Sari direct la conținut

Georgia se asteapta la un razboi cu Rusia

Adevarul

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvilli, se asteapta la un razboi cu Rusia

* „Problema principala a Rusiei este ca a pierdut prea multe teritorii in ultima vreme” * Nu osetii sunt cei care au declansat conflictul din ultimele saptamani, ci rusii, sustine Saakasvilli

„Daca incepem un razboi, atunci va fi un razboi intre Georgia si Rusia, nu intre georgieni si oseti. (…) Suntem foarte aproape de un razboi, trebuie ca populatia sa fie pregatita”. Aceste fraze ii apartin presedintelui georgian Mihail Saakasvilli, care le-a rostit in cadrul unui interviu aparut in numarul de marti al cotidianului francez „Liberation”.

Neobisnuit de franc si de putin diplomat pentru un sef de stat in pozitia sa, Saakasvilli a explicat jurnalistei franceze esenta conflictului din Osetia de Sud: intretinuta artificial de Moscova, enclava este populata de circa 70.000 de oameni, ale caror principale surse de venit sunt contrabanda si jaful pe teritoriul georgian si rusesc. „Rusia a distribuit osetilor imense cantitati de arme.

Sunt acolo tancuri rusesti, circa 90 de vehicule blindate, tot rusesti… Toate astea sunt cam mult pentru cei 3.000 de oameni cati numara fortele armate osete”. Dar nu osetii sunt cei care au declansat conflictul din ultimele saptamani, sustine Saakasvilli, ci rusii: „Tactica este aceeasi pe care o folosesc in Cecenia: daca au morti pe campul de lupta, isi risca vietile pentru a-i recupera.

Fac tot ce pot pentru a face sa dispara cadavrele”. De ce creeaza rusii asemenea probleme, presedintele georgian n-are nici o indoiala: „Problema principala a Rusiei este ca a pierdut multe teritorii in ultimii ani: a pierdut Tarile Baltice si Europa de Est, a pierdut Georgia dupa revolutia noastra de anul trecut, apoi Adjaria.

Majoritatea rusilor au sentimentul ca tara lor a pierdut prea mult si ca trebuie impiedicate cu orice pret alte pierderi pe viitor”. De aceea, Saakasvilli se asteapta la un razboi cu Rusia, dar „nu e nebun”, nu intentioneaza sa-l provoace el insusi.

Prefera sa atraga atentia comunitatii internationale, sa negocieze, sa astepte: „Relatia noastra cu Rusia imi aminteste de un cuplu care divorteaza. Ne propunem sa ramanem prieteni, dar exista multa gelozie, si de o parte, si de cealalta. Noi oferim Rusiei o mana intinsa a prietenie. Dar nu suntem grabiti. Economic, Georgia este inca foarte fragila.

Peste vreo trei ani, va fi mai putin vulnerabila. Trebuie ca Rusia sa inteleaga ca, peste trei-patru ani, situatia va fi diferita. Eu pot sa astept. Urmatoarele alegeri la noi sunt abia peste patru ani si jumatate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro