Pacatele imobiliare ale pastorilor neoprotestanti
Mai multi pastori si membri ai Cultului Penticostal din Cluj au afaceri in domeniul constructiilor si „dribleaza” legislatia pe mai multe planuri.
Doua culte clujene ascund afaceri „murdare” de miliarde de lei
Mai multi pastori si membri ai Cultului Penticostal din Cluj au diferite firme, prin care au castigat miliarde de lei, profitand de relatiile stranse cu strainatatea. Pe langa aceasta, afacerile pastorilor in domeniul constructiilor „dribleaza” legislatia pe mai multe planuri.
Doua firme, Pet si Gor Construct, ce au sediul declarat intr-o biserica baptista nefinalizata, construiesc diferite imobile fara a respecta normele de munca si utilizand persoane, chiar si minori, fara forme legale. Desi la adresele firmelor are birou pastorul Dan Dragan, care cica le-ar tine doar contabilitatea, am aflat ca acesta este adevaratul patron al celor doua firme.
Muncitorii celor doua societati construiesc pe Calea Baciului si pe strada Ariesului pentru o a treia firma, Coratim, patronata de miliardarul penticostal Dan Gavril Dumitras.
Pe santierul Coratim de pe calea Baciului, Inspectoratul Teritorial de Munca a depistat un minor angajat fara acte. Dupa controlul ITM, minorul a fost mutat pe santierul de pe strada Ariesului, la numarul 82, unde se ridica un imobil cu opt apartamente.
Acolo, desi se lucreaza cu angajatii de la Pet si Gor Construct, pe „pancarta oficiala” a santierului apare ca si constructor societatea Coratim, iar ca beneficiar persoana fizica Maurer Simon Anoreas. In plus fata de neregulile de mai sus, Anoreas este beneficiar doar pe hartie, in realitate, asa cum ne-a spus si miliardarul Dumitras, beneficiar fiind societatea Coratim.
Firma urmeaza sa vanda apartamentele pe bani grei. Dumitras ne-a declarat ca a ales sa procedeze astfel pentru a obtine autorizatia.
Coratim a fost infiintata in 2004 si are sediul declarat la locuinta lui Daniel Pavel Dumitras, unul dintre fratii Dumitras. Patronul spune ca nu a stiut ca lucreaza minori pe santierele Coratim. El a precizat ca firma va construi pe Calea Baciului un parc logistic „de care Clujul are mare nevoie”, in colaborare cu firma croata Eco Astrong.
Coratim a inceput lucrarile la hala inainte de a obtine autorizatia de la Primarie. Dumitras mai are in plan un ansamblu rezidential in cartierul Zorilor.
Reteaua pastorilor miliardari
Contactat sub pretextul unei afaceri, Dumitras a pronuntat Contis in loc de Coratim. Din motive necunoscute, contactat a doua oara de ZIUA de Cluj, Dumitras a afirmat ca nu a auzit de firma de constructii Contis a pastorului penticostal Tiberiu Apolzan, insa acesta din urma a spus ca-l cunoaste pe Dumitras, dar ca nu au colaborat nicodata.
Pastorul Apolzan se afla in stranse relatii cu pastorul baptist Dragan, ai carui oameni muncesc pentru Dumitras. Contis a fost infiintata in 1993 si este patronata de pastorul Apolzan, impreuna cu sotia sa si un asociat din Canada.
Societatea de constructii Contis Impex figura, in 2003, la Ministerul Finantelor Publice, cu datorii de 2,3 miliarde, numar de telefon inexistent si adresa la apartamentul familiei Apolzan.
In urma unei vizite a inspectorilor Garzii Financiare, in 2000, Contis a primit trei amenzi pentru incalcarea legii contabilitatii, avand nereguli in registre. Ciudat, mai ales ca sotia lui Apolzan este membru al Corpului Contabililor din Cluj.
Din informatiile care ne-au parvenit din cadrul Comisiei Centrale de Cenzori a Cultului Penticostal din Romania, am surprins numai varful unui aisberg in domeniul afacerilor in constructii nu tocmai „ortodoxe” ale mai multor pastori baptisti si penticostali din Cluj.
De fapt, inginerul Tiberiu Apolzan a ascuns faptul ca Dumitras este cumnatul sau, numele de fata al sotiei dansului fiind tot Dumitras.
Impreuna, ei mai detin si o firma de transport cu TIR-uri. Alaturi de Daniel Dumitras, pastorul Apolzan a detinut firma Intermed Import Export, care s-a ocupat cu comertul cu mobila, masini, piese de schimb, produse alimentare, textile, confectii, materii agricole si chiar animale vii.
Legat de acest ultim tip de „produse”, avem informatii ca, in trecut, acestia au adus in tara mai multe capre cu lana valoroasa, dar acestea au murit din cauza climei din Romania. Firma s-a dizolvat recent, din cauza faptului ca nu si-a majorat capitalul social. Dumitras senior, socrul lui Apolzan, este unul dintre diaconii Bisericii Penticostale din cartierul Someseni, de pe strada Rodnei.
Surse din cadrul cultului penticostal ne-au indicat faptul ca mai multi membri, printre care Apolzan si Dumitras, construiesc si vand anual zeci de vile, prin evaziune fiscala si eludand legislatia romana in constructii. Metoda lor este destul de simpla, dar ingenioasa.
„Pastorii lucreaza camuflat, construind aceste vile direct pe numele beneficiarilor, care – chipurile – le-ar construi in regie proprie. Nedeclarand la fisc aceste activitati lucrative, aducatoare de mari profituri, ale firmelor de constructii, ei isi pastreaza sume considerabile care ar trebui sa ajunga la buget”, ne-au declarat aceleasi surse.
Pe langa aceasta, constructiile ridicate de persoanele fizice nu se impoziteaza, chiar daca urmeaza sa fie vandute.
Toti pe-o mana
„Cei trei pastori ai Bisericii Penticostale din Someseni, Ambrozie Pop, Pavel Cuibus si inginerul Dinu Cimpean (avand fratele pastor in Chicago) sunt antreprenori evazionisti multimiliardari”, ne-au precizat surse din Biserica Penticostala.
Ei lucreaza mana in mana cu patronul miliardar penticostal, inginerul Vasile Lup, proprietarul lantului de depozite de materiale de constructii CLAR, cu sediul pe strada Cehoslovaciei. Lup este membru al Bisericii Penticostale „Speranta” din cartierul Marasti, de pe strada Siretului, impreuna cu pastorul Apolzan.
Initial, Apolzan a fost liderul Bisericii Penticostale Someseni, unde s-a imprietenit si casatorit cu actuala doamna Apolzan (fosta Dumitras), o contabila foarte „priceputa”.
„Moda muncii la negru si evaziunea fiscala la care se dedau antreprenorii in constructii penticostali si baptisti este mult mai extinsa”, ne-au informat surse confidentiale. Dumitras si Apolzan si-au inceput activitatea dupa Revolutie, cu mici ajutoare de peste hotare si vizite, la schimb, in strainatate.
Apolzan face parte acum din Asociatia Crestina de Caritate Samariteanul, care are un magazin de haine din import chiar langa biserica de pe strada Siretului. Surse din biserica Penticostala ne-au dezvaluit ca peste 80% dintre ajutoarele primite cu titlu gratuit sunt comercializate. Legislatia permite comercializarea a doar 10% dintre acestea.
Alta „ingieniozitate” este crearea unui SRL cu acelasi nume ca si asociatia, firma mama „Samariteanul” fiind in Germania, iar in Romania are sucursala. Astfel, ajutoarele de tot felul, din Europa, SUA sau Canada, pot fi trecute pe numele societatii germane Samariteanul si comercializate de filiala din Romania. Banii raman doar la membrii firmei, printre care si Apolzan.
Pastorii penticostali multimiliardari Ambrozie, Apolzan, Campean, Pavel Cuibus si fratii Dumitras, proprietari de firme de transport international, antreprenori in constructii si samsari de vile si terenuri, au patronat si actiunile Misiunii Crestin-Umanitare internationale Sepranta, cu sediul in cartierul Someseni.
Acesti pastori au insotit in lungi turnee misionare, in tara si strainatate, grupul vocal-instrumental Speranta, solicitand si colectand milioane de dolari pentru anumite proiecte umanitare din Romania, realizate doar partial. Sursele noastre ne-au informat ca o parte a fondurilor colectate au fost „reciclate” in afaceri imobiliare si constructii de vile si alte imobile, majoritatea „la negru”.