UDMR se vede castigatoare
UDMR isi negociaza participarea la guvernare, chiar inainte de a intra in Parlament, desi procentul de 5% cu care Uniunea era cotata in ultimul sondaj CURS este pe muchie. Liderii politici ai maghiarimii au lansat in ultima vreme cateva mesaje care transmit mai degraba optimism privind accesul in Parlament.
Alegerile locale au aratat ca electoratul maghiar se mobilizeaza inca la chemarea UDMR, chiar daca nu mai are aceeasi incredere ca in anii precedenti in Uniune, ca organizatie de reprezentare a interselor lor.
Guvernarea si autonomia in acest context au rolul de a comunica hotararea UDMR de continuare a procesului de autodeterminare a comunitatii cu instrumentele specifice guvernarii, si nu prin protocol, forma de colaborare restrictiva, care presupune o asumare a responsabilitatilor difuza, pentru toate partile.
Multe nerealizari sunt puse astazi pe seama protocolului, mai mult nejustificat, pentru ca textele acestora nu contineau formulari concrete de natura sa presupuna angajamente clare.
Daca reluarea temei autonomiei este rezultatul presiunii exercitate de concurenta politica cu opozitia, guvernarea face diferenta intre UDMR si factiunea condusa de Szasz Jeno, care nu are nici o sansa de a accede la guvernare, din motive ce tin de cadrul legal intern si de forta Uniunii Civice Maghiare.
Avertismentele Opozitiei privind posibilitatea ca UDMR sa rateze pragul parlamentar fac mai degraba jocul Uniunii, chiar daca sunt lansate pentru a crea un curent de opinie favorabil negocierii.
Potrivit sondajelor din ultimii 14 ani, pentru comunitate este foarte importanta siguranta, etnica si sociala, prezenta in Parlament sau intr-o alianta politica, fiind de natura sa creeze sentimentul de confort necesar, mai important decat nemultumirile fata de gruparea Marko-Verestoy-Borbely-Frunda.
Chiar daca in completarea unui discurs critic, corect de altfel, cu privire la balcanizarea UDMR si la indepartarea acesteia de comunitate, discutiile pe marginea riscului ca maghiarii sa nu fie reprezentati in Parlament in urmatorii patru ani pot contribui la mobilizarea la urne si in conditiile in care elita politica maghiara nu ajunge la consensul dorit inainte de alegeri.
Obtinerea unui procent de 5-6% nu inseamna un vot de incredere si nici disparitia opozitiei. Sustinuta de Orban Viktor, vicepresedinte al Partidului Popular European si probabil viitor premier al Ungariei, Uniunea Civica Maghiara ar avea pana in 2008 timpul necesar constructiei interne, in asa fel incat la urmatoarele alegeri sa ridice serioase probleme UDMR.
Semnalele lansate de alegerile locale ar trebui sa ingrijoreze Uniunea, mai ales cazul Targu Mures unde, dupa toate calculele, a reiesit ca Dorin Florea a fost preferat de maghiari candidatului UDMR. Intr-o mai mica masura, o situatie asemanatoare a fost inregistrata si la Cluj unde unii maghiari au votat impotriva PSD si a recomandarilor venite de la centru.
Daca partidele romanesti construiesc programe consistente si pentru comunitatile minoritare si atrag pe liste reprezentanti ai acestora, situatie perfect posibila in viitorul apropiat, data fiind vulnerabilitatea UDMR, atunci votul pe considerente etnice va fi depasit.