Sassu: Imaginile cu Remes si Muresan nu ar fi trebuit difuzate
Presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTV) Alexandru Sassu, considera ca difuzarea pe postul national a unor imagini cu Decebal Traian Remes si Avram Muresan nu reprezinta un demers jurnalistic corect.
Intr-un comunicat dat publicitatii, Sassu a anuntat ca va cere Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTv sa se pronunte, in termenul cel mai scurt posibil, in acest caz.
Declaratia lui Alexandru Sassu
„Avand in vedere situatia creata prin difuzarea, in cadrul emisiunilor informative, a unui material filmat si subtitrat de altcineva decat angajatii SRTV, material a carui provenienta este extrem de dubioasa, si care induce ideea ca domnul Traian Decebal Remes si domnul Ioan Avram Muresan sunt vinovati, tinand cont de responsabilitatile legale pe care le am, declar urmatoarele:
Consider ca difuzarea in cadrul „Jurnalului TVR” de la ora 19, precum si in emisiunile informative ulterioare, a unor imagini care elimina prezumtia de nevinovatie, nu a reprezentat un demers jurnalistic corect, in sensul Constitutiei, al legii 41/1994 si al Statutului Ziaristului din SRTv.
1. Inducerea ideii, prin intermediul titlului si a comentariului folosite in emisiunile respective, ca doi cetateni romani sunt vinovati, inainte ca justitia sa se pronunte, reprezinta o incalcare grava a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie.
2. In conformitate cu prevederile legii 41/1994, art. 14, alin 2, „Stirile si informatiile care urmeaza sa fie difuzate sub forma de texte sau imagini trebuie sa fie verificate”, precum si ale art. 10 din Statutului Ziaristului din SRTv, „Ziaristul de televiziune publica are datoria de a nu difuza informatii false sau insuficient verificate. Pentru verificarea informatiilor, se vor folosi mai multe surse independente”.
Intrucat exista suspiciuni ca nu s-a realizat o verificare a informatiilor anterioara difuzarii, asa cum era obligatoriu, consider ca imaginile respective nu ar fi trebuit difuzate pana nu se intruneau conditiile legale.
In acelasi sens, art. 14 din Statutul Ziaristului din SRTv interzice folosirea de materiale filmate cu camera ascunsa si inregistrari ale convorbirilor private, fara acordul prealabil al persoanei in cauza.
Este evident ca acest acord nu a existat si, in consecinta, autorul si realizatorul, precum si cel care a permis difuzarea pe postul public de televiziune, au incalcat statutul Ziaristului din SRTv.
3. De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 14, alin. 2, din legea 41/1994, „Stirile si informatiile …. Sensul lor nu trebuie sa fie deformat sau fabricat prin modul de formulare, titluri sau comentarii”.
Consider ca sensul informatiei difuzate a fost deformat de catre autorul si realizatorul stirii prin modul de formulare a comentariului si a titlului care induceau in mod explicit si voit vinovatia celor doi.
Pe parcursul materialului, prezentatorii afirma ca imaginile pe care postul public le difuzeaza, si nu altele, „probeaza, potrivit procurorilor DNA, ca Decebal Traian Remes ar fi luat mita’. De remarcat faptul ca nu exista o declaratie oficiala a vreunui procuror DNA care sa confirme ca imaginile pe care TVR le-a difuzat probeaza vinovatia lui Decebal Traian Remes.
Pe imagini, autorii materialului au trecut in mod incorect titlul „Flagrant”, distorsionand inca o data informatia initiala.
4. In conformitate cu Statutului Ziaristului din SRTv, art. 6, „Ziaristul din televiziunea publica are obligatia de a refuza orice ingerinta si presiune politica, sociala sau economica facuta cu scopul, declarat sau mascat, de a ascunde, distorsiona sau manipula informatia, semnaland orice tentativa de acest gen”.
In acest sens, as remarca faptul ca autorul si realizatorul, precum si directorul Directiei Stiri, doamna Rodica Culcer, nu au semnalat nici Comitetului Director, nici Directorului General, posibilitatea unei tentative de manipulare. Or intrebarea fireasca era care este ratiunea pentru care sursa, oricare ar fi fost ea, doreste sa transmita pe postul public aceste imagini.
In aceste conditii si tinand cont si de intrebarile care s-au ridicat in spatiul public cu privire la problema difuzarii casetei, voi cere Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTv sa se pronunte, in termenul cel mai scurt posibil, in acest caz.
Avand in vedere aspectele amintite mai sus, consider ca a continua difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, pana la lamurirea tuturor suspiciunilor si chestiunilor de ordin legal si deontologic, nu este corecta, legala si oportuna.
Conducerea SRTv se delimiteaza net de orice incercare a salariatilor de a folosi serviciul public in realizarea unor interese proprii sau ale unor terte persoane sau institutii” – se mai precizeaza in declaratia presedintelui director-general al Societatii Romane de Televiziune.