Cotidianul: Vinatoare romaneasca de bacterii in Groenlanda
Dupa o expeditie in insula de gheata, citiva cercetatori romani s-au intors cu o recolta de microorganisme pure si vioaie, excelente de folosit in industria farmaceutica si alimentara.
Cinci cercetatori romani au facut o expeditie in Groenlanda pentru a analiza speciile de microorganisme care traiesc in gheata si sol, dar si pentru a testa zona in care vor amplasa un telescop.
Echipa a fost formata din Teodor Gheorghe Negoita, Mihaela Scinteie Cotarlet si Paul Andrei Iordache, de la Institutul Roman de Cercetari Polare, si Petre Popescu, Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Exploratorul Teodor Negoita este la a cincisprezecea expeditie intr-o zona inghetata, dar de data aceasta a fost ghidul cercetatorilor tineri. De la carnea de balena si de foca, pentru uz propriu, cei cinci au trecut si la prepararea in eprubete a organismelor vii din pamintul si gheata Groenlandei, in slujba stiintei.
Ei au identificat primii anumite specii de microorganisme, cum este Bacillus Spergilus.
„Aceste rezultate sint folosite in producerea de medicamente, a detergentilor, in industria alimentara. Noi am folosit rezultatele pentru biomasa furajera, adica pentru hrana animalelor, dar altele ajuta la procesul de fermentatie, fabricarea brinzeturilor, la conservare, la poducerea drojdiei, pentru congelari si asa mai departe”, spune Teodor Negoita. Cercetatorul crede ca bacteriile din zone cum este si Groenlanda sint nepoluate si mult mai active.