Adevarul: Bogdan Olteanu: "Cand esti la guvernare, e normal sa-ti alunece piciorul"
Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor, crede ca liberalilor le va prinde bine o perioada de opozitie si ca Romania se indreapta spre un sistem politic cu patru partide
Dusmania dintre liberali si pedelisti are legatura, mai curand, cu „parintele spiritual” al partidului condus de Emil Boc, sustine presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El spera ca PNL sa obtina la urmatoarele alegeri cel mai bun rezultat din istoria sa postdecembrista – peste 16% – si spune ca bancile opozitiei ii vor ajuta pe colegii sai sa-si mai aminteasca de ideologie. „La masa Adevarului”, Bogdan Olteanu a admis totusi ca partidele sunt dispuse la toate combinatiile politice posibile pentru a-si face viata mai usoara dupa alegerile locale.
– Adevarul: Ramane loc si pentru PNL pe scena politica sau vom avea doua partide mari, cum isi doreste presedintele Basescu?
– Bogdan Olteanu: Deocamdata nu exista un partid „Alfa” sau cel putin nu a fost consacrat prin alegeri. Dupa ultimele evolutii spectaculoase din cadrul PSD, eu vad ca Romania evolueaza in directia in care evolueaza si Germania, si anume spre un sistem de patru partide. Un partid, daca e sa o luam dinspre dreapta, crestin-democrat conservator, un partid liberal, unul social-liberal si un unul de stanga.
Dupa cum vad eu, in jurul lui Sorin Oprescu probabil ca se va coagula o stanga. Si e foarte posibil ca, in felul acesta, in Romania sa se stabilizeze un sistem de patru partide, si nu unul de doua. Las deoparte UDMR, care este calata pe electoratul sau si va fi acolo, va fi pe harta politica in parametrii pe care-i are. Dincolo de asta, electoratul majoritar va vota probabil cu trei-patru partide. In conditiile acestea, o sa vorbim mai putin despre un sistem cu partide mari si partide mici. Probabil vor fi patru partide in aceeasi marja.
– Este Sorin Oprescu un fel de „cal troian”? Va crea o masa critica in jurul lui?
– Sorin Oprescu este un apropiat al lui Ion Iliescu. Nu ascunde chestia asta si nici nu-i este rusine cu ea. Dar e destul de evident ca PSD nu a reusit sa se contureze ca un partid de stanga. Cele cateva incercari de a face propuneri legislative de stanga au starnit mai curand rasul si au fost luate in serios foarte putin de electorat. Iar actualii lideri ai PSD, care sunt oameni absolut respectabili, nu au fete de lideri de stanga. Miron Mitrea poate fi un lider de stanga credibil, Ion Iliescu poate fi oricand un lider de stanga credibil. Domnii diplomati arata mai putin a fi de stanga. Arata, mai curand, a lideri ai unei stangi reformate de tip Tony Blair, ai unui partid de centru.
– Adrian Nastase aduce cu Tony Blair?
– Si-ar dori cu siguranta.