Marile companii britanice ameninta cu mutarea sediilor in strainatate din cauza impozitelor
Mai multe mari companii si-ar putea muta sediul din Marea Britanie daca guvernul de la Londra va aproba o propunere legislativa privind impozitarea veniturilor din strainatate, potrivit editiei online a cotidianului The Times. Acest avertisment a fost transmis, in urma cu zece zile, primului ministru, Gordon Brown, si ministrului de Finante din Marea Britanie, Alistair Darling, de o delegatie formata din oficiali ai unor importante grupuri britanice.
Din delegatie au facut parte, printre altii, Stephen Green – presedinte executiv HSBC, Arun Sarin – director executiv Vodafone, David Brennan – director executiv Astra Zeneca, Andrew Witty – director executiv desemnat Glaxo Smith Kline, Dick Olver – presedintele consiliului de administratie al BAE Systems, Jan du Plessis – presedintele consiliului de administratie al BAT, Jeroen van der Veer – director executiv Shell si Peter Sutherland – presedintele consiliului de administratie al BP.
Acestia sunt nemultumiti de o propunere legislativa din luna iunie a anului trecut. Daca va fi implementata, aceasta propunere va modifica regulile dupa care sunt impozitate dividendele provenite din operatiunile din strainatate.
De exemplu, potrivit acestei propuneri, companiilor li se vor impozita castigurile din drepturile de proprietate intelectuala obtinute peste hotare, printre care brevetele pentru medicamente, design sau branduri.
Alistair Darling a anuntat luni revizuirea legii de impozitare a corporatiilor. In ceea ce priveste dividendele din strainatate, ministrul de Finante a declarat ca „am lucrat indeaproape cu mediul de afaceri si, in urma acestor discutii, viziunea noastra s-a imbunatatit substantial”.
O sursa apropiata a declarat ca intalnirea dintre reprezentantii mediului de afceri si membrii guvernului a fost „constructiva”.
In ultimele saptamani, doua companii importante, Shire Pharmaceuticals si United Business Media au decis sa isi mute domiciliul fiscal din Marea Britanie, in Irlanda. De asemenea, exista zvonuri ca si alte mari companii sunt pe punctul de a le urma.
O sursa din cadrul Shire Pharmaceuticals a declarat duminica ca propunerea de modificare a regimului de impozitare a dividendelor din strainatate a reprezentat doar unul dintre motivele schimbarii domiciliului fiscal.
Glaxo Smith Kline, cea mai mare companie farmaceutica din Marea Britanie, nu are in plan, deocamdata, o asemenea masura. „Credem totusi ca mediul de afaceri din Marea Britanie trebuie sa fie realist, pentru a nu pune in pericol abilitatea noastra de a concura pe plan global. Astfel, este important ca guvernul sa ia masuri pentru ca Marea Britanie sa fie o locatie atractiva pentru companiile care isi au sediul aici”, au declarat reprezentantii companiei.