, ilustrata de fotografiile prin satelit. Fotografiile facute din satelit dezvaluie ca ghetarii, lacurile si padurile au disparut cu o viteza alarmanta de pe continentul african in ultimii 36 de ani. Marti, ministrii africani au primit un atlas care ilustreaza viteza cu care a fost distrus mediul inconjurator in Africa. Cele mai cunoscute probleme au fost disparitia ghetarilor de pe Muntele Kilimanjaro si restrangerea lacului Ciad. Alte probleme importante au fost despaduririle, degradarea solului in zonele sudaneze de refugiati, disparitia lacului Ngami din Botswana, extinderea orasului Bujumbura din Burundi, si disparitia padurilor tropicale din Camerun, in favoarea plantatiilor de arbori de cauciuc. Sute de poze „inainte si dupa” au fost expuse in atlas, pentru a ilustra pagubele provocate mediului in mai putin de patru decenii, informeaza TimesOnline.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro