Sari direct la conținut

Arta de a trage chiulul la serviciu

Evenimentul Zilei

Scandal in Franta, stirnit de manualul angajatului puturos, “Buna ziua, lene”

Angajatii care nu prea au chef de munca, dar nu stiu cum sa faca sa nu se prinda sefii lor de asta, au acum la dispozitie un adevarat manual, intitulat “Buna ziua, lene – Arta si necesitatea de a munci cit mai putin la serviciu”.

Frantuzoaica Corrine Maier, autoarea sa, spune ca din aceasta carte salariatul invata de ce este in interesul lui sa munceasca cit mai putin si cum sa lupte din interior cu sistemul, fara a parea insa ca ar face asta.

Cartea, care vorbeste de fapt despre cum sa faci sa iti pastrezi sau sa iti cistigi un loc de munca bun si bine platit, fara sa intreprinzi, de fapt, nimic, este un antidot la modelul angajatului exemplar importat din Statele Unite de marile corporatii si propavaduieste o filozofie a “nepasatorului lenes activ”.

In primul rind, Corrine Maier spune ca trebuie sa iti alegi o slujba cu adevarat “nefolositoare” cum ar fi cea de consultant, consilier sau expert. Cea mai buna modalitate de a evita intrebarile care se refera la activitatile tale profesionale este sa umbli mereu grabit, parind foarte preocupat si cu un teanc de dosare sub brat.

“Neo-sclavii” in costum

Sfatul de baza al “manualului” se afla in capitolul “Cultura corporatiilor – Oameni prosti” si rezuma in fapt toate ideile anterioare: “Nu pierzi mare lucru daca nu faci mare lucru”. Dind ca exemplu situatia actuala din Franta, Corrine Maier evoca recentele scandaluri financiare si faptul ca multe cariere sint foarte riscante, iar pensiile amenintate.

Corrine Maier se adreseaza “neo-sclavilor” – asa cum ii numeste ea pe cei exploatati de angajatori – celor care sint obligati sa se imbrace ca niste clovni toata saptamina si sa isi iroseasca viata in sedinte fara rost.

Aparuta in luna mai in Franta, cartea a avut un succes enorm. S-a vindut deja in 5.000 de exemplare si exista deja cereri de traducere a ei in mai multe limbi.

“Tradatoarea”, pedepsita

Cei care isi traiesc viata profesionala nefacind nimic trebuie sa dea dovada de multa discretie si diplomatie in “eforturile” lor pentru ca altfel risca sa isi piarda slujbele. Acesta este un sfat foarte folositor extras din carte, dar se pare ca tocmai autoarea manualului nu l-a respectat.

Economist-sef in Departamentul de cercetare si dezvoltare al companiei Electricite de France, Corrine Maier a fost instiintata ca va fi sanctionata pentru ca a incercat “subminarea sistemului din interior” si ca volumul ei “dauneaza imaginii firmei”.

In nota pe care compania, in curs de privatizare, i-a trimis-o femeii se afirma ca ea “nu a fost loiala firmei” si ca in numeroase ocazii “a citit ziarul in timpul sedintelor si a plecat de la intilnirile colective inainte ca acestea sa se termine oficial”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro