Sari direct la conținut

Clujul se pregateste de anticipate!

Ziua de Cluj

In ziua urmatoare nu au intarziat sa apara reactiile, semn ca testul a avut efect, iar rezultatele lui pot fi folosite: democratii se pot gandi serios de data aceasta la anticipate, pentru ca au sprijinul declarat al PSD si PRM.

Reluarea subiectului anticipatelor pentru primavara urmatoare a fost o ocazie excelenta pentru Emil Boc de a iesi, de data aceasta de la Cluj, cu subiectul. Emil Boc s-a pronuntat atat de categoric si pentru a puncta faptul ca el conduce Partidul Democrat si nu Traian Basescu.

Daca tema anticipatelor a fost apanajul exclusiv al presedintelui Basescu, iata ca si presedintele PD centreaza si marcheaza. De data aceasta, doua formatiuni importante, PSD si PRM, considera si ele alegerile anticipate o necesitate, iar democratii au, ca sa spunem asa, sprijinul lor. Punctul de vedere al PSD a fost exprimat explicit in acest sens chiar de purtatorul de cuvant al partidului.

Prin urmare, colaborarea PD-PSD prinde contur in fata primei provocari serioase. Ba, mai mult decat atat, apropierea de PSD se face pe fondul unei distantari serioase de PNL a democratilor lui Emil Boc. El a anuntat ca PD are fata de PNL, la aceasta ora, un ascendent de 3 la 1 si ca, la Cluj, PD este pe primul loc, cu 28% din simpatia electoratului.

De ce-l trimit democratii pe Boc la Bucuresti?

Interventia deputatului Oltean la Cluj, prin care-i cerea lui Emil Boc sa lase Primaria si sa mearga la Bucuresti pentru a conduce partidul, a socat pe toata lumea. Pozitia lui Oltean – in plenul unei adunari a democratilor si in fata lui Boc – parea una hazardata sau cel putin nepoliticoasa, in orice caz, pentru cine cunoaste disciplina din PD, o indrazneala de nepermis.

Ei bine, poate tocmai de aceea se poate crede ca a fost un test fata de public, in scopul de a vedea reactiile democratilor, ale presei si apoi, ale cetatenilor. A fost aruncat un bulgare de zapada, care va creste, de acum inainte, cu fiecare zi.

Pentru Emil Boc interventia lui Oltean poate sa se transforme intr-o presiune din partea partidului, ceva care se impune si nu tine neaparat de vointa proprie. Daca se va crea un curent de opinie favorabil acestei idei, pentru situatia delicata in care se afla Emil Boc va fi un motiv serios de decizie si o justificare in plus.

O anumita grupare din PD a gandit totdeauna astfel, ca partidul trebuie condus de la Bucuresti. Ce spune acum Oltean, adaugand ca nu este un moft, demonstreaza ca aceste discutii s-au purtat frecvent in capitala si ca doar unii le considera un moft, pe cand camarazii lui Oltean le considera o necesitate. Iar interventia lui vine pe fondul unei cunoasteri foarte bune a caracterului lui Boc.

Cel care l-a indemnat pe Oltean sa iasa la rampa cu aceasta provocare il cunoaste foarte bine si-l considera pe Boc un indecis, de felul lui. Cu alte cuvinte, grupul lui Oltean are un plan, o strategie in care, daca Boc vrea sa mearga mai departe, trebuie sa ia o decizie, sa caute o solutie, pentru ca ei sunt dispusi sa-l ajute.

Ceea ce s-ar putea spune ca a precipitat lucrurile este chiar ideea anticipatelor spre care se pare ca ne indreptam.

Urmatorul Boc

La sfarsitul acestei veri, democratii ar trebui sa-si prezinte viitorul Boc local, tocmai pentru a le oferi clujenilor un inlocuitor care sa le satisfaca orgoliul ranit. Oltean a facut referire la acest lucru tocmai pentru ca stie ca acest proiect politic exista si ca ar trebui pus in practica.

Ezitarile lui Boc par sa nu fie pe placul gruparii care-l sustine pe Tise; prin urmare, o provocare din partea lui Oltean a fost binevenita pentru ei. Aceasta grupare asteapta ca Boc sa ia o decizie, sa se retraga, dar nu inainte ca Tise sa fie declarat oficial urmasul sau la scaunul din Primarie.

Prin urmare, Tise si ai lui forteaza putin mana lui Boc pentru ca nu mai au rabdare si pentru ca planurile lor au nevoie de timp. Singurul impediment in calea lui Tise este statutul de functionar apolitic la care-l obliga legea si pe care, cu iritare, democratii il considera inca o piedica pesedista pusa in calea afirmarii lor.

Daca, insa, anticipatele vor fi o realitate, gruparea lui Tise trebuie sa stie ce are de facut, daca are unda verde sau nu.

Decizia in legatura cu candidatura lui Tise trebuie luata acum, acest lucru reiese din discursul lui Oltean, tocmai pentru ca Tise are nevoie de o puternica investitie in imagine pe perioada cat mai ocupa functia de prefect, iar apoi trebuie sa se retraga, asa cum il obliga legea, si sa reintre in partid.

Pentru toate acestea are nevoie de timp, iar Boc pare ca-l tine pe loc, situatie care, atat pentru ambitiosul Tise, cat si pentru gruparea care-l sustine, este un obstacol greu de depasit. Cu atat mai mult cu cat pe banca de rezerve se incalzeste urmatorul Tise.

Intra si Gusa in pregatiri

Fostul pesedist, fostul democrat si actualul presedinte PIN, Cozmin Gusa, se intoarce de unde a plecat. El a anuntat ca vrea sa faca pe taximetristul o saptamana la Cluj pentru a vedea cum arata orasul si a face un raport catre primar pe aceasta tema.

Este o actiune populara, care nu pare „stilul Gusa”, dar prin care acesta ar vrea sa le arate clujenilor ca nu se da in laturi de la orice fel de munca, daca scopul o cere, dar si pentru ca stie, ca fost om de presa, ca, pentru o vara cu seceta de subiecte, va fi intens mediatizat, ceea ce va suplini, in parte, absenta sa din folclorul local.

Gusa are si el proiecte politice ce vizeaza Clujul – de unde din alta parte sa mai primeasca un mandat? – dar la fel de bine ar putea sa fie folosit si ca instrument de atac si de subminare a puterii democratilor si a liberalilor din zona. In acelasi timp in care Gusa promite sa coboare cu rotile pe pamantul clujean, Vasile Dincu anunta ca poate conta pe o colaborare PIN-PSD.

Aceasta coordonare de actiuni si declaratii pare sa aiba si un scop imediat, absolut pragmatic din punctul de vedere al rationalitatii politice: PSD nu are pe plan local un candidat cu sanse, nici o voce credibila care sa-i discrediteze pe candidatii celorlalte partide, iar vocea aparent neutra, fara implicatii locale, dar si bine articulata gramatical, a lui Gusa ar putea suplini aceasta lipsa din arsenalul PSD.

Nu intamplator, subiectele de atac ale lui Gusa au vizat, in ultima vreme, personaje locale cu potential electoral si nu intamplator declaratiile lui Gusa au inghitit din electoratul lui Funar, la concurenta cu Emil Boc.

Intrebat daca Cozmin Gusa ar putea fi un viitor candidat PSD la Primaria Cluj, Vasile Dincu, un vechi prieten al acestuia si camarad de idei intru reformarea PSD, a raspuns amuzat: ”A, nu! Nici vorba! Pe Cozmin il intereseaza sa-si formeze o baza electorala aici, atata tot!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro