CEC-ul va lansa cardurile cu cip
Unitatile teritoriale ale CEC reprezinta „punctul tare” al bancii, fiind cea mai mare retea din sistemul bancar, ceea ce va atrage investitori specializati pe activitatea de retail, a declarat, ieri, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, Enache Jiru. „Reteaua este activul cel mai de pret al CEC-ului.
Potentialul investitor va fi atras de aceasta retea, date fiind perspectivele si conjunctura economica favorabila”, a spus Jiru. Presedintele CEC considera ca este inevitabila o reorientare a bancilor catre mediul rural o data cu o usoara saturare a pietei bancare din mediul urban.
El a explicat ca, in aceste conditii, CEC are un avantaj net, mai ales ca in mediul rural clientii au o anumita „inertie”. „Misiunea noastra este sa conservam pe cat posibil reteaua existenta, pentru a putea obtine o suma mai mare la momentul privatizarii”, a adaugat Jiru.
Programul de restructurare a avut mai multe obiective de eficientizare, printre care si diminuarea numarului de personal, care a scazut de la peste 12.000 de angajati, in 2000, la 9.270, in prezent. Pentru acest an a fost prevazuta o noua reducere, cu 500 de posturi, dar oportunitatea acestei masuri va fi decisa impreuna cu consultantul pentru privatizare. „Reducerea trebuia facuta mai de mult.
Acum va trebui sa asteptam parerea consultantului, pentru ca nu vrem sa luam hotarari care pot afecta pretul de vanzare fara sa avem si o opinie din partea acestuia”, a mai spus oficialul CEC.
In ceea ce priveste investitiile, Jiru a anuntat o politica prudenta, intrucat pana la privatizare nu sunt recomandate proiecte de anvergura, care ar putea sa nu corespunda cu viziunea potentialilor investitori. Presedintele CEC a precizat ca informatizarea bancii va continua prin eforturi interne si va presupune extinderea procedurilor actuale intr-un numar cat mai mare de unitati.
Investitiile totale bugetare pentru acest an se situeaza la 200 de miliarde lei. De asemenea, Casa de Economii si Consemnatiuni va intra, anul viitor, pe piata cardurilor, incercand sa compenseze intarzierea fata de celelalte banci prin lansarea modelelor dual, care includ atat tehnologia cip (microprocesor), cat si sistemul de banda magnetica, spune Enache Jiru.
La nivel de servicii, prioritatea bancii o reprezinta informatizarea contului curent in valuta, care va permite inceperea operatiunilor in devize straine. Astfel, CEC va realiza, din 2005, transferuri de bani din strainatate si mizeaza in aceasta activitate pe gradul ridicat de acoperire in teritoriul oferit de reteaua de sucursale.