Sari direct la conținut

Euro versus dolar sau Trichet versus Bernanke

Mersul Trendurilor

Intr-o saptamana in care Banca Centrala Europeana urmeaza sa anunte (joi 5 iunie) decizia privind dobanda de referinta la euro, perechea EURUSD parea ca va evolua conform asteptarilor. Mai exact, piata incepuse sa puna in pret o noua conferinta “hawkish” a presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, desi dobanda va ramane cu siguranta nemodificata la nivelul de 4%. Astfel, cotatia EURUSD ajunsese marti, 3 iunie, in jurul pranzului la valoarea 1,5628 fata de 1,5552, inchiderea de vineri, 30 mai.

Insa, asteptarile pietei au fost spulberate de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke. Aflat la Conferinta Monetara Internationala, desfasurata in Spania, la Barcelona, seful FED a surprins intreaga audienta cu declaratiile despre dolar. Se stie ca, pana acum, Bernanke a evitat sa vorbeasca in mod direct despre dolar, facand referire doar “pe ocolite”, din perspectiva presiunii inflationiste.

Aceleasi temeri inflationiste l-au determinat si acum pe Bernanke sa puna dolarul pe lista de prioritati a FED, declarand ca slabiciunea monezii americane a determinat o crestere a preturilor de import, generand astfel o inflatie ridicata la nivelul consumatorilor. De asemenea, a atras atentia ca nu va ramane impasibil la o continuare a devalorizarii dolarului si se va asigura ca prin politicile monetare adoptate, dolarul va ramane o moneda puternica si stabila.

Aceste remarci au facut ca dolarul sa se aprecieze spectaculos fata de euro, castigand aproximativ 200 de pips in cateva ore. De la maximul zilei, 1,5628, cotatia EUR USD a scazut la un minim de 1,5408, incheind ziua la 1,5445.

Mai important este sa vedem ce s-a schimbat fundamental pentru EURUSD si daca acesta a fost un moment de referinta pentru evolutia viitoare. Mai intai, ramane de vazut cat de mult poate interveni FED in sprijinul dolarului. Evident ca FED poate ajuta dolarul si poate tempera inflatia radicand dobanda de referinta la dolar.

Este oare FED pregatita sa ridice dobanda ?

Nu. Cel putin, nu acum. Bernanke a afirmat ca in acest moment nivelul dobanzii este bine pozitionat si poate genera in timp o crestere economica moderata si o stabilitate a preturilor. Cu siguranta insa, economia SUA nu e pregatita acum de o ridicare de dobanda, tinand cont mai ales de faptul ca sectorul financiar a reinceput sa dea semne de slabiciune si putem asista din nou la crize de lichiditate in sistem.

Deci putem spune ca posibilitatile FED-ului de a lua masuri impotriva deprecierii dolarului se reduc deocamdata la nivelul declaratiilor. Cresterea preturilor la commodities coroborata cu un nivel scazut al dobanzii la numai 2%, deci sub nivelul inflatiei, reprezinta o piedica in calea cresterii economice si o presiune inflationista. In acest context o apreciere a dolarului ar fi foarte utila, ceea ce explica in mare masura pozitia adoptata de Ben Bernanke si implicit de Federal Reserve.

Pe de alta parte declaratia lui Bernanke poate fi interpretata si ca un semnal interventionist in piata, in caz ca preturile la commodities continua sa creasca, sporind astfel si mai mult riscurile inflationiste. Sa nu uitam ca la ultimul summit G7, oficialii bancilor centrale s-au aratat ingrijorati de deprecierea dolarului. Piata insa, nu a acordat la momentul respectiv o mare importanta acestor atentionari. Acum insa, daca dolarul va continua sa se deprecieze abrupt, este foarte posibil sa asistam la o interventie in piata a FED-ului, probabil in colaborare cu alte banci centrale.

Alt aspect foarte important este politica BCE si declaratiile presedintelui J.C Trichet. In aceeasi conferinta de la Barcelona, Trichet si-a exprimat din nou foarte clar punctul de vedere, spunand ca principalul obiectiv al politicii monetare europene este in mod cert stabilitatea preturilor. Aceasta pozitie “hawkish” va fi cu siguranta reluata si la conferinta ce are loc dupa decizia de politica monetara, care va avea loc pe 5 iunie.

In concluzie, putem spune ca EURUSD se afla la mijlocul unei lupte cu inflatia, dusa atat de FED cat si de BCE, ceea ce va face sa vedem in continuare cotatia “plimbandu-se” in intervalul 1,5000-1,6000. Pentru moment, cel putin pana la conferinta BCE, “bias-ul” este de partea dolarului.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro