Sari direct la conținut

Business Standard: Companiile energetice de stat, obligate sa dea un miliard de euro pe drepturile de poluare

Business Standard

Companiile de stat din sectorul energetic ar putea fi nevoite sa cheltuiasca peste un miliard de euro in urmatorii patru ani pentru achizitia de certificate suplimentare de emisii de dioxid de carbon, dupa ce UE a redus cota alocata Romaniei si in conditiile in care respectivele societati sunt la inceput cu investitiile in protectia mediului.

“In domeniul energiei electrice si termice, in conditiile alocarii proportionale, de exemplu, numai societatile comerciale din coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor vor trebui sa achizitioneze suplimentar circa 33.500.000 de certificate pentru perioada 2008-2012”, au declarat pentru Business Standard surse guvernamentale.

Acestea au adaugat ca, in prezent, costul unui certificat de emisii de dioxid de carbon este de aproximativ 30 de euro si ca achizitionarea celor peste 33 milioane de certificate se va reflecta in cheltuieli suplimentare de productie a energiei.

Conform surselor citate, numarul initial de certificate alocate acestor societati, inainte de aplicarea reducerii din partea UE, era de circa 176.400.000 de certificate pentru perioada mentionata, dar, chiar si in aceste conditii, companiile trebuiau sa mai cumpere drepturi de emisii.

Reducerea cotei de emisii poluante va duce la cresterea facturii pentru incalzire la un nivel insuportabil pentru 50% din populatie, va impune concedierea, intr-o prima etapa, a 20.000 de angajati din sectorul energetic si va obliga firmele locale sa cheltuiasca sume care ajung pana la 1,9 miliarde euro pe an, conform unui document guvernamental citat de Mediafax.

Diminuarea plafonului national cu 19,7 milioane de certificate, in perioada 2008-2012, daca Executivul de la Bruxelles nu va reveni asupra deciziei, va determina cheltuieli suplimentare anuale de 691 milioane de euro pentru companiile din sectorul energetic, inclusiv rafinarii, sau care lucreaza in domeniul metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei si hartiei, obligate sa cumpere certificate de pe piata, la un pret de 35 euro/document estimat in prezent pe piata europeana a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere certificate, numite “credite de carbon”, in schimbul finantarii proiectelor nepoluante.

Integral in Business Standard

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro