1 milion de euro spaga la Primariei Capitalei
Romulus Iulian Gheorghiu, sef al Serviciului Asistenta Tehnica din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a fost ieri trimis in judecata de procurorii PNA.
Acuzatia: un milion de euro, „comision” cerut pentru a interveni pe langa membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 sa rezolve in favoarea mituitorului un dosar de restituire a unui imobil din Bucuresti, care valoreaza, la pretul pietei, dublul spagii. In cadrul anchetei, procurorii PNA au descoperit ca functionarul public si-a ales victima (B.M.
) dupa ce, mai intai, i-a verificat, din punct de vedere psihologic, comportamentul provocandu-l sa faca fata la diverse situatii create ad-hoc. Studiul psihologic facut de Romulus Gheorghiu a avut, in conceptia sa, la baza, principiul ca un prieten adevarat nu te tradeaza, ci trebuie sa taca, chiar daca il pagubesti, prin diverse manevre dubioase.
Functionarul dornic de castiguri ilicite si-a apropiat mai intai victima, creandu-i impresia ca sunt prieteni. A chemat-o la birou in nenumarate randuri, unde de fiecare data a „imbunat-o” cu whisky, i-a promis ca o va ajuta, desi mai mult punea bete-n roate solutionarii dosarului, daca tinem cont de multitudinea de acte cerute din nou reclamantului, fara ca acestea sa ajunga la dosar.
De cate ori victima isi cerea drepturile legale, batand drumurile de la un functionar la altul, mergand in audiente peste audiente, Romulus Gheorghiu isi punea „fata” pentru prieten. Apoi invita victima in oras, unde mai platea cate o masa pe la „Terasa Doamnei”, „Codrii Cosminului” or „Terasa Academiei”.
Aici, discutau despre LEGEA TaCERII, LEGEA CREDINTEI si LEGEA COMPORTAMENTULUI care trebuie respectate de „prieteni”. Cateva zile mai tarziu, la Terasa Academiei, functionarul i-a spus viitoarei sale victime: „Omul da 80 la suta din valoarea terenului care este estimat la 1000 de dolari pe metru patrat celor care rezolva cauza privind restituirea terenului solicitat”. B.M.
a ramas socat in fata bunavointei „prietenului” sau de a scadea comisionul pana la „50% la valoarea estimativa de 2 milioane euro a imobilului”. Lacomul functionar avea pregatita si calea de predare-primire a spagii: un act notarial care sa dovedeasca cum ca Gheorghiu i-a dat lui B.M.
un avans de un milion de euro, in calitate de potential cumparator al imobilului din strada Maresal Averescu nr. 52 (cel a carui restituire se cerea). Cand primea imobilul si gasea un cumparator adevarat, victima urma sa-i „remita” functionarului milionul de euro intr-un cont bancar.
Abia dupa ce banii ar fi urmat sa intre in cont, functionarul ar fi mers la notar si ar fi cerut anularea actului de primire a avansului. Ulterior, pretentiile au fost reduse la 20 la suta, adica 400.000 de euro, in plus Gheorghiu solicitand ca adevaratul cumparator „sa dea ceva bani in avans ca sa… directionam cumva”.