Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit ***
Norma nr. 9 din 20 august 2004 pentru completarea si modificarea Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit.
• In acest domeniu, „un singur debitor” reprezinta orice persoana sau grup de persoane fizice si/sau juridice fata de care institutia de credit are o expunere si:
– care constituie, daca nu se dovedeste altfel, un singur risc, deoarece una dintre ele detine, direct sau indirect, controlul asupra celeilalte ori celorlalte; sau
– intre care nu exista o relatie de control in sensul de mai sus, dar care trebuie sa fie considerate ca reprezentand un singur risc, deoarece intre ele exista asemenea legaturi incat, daca una dintre ele s-ar confrunta cu probleme financiare, exista o probabilitate considerabila ca cealalta sau toate celelalte sa se confrunte cu dificultati de rambursare.
Expunerea unei institutii de credit fata de „un singur debitor” este considerata ca fiind expunere mare atunci cand valoarea acesteia este egala sau depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei de credit respective.
O institutie de credit nu va inregistra fata de „un singur debitor” o expunere a carei valoare depaseste 25% din fondurile proprii.
• Norma 9/2004 a introdus si formulare necesare ordinii interne ale institutiilor de credit: expunerile fata de grupurile reprezentand un singur debitor care se deduc din valoarea cumulata a expunerilor mari; structura grupurilor reprezentand „un singur debitor” fata de care institutia de credit inregistreaza expuneri mari, etc.
• Termenul de intrare in vigoare al Normelor 12/2003 s-a prelungit de la 1 septembrie 2004 pana la 1 octombrie 2004.