Vor sa cucereasca Elbrusul
Sase alpinisti bacauani vor sa cucereasca unul din „acoperisurile Lumii“ – Vf. Elbrus, din masivul muntos Caucaz, cel mai inalt varf din Europa (5.672 m).
Varful estic al Elbrusului a fost cucerit pentru prima oara in 1829 de Killar Khashirov, un localnic care la acea vreme era un ghid al unei expeditii militare rusesti, iar partea de vest, abia dupa mai bine de 50 de ani, de Akhia Sottaiev, membru al unei expeditii englezesti.
Situat in partea nordica a Caucazului, la granita Europei cu Asia, in Republica Kabardino-Balkania, „Elbrus“ inseamna pentru Sebastian Verga, Dan Garleanu, Leonard Alexa si Sorin Ungureanu, cei mai tineri din membrii echipei, cu varste intre 22 si 31 de ani, o noua provocare. Pentru Daniel Madalinoiu si Gheorghe Cosa, „veteranii“ grupului, un alt program de … antrenament.
Curaj, indrazneala, aventura, hobby, pasiune? Cate un pic din fiecare, poate. Sau mai mult, o stare de spirit a unor aventurieri din Clubul Alpin intr-o expeditie inedita – „prima expeditie integral bacauana“, pe cel mai inalt „pilon“ din Europa.
„Elbrusul a fost cucerit de mine in 1998, ne povesteste Daniel Madalinoiu, unul din impatimitii escaladarilor montane, in varsta de 39 de ani. Acum doresc sa impartasesc experienta mea celor tineri.
Este un varf cu un factor mare de risc, aflat intr-o zona mai instabila din punct de vedere economic si politic, aproape de Cecenia, dar care odata cucerit, simtit, atins, reprezinta o rampa de lansare pentru alte varfuri mai inalte. Pentru mine, momentul in care l-am cucerit a fost similar cu o fericire imensa, egala cu cea in care mi s-a nascut primul copil“.
Sentimente divine, inimaginabile, stiute doar de cei care iubesc muntele. Totul e pasiune, adrenalina la maxim, risc, psihic tare, rezistenta, curaj, viteza de reactie, suspans, frica, tensiune. Intr-un cuvant iubire de munte, cu tot ce implica ea – dezamagiri, impliniri, esecuri, vise, sperante. „In final, satisfactia pe care o simti e indescriptibila, spune cu patos Gheorghe Cosa.
Uiti de oboseala, nu-ti mai tremura picioarele, nu te mai doare capul. E extraordinar. Esti tu, in varful muntelui, al lumii si poti atinge cerul“. Pana acolo insa, drumul e lung. Pregatirea escaladarii, stabilirea obiectivului, componentei echipei, echipamentului de alpinism si campare, traseelor si cailor de acces.
Mancarea? Ceaiuri, supe concentrate, paine si fructe uscate, biscuiti, conserve de carne. „Se foloseste zapada topita, care nu are minerale si nici nu tine de sete, de aceea proteinele, vitaminele sunt suplimentate prin mancare. Insa, la inalta altitudine, nu prea ai pofta de mancare, nu poti sa dormi, ai dureri de cap.
Dupa ce ai trecut de 3.000 m, la fiecare mie de metri trebuie sa te opresti pentru aclimatizarea organismului cu lipsa oxigenului. Altfel, risti sa nu rezisti efor-tului, sa faci un edem pulmonar sau atac cerebral. In general organismul se epuizeaza din cauza presiunii mici a aerului si poti ajunge sa cedezi chiar psihic.
De aceea rezistenta psihica este foarte importanta, mult mai importanta decat cea fizica.
Organismul se lupta sa reziste conditiilor atmosferice pentru a supravietui, asa ca si o taietura mica e foarte grava“, explica Gigi Cosa. Si cel mai mic detaliu conteaza pentru ca in final, acolo sus, sa te simti un invingator, „acel alpinist bun, care a reusit sa se mentina in viata“.
Expeditia are ca data de plecare ziua de 1 iulie, pe traseul Bacau-Chisinau-Odessa (cu trenul si autobuzul), iar daca sponsorii vor fi „darnici“, pe traseul Bucuresti-Moscova-Mineralnie Vodi (cu avionul). Costul total – circa 600 de euro/ peroana. Emotii? „Vremea e cea mai decisiva problema in astfel de accensiuni.
Furtunile sunt cele mai periculoase – zapada, frig, imposibilitate de orientare in teren“, spun toti in acelasi ton.
Daniel Madalinoiu – 36 de ani, salvamontist, casatorit: „Vreau sa ma antrenez pentru Himalaya. visul meu este sa ajung la «opt miari» – inaltime de peste 8.000 m, iar aceasta expeditie este un bun prilej de a ma antrena“.
Palmares: Elbrusul de Est (5.644 m), expeditie Motherhorn (Alpi), Aconcagua (Argentina), Ojos del Salado ( cel mai inalt varf vulcanic activ cucerit si de Catalina Albu din Bacau) – premiera nationala cu o echipa bacauana, Cerro Tres Cruces, Cerro Cabalo Muertas, Cerro Maricunga (Chile-Anzi)
Gheorghe Cosa – 39 ani, inginer, casatorit: „Urmatoarea mea escala va fi in Peru la o inaltime de 6.700 m, in vf. Huascaran, din muntii Anzii Cordilieri, iar aceasta expeditie este prima in afara, cu membrii clubului din Bacau, o a doua mea familie“.
Palmares: – trasee de iarna si de vara in masivele Piatra Craiului, Fagarasului, Bucegi, Ceahlau, Rarau, Giumalau, Ciucas, expeditie Mont Blanc (Alpii din Franta si Italia), Motherhorn (Alpi), Aconcagua (Argentina)
Sebastian Dumitru Verga – 24 de ani, inginer, necasatorit: „Pentru mine aventura conteaza. Nu stiu cum o sa reactionez, dar sunt curios daca voi face fata acestei provocari.
Fizic ma simt pregatit“ Dan Garleanu , 22 de ani, student, Leonard Alexa , 31 de ani, inginer, casatorit si Sorin Paul Ungureanu , 22 de ani, student, sunt ceilalti membri ai echipei „integral bacauane“.