Sari direct la conținut

Labirintul lui Simón Bolivar

Ultimele zile din viata lui Simón Bolivar, cunoscut ca „Eliberatorul”, l-au fascinat pe Garcia Marquez. Dupa o documentare atenta, el a dedicat o carte tocmai perioadei despre care nu abunda datele istorice. „Generalul in labirintul sau” este povestea ultimelor zile ale lui Simón Bolivar, in special a ultimei sale calatorii de-a lungul raului Magdalena, calatorie inceputa la Bogota.

Deziluzionat si abia scapat dintr-o tentativa de asasinat, el a renuntat la presedintia Columbiei. Planurile lui sunt sa paraseasca scena politica, sa plece departe de razboaiele civile izbucnite dupa expulzarea spaniolilor din regiune si sa-si traiasca ultimele zile ferit de toate acestea.

Totusi, esecul guvernului care l-a inlocuit pe Eliberator l-a determinat pe acesta sa se intoarca pe scena politica. Bolivar era pe cale sa-si infaptuiasca visul de a unifica statele din America de Sud cand a fost rapus de boala. Celelalte personaje din roman palesc in fata personalitatii lui atat de puternice.

Santander este dusmanul sau de pe scena politica, dar acesta nu apare in roman decat gratie amintirilor Generalului. Sucre, unul dintre comandantii cei mai de seama, este asasinat, in timp ce Generalul este in acea calatorie pe fluviul Magdalena. Alt personaj bine conturat este insa Manuela Saenz, iubita lui Bolivar, care l-a si salvat de la moarte.

Asa cum afirma el insusi, Garcia Marquez a ales sa porneasca de la aceasta calatorie a lui Bolivar deoarece este o parte a vietii sale despre care exista foarte putine documente.

Evident, motivele acestei alegeri fac romanul sa fie mai interesant. Ultima calatorie a lui Bolivar are o putere simbolica pe care autorul o exploateaza. Calatoria devine una a nostalgiei pentru gloria trecuta. Generalul trece prin multe momente de delir, memoria lui devine confuza si se imbina cu halucinatiile.

Atitudinea lui, varsta inaintata, problemele de sanatate joaca un rol important in descrierea acestor ultime zile. Boala sa si urmele pe care aceasta le lasa pe corpul lui Bolivar sunt descrise in detaliu. In timp ce Simón Bolivar se opreste in calatoria sa din port in port, el devine un personaj mai putin mitic si mai apropiat de cititor.

Autorul romanului, care a primit Premiul Nobel pentru Literatura, a stiut sa faca aceasta trecere aproape pe nesimtite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro