Sari direct la conținut

Reacţia oficială a Chişinăului după ce Putin a anulat decretul privind Transnistria: „Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse”

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Chişinăul va continua să ceară retragerea forţelor militare ruse din Transnistria, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a anulat marţi decretul său din 2012 privind politica externă a Rusiei, în care erau prevederi referitoare la reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova”.

„Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, Filip Cojocaru, citat de TV8.md.

Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată nu a fost pusă niciodată în practică.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012 şi subliniază că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean, citează News.ro.

„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a mai spus Filip Cojocaru.

Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Măsura vine în aceeași zi în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că planul Rusiei este de a înlocui conducerea pro-occidentală a Republicii Moldova, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro