Sari direct la conținut

Câți copaci au plantat în 2022 primăriile de sector din București și de ce sunt importanții arborii de pe fiecare stradă

HotNews.ro
Alveola goala pe Bulevardul Carol, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov
Alveola goala pe Bulevardul Carol, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Bucureștiul are aproximativ 8 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, potrivit estimărilor făcute de Garda de Mediu, adică nici măcar jumătate din suprafața minimă cerută de Uniunea Europeană, respectiv circa 26 de metri pătrați pe cap de locuitor. Dincolo de parcurile din oraș, copacii plantați pe fiecare stradă, la marginea trotuarului, sunt de fapt una dintre cele mai importante categorii de spații verzi din oraș. Din păcate însă, în ultimii 20 de ani, mii de alveole au fost asfaltate sau au rămas goale după ce arborii plantați acolo au fost toaletați excesiv, s-au îmbolnăvit și s-au uscat. Primarii de sector spun că anul trecut au fost plantați circa 18.000 de arbori. Dan Trifu, vicepreședintele Ecocivica, afirmă însă că tot ar mai fi lipsă circa 1,3 milioane de arbori din plantațiile de aliniament.

Primăriile de sector, care trebuie să se ocupe de spațiile verzi de pe străzi, au plantat anul trecut circa 18.000 de arbori, potrivit datelor transmise de fiecare instituție la solicitarea HotNews.ro:

  • Sectorul 1 – 5.831
  • Sectorul 2 – circa 3.000
  • Sectorul 3 – circa 5.000
  • Sectorul 4 – circa 1.600
  • Sectorul 5 – circa 500
  • Sectorul 6 – 2.129

Primăria Capitalei a mai plantat aproximativ 800 de arbori, peste 90 în parcuri, municipalitatea având puține spații verzi de pe stradă în administrare. Administrarea spațiilor verzi de pe străzi este treaba primăriilor de sector.

Asta nu înseamnă însă că fiecare arbore plantat supraviețuiește. Rata de prindere este undeva între 50 și 90% – depinde pe cine întrebi. Oliver Păiuși, viceprimarul Sectorului 1, spune că se prind cam 50% din copacii plantați.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, spune că din cei 3.000 de copaci plantați, undeva la 200-300 au avut probleme de prindere și au fost înlocuiți pe garanție la finalul anului trecut, deci rata de prindere este undeva la 90%.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, susține că rata de prindere este de peste 95%.

Diana Culescu, peisagist, spune că am ști exact câți arbori s-au prins și câți arbori s-au uscat doar dacă am avea Registrul Verde, un inventar al arborilor din București, actualizat la zi cu defrișările și plantările, dar și starea fiecărui copac. Acesta a fost făcut în 2011 de Primăria Capitalei, dar nu este actualizat.

  • ”S-au făcut tot felul de lucrări și nimeni nu a ținut cont că acolo erau rădăcinile arborilor. Tu, ca să faci zona pe care trece mașina, te duci în adâncime vreo 70 cm pentru fundația drumului și tai rădăcinile arborilor care cresc în zona respectivă. Dacă tai rădăcinile, cum s-a întâmplat pe Aviatorilor, ca să pavezi pe o parte și pe partea cealaltă să bagi rețele, practic ai tăiat majoritatea rădăcinilor arborilor. Iar la ora actuală, indiferent ce plantezi, nu mai are unde să se dezvolte.
  • Pe mine mă bucură că toată lumea plantează, dar de ce nu avem totuși aliniamente? Fiindcă arborii se usucă. Nimeni nu face în sol o fosă de plantare unde să se dezvolte rădăcinile arborilor. De exemplu, pe Magheru s-au tot pus platani, dar au murit și s-au pus alții. Și am imagini cu multe zone din Sectorul 1 unde este această situație.
  • Doar că oamenii nu prea își dau seama, că nu recunosc speciile, dar se poate vedea că acele aliniamente nu cresc, rămân la aceeași mărime fiindcă arborii se usucă și plantează alții”, a explicat Diana Culescu.

Câți copaci lipsesc

Este mult sau puțin cât s-a plantat? Adevărul este că nu știm. Fiindcă Primăria Capitalei nu a actualizat cadastrul verde, nu știm câți arbori sunt în total în București, câți sunt pe aliniamente și câți s-au uscat din ce s-a platat. Nu știm nici de câți arbori ar mai fi nevoie.

Primarii de sector spun că situația nu este rea și că nu prea mai sunt alveole goale.

  • ”Am făcut un inventar al alveolelor goale la începutul anului trecut. Toate alveolele goale au fost acoperite de plantarile din toamna trecută.
  • Mai avem peste 1000 de spații pretabile pentru plantat, ocupate de arbori morți care necesita defrișare si pentru care așteptam avizul necesar. Imediat ce vor fi îndepărtați arborii morți ne vom asigura ca vom planta in compensare.
  • Acolo unde a fost evident ca au existat alveole și au fost betonate de persoane neindentificate, le-am refăcut. Nu exclud să mai existe astfel de situații, dar, dacă ele există, sunt excepții”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Primarul mai spune că atunci când se reabilitează o stradă, acolo unde există un trotuar mai mare de 2 metri, sunt prevăzute alveole noi.

Și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a completat alveolele goale, probleme fiind doar în zonele rezidențiale noi.

  • „Noi nu mai avem un inventar al alveolelor goale, am avut în 2021 și am plantat atunci unde era nevoie. Poate nu am plantat chiar în toate, dar în 95%, chiar mai mult, sigur.
  • Toate proiectele noastre de reabilitare de străzi prevăd și plantari de copaci. În Sectorul 6 sunt foarte mulți arbori, undeva la 290.000 de arbori. Sunt arbori ajunși la maturitate, dar care încep să-și piardă din calități din cauza îmbătrânirii.
  • La noi problema este că arborii nu sunt distribuiți unitar. Avem cartierele vechi, construite de comuniști care au arbori – Militari, Drumul Taberei. problema este unde au apărut dezvoltări imobiliare recente.
  • Aici este o mare problemă și trebuie să o rezolvăm. Un exemplu este cartierul Grozăvești”, a explicat Ciucu.

El spune că la fiecare 4 locuri de parcare, Primăria plantează un copac.

O estimare făcută de asociația Ecocivica, care monitorizează de peste 20 de ani spațiile verzi din București, arată însă un dezastru.

  • „În ultimii 20 de ani, plantațiile de aliniament din București au început să dispară și vedem din ce în ce mai multe alveole astupate, betonate, lucrări de sistematatizare ale străzilor care duc la dispariția acestor plantații de aliniament. una dintre cauze a fost toaletarea, dar și bolile.
  • De exemplu, bd. Tineretului din Capitală a fost toaletatat și retoaletat, era unul dintre cele mai frumoase și mai verzi aliniamente din Capitală și ați văzut că majoritatea arborilor s-au uscat sau sunt în declin.
  • Noi estimam în urmă cu câțiva ani că avem peste 1 milion de arbori lipsă în alveole, dar în ultimii ani numărul a crescut cu încă 300.000. Grav este că nu mai există nici alveolele ca să putem replanta. Asta afectează calitatea aerului și sănătatea populației”, a explicat Dan Trifu, vicepreședintele asociației Ecocivica.

Dan Trifu mai spune că, dincolo de arborii lipsă în alveole sau alveolele astupate, în majoritatea dezvoltărilor imobiliare lipsesc noi plantații de aliniament .

De ce sunt importante plantațiile de aliniament

Am vorbit cu peisagista Diana Culescu. Ea spune că plantațiile de aliniament sunt importante pentru că reduc poluarea cu praf, ne ajută să scăpăm de arșita verii și ajută fauna din oraș.

  • ”În primul rând, pentru că acesta este verdele care stă cel mai aproape de noi, fiindcă până ajungi în parc, aliniamentul este cel care te ajută atunci când te duci să iei pâine de la colț, când te duci la job sau să iei copilul de la școală. În străinătate se gândesc spațiile verzi în termeni de rețea verde și de fapt tu ai parcurile mari, apoi scuarurile și ele sunt legate de aceste aliniamente stradale, fiindcă tu nu poți să mergi printr-un deșert de la tine de acasă până în parc.
  • Apoi este important și din perspectiva preluării poluării. Praful aruncat de roțile mașinilor se oprește pe frunzele arborilor, pe trunchiurile lor, de fapt arborii sunt un imens magnet de praf în oraș. Astfel, ne interesează să fie arbori și la fereastra oamenilor, nu doar în parc.
  • Vara scad temperatura cu câteva grade, este acea diferență pe care o vedem când intrăm în parc. Nu numai că dau umbră, dar oferă și umiditate, iar confortul termic este cu totul altul.
  • Apoi, aliniamentele sunt cele mai importante culoare ecologice din oraș. Dacă ai o veveriță ea nu stă numai în parc, sau păsările care nu pot să zboare foarte mult, nu pot accesa alte zone decât prin intermediul coroanelor acestor arbori. Aceste aliniamente sunt străzi și pentru fauna care trăiește alături de noi în oraș”, a explicat Diana Culescu.

Dan Trifu, vicepreședintele Ecocivica mai spune că studiile arată că aliniamentele stradale reduc substanțial praful și zgomotul care ajunge în locuințe:

  • ”Sunt studii, așa cum știe și Primăria Municipiului București, care spun că plantațiile de aliniament reduc între 40 și 60% din nivelul de emisii și zgomot către locuințe. Acesta a fost și motivul pentru care arterele Bucureștiului și cartierele Bucureștiului au fost proiectate așa.
  • Dacă un arbore îți umbrește locuința, aproape că nu mai ai nevoie de aer condiționat”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro