Romanii mananca paine de pe piata neagra
Piata neagra a produselor de panificatie se ridica, in aceasta perioada, la aproximativ 40%, sustin reprezentantii Rompan. „Piata neagra in perioada recoltatului se ridica la aproximativ 40%“, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
Potrivit oficialului din industria de morarit si panificatie, piata neagra este si explicatia pentru care, conform statisticilor, in primul semestru al acestui an, consumul de paine pe cap de locuitor a scazut.
Datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale arata faptul ca, in prima jumatate a acestui an, consumul mediu de paine pe cap de locuitor a scazut cu 13 kilograme fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, in vreme ce, in prima parte a anului 2003, un roman consuma in medie 76,5 kilograme de paine, anul acesta, consumul s-a redus la 63,8 kilograme.
„Comparand statisticile din perioada 2003-2002 si 2004-2003, se poate observa o scadere a consumului mediu de paine pe cap de locuitor. Si nu se pune problema ca romanul mananca mai putina paine. Explicatia consta in faptul ca exista piata neagra, exista evaziune fiscala in sectorul de panificatie“, a mai spus Aurel Popescu.
In 2004, s-a obtinut cea mai mare productie de grau din ultimii 14 ani. De asemenea, potrivit datelor ministerului de resort, productia de seminte destinate insamantarii in campania de toamna asigura integral necesarul la grau si orz stabilit de producatorii agricoli. Unitatile specializate autorizate pentru productia de seminte au recoltat, pana in prezent, 575.000 tone grau si 64.
000 tone de orz de pe suprafetele cu destinatie speciala pentru samanta. Nu in ultimul rand, pana in prezent, au fost conditionate peste 200.000 tone de samanta de grau si 36.000 tone de samanta de orz, ce urmeaza a fi supuse analizelor de calitate, in vederea certificarii de catre inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor.
In ceea ce priveste productia zootehnica, la finele lunii iulie, numarul efectivelor de bovine a crescut cu 41.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, la ovine si pasari, cresterea numarului de efective a fost de 5%. In crestere au fost si efectivele de cabaline, cu 11.000 capete, in vreme ce numarul de familii de albine a fost mai mare cu 38.000.
Fata de aceeasi perioada a anului 2003, s-a obtinut un plus de 24.000 capete vitei.
Productia totala de lapte a inregistrat un plus de 618.000 de hectolitri, iar productia de lapte pe vaca furajata a fost cu 65 litri mai mare decat in anul 2003. La productia de oua, s-a realizat un plus de 33,2 milioane bucati. Productia totala de carne in viu a fost mai mare cu 21.600 tone, realizandu-se un plus de 17.900 tone la carnea de bovine si de 5000 tone la carnea de porcine.