70 de miliarde lei pentru serele de la Popesti-Leordeni
Asemenea ajutoare promise la doua-trei firme nu sint vazute cu ochi buni de unii oameni de afaceri
Guvernul va garanta un credit de 70 de miliarde lei (doua milioane de dolari) pentru SC Leoser SA, banii urmind sa fie utilizati pentru refacerea serelor de la Popesti-Leordeni. Acest ajutor a venit dupa ce Adrian Nastase a fost la fata locului, cu un intreg alai de ministri si consilieri.
Statul a mai garantat un credit si pentru fabrica de medicamente “Sicomed”, tot dupa ce primul-ministru a fost pe-acolo. Tot cu ocazia unei vizite, de asta-data la Hervil Rimnicu-Vilcea, Adrian Nastase i-a promis patronului un credit de doua milioane de euro de la Eximbank.
La sfirsitul lunii iulie, grindina a devastat sera de la Popesti-Leordeni, distrugind zeci de hectare de culturi. Directorul Constantin Stanciu spunea atunci ca, fara ajutor de la guvern, vor fi nevoiti sa trimita in somaj peste 700 de muncitori.
Sprijinul de la guvern a venit, dar mai intii a avut loc “o defilare” electorala: premierul Adrian Nastase, insotit de ministrii Eugen Bejinariu si Petre Daia au fost la locul dezastrului. Acolo au dat vestea cea mare, in prezenta ziaristilor: guvernul va garanta un credit de doua milioane de dolari pentru SC Leoser.
In nota de fundamentare a hotaririi care aproba garantarea se arata ca pagubele sint de 186,7 miliarde lei, iar “societatea nu dispune de resurse decit in proportie de aproximativ 60a”. Acelasi document precizeaza ca SC Leoser are un capital social de 22 de miliarde lei, o cifra de afaceri (in 2003) de 207 miliarde lei si profit net de 10 miliarde lei.
Firma asigura aproximativ 60a din consumul bucurestenilor, asa ca nimeni nu poate contesta importanta sa. Doar ca, din moment ce exista un precedent, firmele din domeniu se asteapta la acelasi tratament.
Presedintele Asociatiei Serelor din Romania, Maria Schutz, ne-a spus ca initiativa guvernului era necesara, iar pentru cei din domeniu reprezinta un semnal ca la fel se va proceda in toate cazurile similare.
Vizita – promisiuni – ajutor
Serele Popesti-Leordeni: Dezastrul s-a produs pe 23 iulie 2004, vizita premierului, pe 31 iulie, iar pe 5 august a fost aprobata hotarirea de guvern de garantare a creditului.
Societatea “Sicomed”: Primul-ministru a fost in vizita la societatea producatoare de medicamente pe 23 aprilie 2003, iar in videoconferinta din 25 aprilie a laudat medicamentele acesteia. Pe 10 iulie 2003 guvernul a aprobat hotarirea prin care statul garanteaza in proportie de 80a un imprumut intern de 8 milioane dolari, contractat de Sicomed in vederea unor investitii.
Hervil Rimnicu-Vilcea: Premierul Adrian Nastase a declarat, pe 14 noiembrie 2003, aflat in vizita la Hervil Rimnicu-Vilcea (impreuna cu parlamentarii PSD de Vilcea), ca i-a propus presedintelui Eximbank sa studieze posibilitatea acordarii unui credit in valoare de doua milioane de euro catre firma vilceana.
Patronul Hervil, Gheorghe Luigi Pepenel, era considerat un apropiat al PSD, doua persoane din conducerea filialelor locale ale PSD avind functii la firmele sale.
“Garantiile – sursa de coruptie”
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu: “E o modalitate care deschide calea abuzului, e o sursa de coruptie. Pot fi acordate aceste garantii contra unor avantaje, mituirea demnitarilor care iau decizia. (…) Exista si firme din domenii importante (IT, constructii) care nu sint ajutate de stat.
Ar fi normal sa se stabileasca, impreuna cu sindicate, patronate, oameni de stiinta, care sint sectoarele-tinta pe care sa le ajute guvernul. Si sa fie facute strategii neutre, nu ca pina acum – strategii de partid.”
Directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani, Cristian Parvan: “In esenta, statul nu are de ce sa garanteze sectorul privat pentru ca se distorsioneaza piata atunci cind pe unul il garantezi, pe altul – nu.”
Ajutor de stat
Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, ne-a spus ca garantarea creditelor de catre guvern reprezinta ajutor de stat, deci trebuie facuta notificare la Consiliul Concurentei. “Nu-mi amintesc daca in cazul Popesti-Leordeni am primit notificarea, dar aceasta trebuie sa existe pentru a fi eliberati banii”, ne-a spus Berinde.
Statul a platit 770 milioane dolari in contul garantiilor
In Romania nu exista reglementari clare in ceea ce priveste acordarea garantiilor statului pentru un imprumut privat.
Nu exista criterii dupa care sa se garanteze imprumuturile, care sa stabileasca cine are dreptul sa ceara garantia statului, intre ce limite si ce se va intimpla daca nu poate returna imprumutul, cum a observat, de altfel, si Curtea de Conturi a Romaniei inca din 1999. Procedura este ca Ministerul Finantelor Publice sa garanteze imprumuturile unor companii ca urmare a unei hotariri de guvern.
Deci acordarea unei garantii ramine la bunul plac al guvernului.
Ultima socoteala a garantiilor acordate de stat unor companii care au imprumutat bani, i-au folosit, dar nu i-au mai returnat, era, la data de 31 iulie 2004, urmatoarea: creanta preluata de stat depasea 25.627 miliarde lei (770 milioane dolari), din care AVAB nu recuperase decit 685,9 miliarde lei, mai putin de 3a.
Deci statul a scos din buzunar 770 milioane dolari, suma egala cu vreo doua acorduri stand-by cu Fondul Monetar International. Cu alte cuvinte, banii obtinuti din vinzarea Petrom, 669 milioane euro (aproximativ 870 milioane dolari) abia acopera sumele platite de stat in contul garantiilor acordate unui grup de 24 de companii.
Gabriela Palade,
Lidia Moise