Marian Oprisan, baron de Bucuresti
prin reconstituirea dreptului de proprietate asupra acestui imobil, bugetul judetului ar putea fi consolidat cu peste 3 milioane de euro u fostul judet Putna avea si alte proprietati inca nerevendicateConsiliul Judetean Vrancea ar putea revendica un imobil cu 30 de camere din centrul Bucurestiului.
Este vorba despre fostul camin al studentilor putneni construit in anul 1929, in timpul fostului prefect Ioan P. Ioan, de catre Prefectura Putna, pe strada Fonteriei nr. 16 si pierdut in conditii necunoscute (deocamdata) de administratia vrinceana dupa 1945.
Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, ne-a confirmat aseara ca institutia pe care o conduce va initia demersurile de reconstituire a dreptului de proprietate. „Vom discuta in plenul sedintei Consiliul Judetean Vrancea atit aceasta proprietate din Bucuresti cit si celelalte proprietati care au apartinut fostului judet Putna”, ne-a spus Marian Oprisan.
6586 Cladirea se gasea in zona istorica a municipiului Bucuresti si a fost demolata inainte de 1989, culmea, pentru a face loc actualului Palat al Parlamentului. De altfel, in acest sector, mai multe strazi au fost rase de pe suprafata pamintului pentru ca fostul dictator Nicolae Ceausescu sa construiasca asa numita „Casa a Poporului”.
S-ar putea spune, fara sa exageram, ca Palatul Parlamentului s-a ridicat peste fostul camin al studentilor putneni. Intre cele doua razboaie mondiale studentii din fostul judet Putna, organizati in Asociatia Studentilor Putneni, erau printre cei mai activi studenti din tara.
La intrunirile acestora de la Ateneul Popular din Focsani si de la caminul din Bucuresti erau invitate, pentru a conferentia, personalitati de seama. La una din aceste intilniri istoricul Nicolae Iorga a tinut celebra conferinta despre „Vrancea si vrincenii”.
Un cadou de 3 milioane pentru imaginea baronului
65876587 Revenind la caminul din strada Fonteriei, reconstituirea dreptului de proprietate a judetului asupra acestui imobil din este in primul rind un act de justitie fata de efortul autoritatilor judetului din acei ani de a construi pentru studentii putneni un imobil in capitala.
Desi locatia era doar pentru studentii merituosi, potrivit unui inventar oficial al patrimoniului public al Judetului Putna din anul 1933, pe strada Fonteriei nu era o cladire oarecare, ci una pe „trei etaje, cu sapte dependinte, construita din caramida, cu pardoseala si invelita cu tabla”, asezata tocmai in romanticul cartier Uranus, din care au ramas astazi doar citeva strazi si imobile.
Pentru anul 1933 valoarea imobilului era de 3 milioane de lei. Astazi, in zona Palatului Parlamentului, o cladire de trei etaje, cu 30 de camere, fie ele numai pentru studenti nu costa mai putin de 3 milioane de euro.
Intrucit imobilul studentilor putneni a fost demolat, cel mai probabil Consiliul Judetean Vrancea va cere despagubiri in bani pentru aceasta cladire de la Primaria Municipiului Bucuresti.
Asta inseamna ca in curind Marian Oprisan, seful administratiei judetului, s-ar putea lauda cu aducerea la bugetul judetului a unei adevarate averi, lucru deloc neglijabil pentru imaginea sa de „bun gospodar”, pe care incearca in zadar sa o cultive. Aceasta nu este inca totul.
Documente publice din perioada care precede sosirea comunistilor in Romania arata ca administratia fostului judet Putna avea si alte proprietati, de aceasta data in Focsani, dar si pe teritoriul judetului. Dintre cele dintii amintim cladirea fostul Palat al Justitiei si fostul Palat Administrativ.
La acestea se adauga cladirile judecatoriei din Adjud, dar si a fostelor judecatorii din Vidra si Suraia. (Eduard POPESCU)