Deprecierea leului determina scaderea numarului de tranzactii imobiliare
Deprecierea din ultima perioada a leului pana la minimul ultimilor trei ani isi face simtite efectele pe piata imobiliara. Surse din piata indica aparitia unei reticente la nivelul cumparatorilor atunci cand vine vorba de achizitia unei locuinte. Mai multi agenti imobiliari sustin ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile de locuinte si chiar terenuri au scazut considerabil in acest an.
Semnale in acest sens vin atat din partea agentiilor mai mici imobiliare, cat si din partea unor nume mai mari din piata, iar reticenta este prezenta mai ales in cazul potentialilor cumparatori ai unor apartamente in blocurile vechi.
„Majoritatea clientilor care, anul trecut, voiau sa achizitioneze apartamente de doua camere se orienteaza acum spre garsoniere, pentru ca nu mai au bugetul necesar, din cauza aprecierii euro din ultima perioada”, declara Laura Ciuca, office manager in cadrul agentiei imobiliare Alaskan Business Group.
O scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara este semnalata si de Cristian Gvinda, coordonator vanzari in cadrul agentiei imobiliare Art Imob Group.
„Momentan se observa o scadere a agitatiei pe piata imobiliara. Fata de primavara anului trecut, cererea nu mai este la fel, iar cauza o reprezinta preturile exagerate”, spune Cristian Gvinda.
Un alt agent imobiliar, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru HotNews.ro ca situatia de stagnare si chiar scadere a vanzarilor poate fi observata si la tranzactiile cu terenuri.
„Sunt cereri sub pret datorita fluctuatiei de curs valutar. Am spre vanzare 10 apartamente si o garsoniera si nu suna nimeni. Pe loturile de teren, situatia este la fel. Cererea este mult mai slaba decat in aceeasi perioada a anului trecut”, sustine acesta.
Reprezentantii Eurisko, companie de consultanta imobiliara care vizeaza o dublare a cifrei de afaceri pentru acest an pana la 25 milioane euro, vorbesc despre o stagnare si asteptare la nivelul pietei. Oficialii companiei considera insa ca situatia nu va dura si ca numarul tranzactiilor va continua sa creasca si in acest an.
„Nu putem vorbi despre o scadere. Se inregistreaza mai mult o stagnare, o stare de expectativa datorata mai mult masurilor fiscale anuntate la sfarsitul anului trecut. Potentialii cumparatori analizeaza cu mai multa atentie procedura fiscala. Pe de alta parte, luna ianuarie – cu deprecierea masiva a leului – aduce noi piedici in calea angajarii intr-un proces de creditare. Oricum, situatia se va reglementa in scurta vreme pentru ca oamenii au nevoie de locuinte si sunt anuntate in piata foarte multe proiecte rezidentiale. Cu siguranta numarul tranzactiilor va creste, deorece numarul mare de unitati in piata va aduce cu sine si preturi competitive”, a precizat Beatrice Dumitrascu, Head of Project Accounts, Residential Sales, Eurisko.
Vinerea trecuta, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 3,7694 lei pentru un euro. Moneda nationala nu a mai atins acest nivel din data de 17 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,8026 lei pentru un euro. Aceasta saptamana a debutat cu o apreciere usoara a leului fata de euro, miercuri leul apreciindu-se cu 1,74 bani fata de euro, comparativ cu ziua anterioara.