Comert cu casa mortii
Pentru o inmormintare decenta famila decedatului trebuie sa dispuna de zeci de milioane de lei, iar in satele banatene, conform traditiei se mai cheltuie alte citeva zeci de milioane cu pomenile si parastasele pentru iertarea pacatelor celui decedat..
Tranzactia cu locuri de veci interzisa dar taxata de biserica
Mai inainte de toate trebuie sa te asiguri ca ai unde sa-ti inmormintezi mortul. La oras exista deja o criza a locurilor de inhumare, fapt ce de multe ori favorizeaza piata neagra a vinzatorilor de locuri de veci. Desi regulamentele bisericesti interzic vinzarea acestor locuri, tranzactiile se efectueaza totusi, de multe ori la niste preturi ametitoare.
In anunturile de mica publicitate ale unor ziare gasesti oferte variate in ceea ce priveste vinzarea locurilor de veci. Pentru cei care nu au totusi atit de mult curaj, exista o alta cale. Detinatorul unui loc de inhumare il doneaza bisericii. Donatia este facuta dar nimeni nu primeste respectivul loc pina in momentul in care nu achita o suma de bani celui care a donat locul de veci.
Tranzactia se desfasoara de obicei prin intermediul omului care se ocupa de cimitir care nu este intodeauna investit cu functia de administrator. Pe strada Fagetului, din Lugoj functioneaza cel mai mare cimitir din acest oras. O parte din el este destinat credinciosilor ortodocsi iar cealalta celor catolici.
Sub pretextul ca avem o bunica pe moarte am incercat sa facem rost de un petec de pamint unde sa o putem inmorminta, atunci cind va fi cazul. In partea ortodoxa nu am avut nici o sansa. Persoana care se ocupa de cimitir ne-a spus ca “cimitirul este inchis†si ca nu mai exista locuri. Am incercat sa cumparam unul. Nici asta n-am reusit.
“Administratorul†ne-a spus ca cei care au un mort in familie sunt indrumati spre celelalte cimitire din oras, aflate la distante considerabile de acea zona, insa ne-a recomandat sa cautam prin ziare la cei care vind. “Eu deocamdata nu stiu niciunulâ€Â, ne-a mai spus acesta.
Ioan Cerbu, protopopul Bisericii Ortodoxe din Lugoj, stie ca tranzactiile cu locuri de veci se fac, chiar daca regulamentul o interzice. “Noi am interzis aceste tranzactii dar nu avem ce sa le facem. Vin cu tot felul de procuri, de la notar, cu tot felul de acte.
Ca sa-i impiedicam, am pus si o taxa foarte mare, de trei milioane de leiâ€Â, ne-a declarat protopopul Lugojului, care s-a gindit ca nu ar fi rau ca Biserica sa mai cistige ceva bani.
Un loc de veci – 6 milioane, cu conditia sa-ti construiesti o cripta de 20 de milioane
Am mers in jumatate catolica a cimitirului de pe strada Fagetului. In final, acolo am gasit mai multa intelegere. Initial “administratorul†ne-a spus ca e destul de greu, mai ales, cind a auzit ca bunica noastra e ortodoxa. A devenit mult mai usor in momentul in care i-am spus ca suntem dispusi chiar sa cumparam un astfel de loc, de la o alta persoana.
– Buna ziua! Ne-ar trebui un loc…
– Dumneavoastra !?
– Nu, nu, Doamne fereste! Pentru bunica.
– De unde sunteti?
– Din Severin.
– Parintii sint aici?
– Nu, sint in Germania!
– E o problema! De ce religie, e ortodoxa?
– Da.
– Aici, fiecare au cimitrul lor.
– Am fost la ortodocsi, dar nu mai au locuri…
– La noi se mai gasesc ceva locuri, a unora care sunt plecati.
– Pai am fi de acord sa-l si cumparam.
– Da numai ca o sa coste putin mai scump.
– Cam la ce pret?
– As avea doua locuri bune, cu conditia sa va faceti cripta acolo. E central, in fata bisericii si nu bagam pe oricine. A mai venit cineva si popa nu a fost de acord sa il dam, pentru ca aici sunt numai personalitati… nu putem sa bagam pe oricine, trebuie facut un lucru frumos, o cripta frumosa.
– Acesta ar fi locul? Cam cit ar costa ?
– Acte, tot…cam la sase milioane. Asta cu conditia ca in maxim un an sa va faceti o cripta.
– Cunoasteti pe cineva care se ocupa de asta?
– Da, va trimit eu la o familie care va face ceva frumos.
– Cam cit ar costa o cripta?
– Cam la 20-30 de milioane de lei.
– Bine! In afara de asta mai trebui sa facem noi ceva, acte…
– Nu, eu ma ocup de tot. Faceti o cerere catre episcopie, o aduceti la mine si rezolvam, in maxim o saptamina.
– Trebuie sa mai dam ceva bani, sa nu avem probleme?
– Nu, la noi nu merge cu spaga!
PSS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj ne-a declarat ca persoanele care au locuri in cimitir si vor sa renunte la ele trebuie conform regulamentului sa le doneze Bisericii, acestea urmind a fi repartizate altei persoane contra unei taxe de 2,5 milioane de lei.
“Prin asta am incercat sa mai limitam tranzactiile dintre cetateni, care oricum se fac†recunoaste episcopul de Lugoj