Aproximativ 400 de persoane ucise si peste 190 date disparute
Locuitorii din Beslan sunt in stare de soc si profund indurerati.
foto: AFP |
Duminica ei au inceput ingroparea victimelor. Aproape 370 de persoane au fost ucise in criza ostatecilor de la scoala din Beslan.
Alte 190 de persoane sunt date disparute. Potrivit autoritatilor locale jumatate din victime sunt copii.
Numarul total al victimelor nu este insa cunoscut, intrucat mai multe persoane sunt inca date disparute.Victimele au fost luate ostateci de oameni inarmati, care au cerut independenta provinciei Cecenia.
Unele relatari sugereaza ca armele au fost plasate inaintea atacului in scoala.Locuitorii sunt revoltati de slabiciunea serviciilor de securitate.
Politia din Beslan a arestat trei persoane in legatura acuzati de complicitate la luarea de ostateci. Ministrul de interne din Osetia de Nord, Kazbek Dzantieyev, si-a dat demisia. El spune ca in calitate de ofiter si om nu mai poate ocupa acesta functie. Luni si marti, in Rusia au fost decretate doua zile de doliu national.
Presedintele Vladimir Putin a promis o inasprire a masurilor de securitate, in urma acestei tragedii.
Familii in doliu
Miercuri parinti si copii au sarbatorit inceputul unui nou an scolar in scoala din Beslan. Un grup de barbati inarmati – se crede ca in total au fost 30 – i-au luat ostateci pe parinti si copii. Criza ostatecilor s-a incheiat intr-o baie de sange vineri, cand trupele rusesti au luat cu asalt cladirea ca urmare a exploziei unor bombe in interiorul scolii.
Duminica sute de blocuri au avut in fata sicrie cu corpurile neinsufletite ale victimelor, pentru slujba de inmormantare. Zeci de localnici au ajutat la saparea de gropi pe un teren de fotbal, transmite Associate Press. Unele familii nu stiu inca daca cei dragi sunt in viata sau au fost ucisi, deoarece nu exista o lista finala a victimelor.
Un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii din Osetia de Nord a declarat ca peste 400 de persoane sunt inca in spital, unele in stare grava. Doctorii au facut fotografii cu copii care nu isi pot spune numele fie pentru ca sunt prea mici sau sunt in stare de soc.
Rudele victimelor sunt revoltate de felul in care autoritatile au administrat acesta criza si mai ales de lipsa de informatii in legatura cu victimele.
Ancheta
Serviciile ruse de securitate cerceteaza relatarile potrivit carora teroristii au plasat si ascuns armele necesare atacului in scoala anterior. Se pare ca in realitate numarul toral al copiilor si parintilor luati ostateci este de aproximativ o mie. Unul din ostateci a povestit ca toti adultii au fost dusi in sala de sport si intinsi pe podea.
Sub podea – spune el – se aflau arme, munitie si explozibili.
Un atacator din Beslan – prezentat la televiziunea rusa
Unul dintre suspecþii arestaþi în cazul Beslan |
Televiziunea rusa a prezentat in premiera imagini cu un suspect despre care se crede ca ar fi fost capturat in timpul asediului scolii din Beslan, din Osetia de Nord.
Serviciile de securitate rusesti incearca astfel sa dovedeasca veridicitatea relatarilor potrivit carora ar fi facut totusi prizonieri in timpul incidentului soldat cu sute de morti.
Canalul 1 al Televiziunii Ruse a aratat un barbat cu mainile incatusate la spate, tarat intr-o camera de doi membri mascati ai unui comando rusesc. Este prima marturie televizata a declaratiilor autoritatilor ruse, care sustin ca au capturat in viata trei dintre atacatorii care au actionat la Beslan.
Desi se vehiculeaza ideea unei implicari a islamistilor din strainatate, suspectul prezentat la televizor pare, potrivit expertilor un localnic din zona, deoarece are accentul specific acelei regiuni din Caucaz.
„Nu m-am dus acolo ca sa mor si nici acum nu vreau sa mor. Ma jur pe Alah cel Atotputernic ca vreau sa traiesc”. Asa suna marturia celui retinut de fortele de securitate.
Potrivit televiziunii ruse, acesta tocmai incerca sa scape din incercuire cand a fost prins. Se crede ca isi rasese barba si facea eforturi sa se amestece printre ostaticii eliberati.
Campanie de imagine
Relatarea televiziunii ruse era facuta pe un ton triumfalist, fiind ilustrata la final cu imaginile cadavrelor pline de muste ale celor despre care se crede ca ar fi teroristi morti.
Ea vine sa mai calmeze nelinistile multor rusi, care nu stiu nici acum cifra exacta a victimelor de la Beslan si nici cum a decurs exact criza. Incidentul si urmarile sale sangeroase au creat probleme de imagine la Kremlin, insa relatarile televiziunii ruse incearca sa convinga populatia ca situatia se afla sub control.
Presedintele Putin a decretat doua zile de doliu
*Trei suspecti au fost arestati in legatura cu atentatul de la Beslan *Se pare ca Samil Basaev a pus la punct luarea ostaticilor, in timp ce Al-Queda a finantat operatiunea.
Din momentul in care a devenit cert ca la scoala din Beslan, Osetia de Nord, un grup de teroristi a luat ca ostatici copii, parinti si profesori, s-au tot facut speculatii, mai intai asupra numarului de prizonieri aflati intre zidurile cladirii, pentru ca, mai apoi, o data cu focurile de arma slobozite de catre atacatori asupra celor care incercau sa evadeze, sa se vorbeasca deja de morti.
Nici pana in acest moment nu se cunoaste cu exactitate numarul real al victimelor din Beslan. Fiecare zi aduce alte bilanturi, unele oficiale, in care, de obicei, numarul mortilor este mai mic, si altele in care lista celor decedati este mult mai lunga, si totusi credibile, care nu fac decat sa arate dimensiunea reala, catastrofica, a atentatului de la Beslan.
In timp ce un bilant oficial anunta moartea a 338 de persoane, fara a avea pretentia de a fi si ultimul, o angajata a spitalului Vladikavkaz, care lucreaza chiar la morga unitatii, afirma ca au fost deja inregistrati 394 de morti. Din pacate, ranitii nu au fost dusi doar la spitalul din Vladikavkaz.
Ca urmare a nereusitei Rusiei de a fi finalizat acest atentat fara producerea de victime, ministrul de Interne al Osetiei de Nord si-a dat demisia, iar presedintele Putin a promis ca va reforma fortele de securitate.
Potrivit Agentiei “Rusia la zi”, in noaptea de sambata spre duminica inca trei copii au incetat din viata, iar alte cinci persoane au murit duminica, ceea ce urca bilantul victimelor pana la 338, daca ar fi sa-l nesocotim pe acela al angajatei de la morga spitalului din Vladikavkaz. O lista cu numele a circa 260 de persoane disparute circula ieri dimineata in Osetia de Nord.
Potrivit autoritatilor locale, numai 200 de morti au fost identificati pentru moment. Aceeasi salariata a spitalului Vladikavkaz afirma ca trupurile neinsufletite ale fostilor ostatici ai teroristilor sunt atat de mutilate incat nici cele mai apropiate rude nu ii pot identifica. Este nevoie sa le fie prelevate suvite de par pentru a se putea afla numele lor.
In randul teroristilor se inregistreaza pana la aceasta ora 30 de morti, estimandu-se ca numarul total al celor care au participat la operatiune ar fi de 32 de persoane. De altfel, procurorul general adjunct al Rusiei, Serghei Fridinski, a facut publica aceasta cifra in urma marturiilor prizonierilor de la Beslan. Zece dintre cei 30 de teroristi morti erau mercenari arabi.
Trei suspecti sunt interogati in legatura cu atentatul de la Beslan
Un responsabil al Ministerului de Interne din Osetia de Nord a declarat ca trei suspecti, printre care si o femeie, au fost arestati si interogati in ancheta asupra luarii de ostatici de la Beslan. “Trei persoane retinute si-au recunoscut vinovatia. Gratie informatiilor pe care ni le-au furnizat, speram sa ajungem la cei care au dat ordinul acestui atac”, a marturisit Ismel Chaov.
El nu a precizat identitatea celor retinuti si nici daca acestia au participat direct la operatiune sau au fost arestati in calitate de complici.
CNN a preluat o declaratie a sefului FSB, Valeri Andreev, acordata postului de radio rusesc “Ecoul Moscovei”, in care acesta afirma ca militantii ar fi primit chiar ajutor din partea politiei locale pentru a organiza atentatul.
Ministrul de Interne al Osetiei de Nord si-a prezentat demisia
Ca urmare a evenimentelor ultimelor zile, soldate cu sute de morti si raniti, ministrul de Interne al Republicii ruse Osetia de Nord, Kazbek Dzantiev, si-a prezentat ieri demisia. Agentia Interfax precizeaza ca generalul Dzantiev a demisionat din proprie initiativa.
“Dupa tragedia de la Beslan, nu am dreptul sa ocup acest post ca ofiter si nici ca om!”, a declarat agentiei Itar-Tass, informatie preluata si de CNN, fostul ministru de Interne.
Presedintele Putin a vizitat spitalul din Beslan
Dupa ce a refuzat sa stea de vorba cu atacatorii, presedintele Rusiei a efectuat sambata o scurta vizita la Beslan, relateaza agentia “Rusia la zi”. Intreaga sa deplasare a fost televizata. Dupa ce a traversat saloanele spitalului in care erau internati supravietuitorii atentatului de la Beslan, Vladimir Putin s-a indreptat spre sediul administratiei orasenesti.
In cadrul unei consfatuiri la care au fost prezenti si prim-adjunctul FSB, Vladimir Pronicev, ministrul pentru situatii exceptionale, Serghei Soigu, adjunctul procurorului general al Rusiei, Serghei Fridinski, generalul Armatei a 58-a si altii, seful statului rus a tinut sa precizeze din nou: “Au fost luate in calcul toate variantele posibile, dar o interventie in forta nu s-a aflat in
planurile noastre”, a spus el, referindu-se la momentul in care fortele ruse au intrat in scoala din Beslan.
„Am fost slabi, iar cei slabi mananca bataie”
In ceea ce priveste declaratia televizata a presedintelui rus, pe langa mesajul de condoleante trimis familiilor indoliate, seful statului a recunoscut situatia critica in care se afla Rusia: “Traim in conditiile unor acute conflicte interne si contradictii interetnice care, inainte, erau inabusite de ideologia dominanta.
Am incetat sa acordam atentia cuvenita problemelor apararii si securitatii, am permis coruptiei sa puna stapanire pe justitie si organismele de ordine. Tara noastra, posesoare, odinioara, a celui mai puternic sistem de aparare a granitelor sale exterioare, intr-o fractiune de secunda s-a trezit vulnerabila, atat dinspre Vest, cat si dinspre Est.
Crearea unor frontiere noi, moderne si cu adevarat sigure, cere ani multi si miliarde de ruble. Dar si aici am fi putut fi mult mai eficienti daca am fi actionat la timp si profesionist. In general, trebuie sa recunoastem ca nu am realizat adevarata dimensiune a complexitatii si periculozitatii proceselor in plina desfasurare in propria noastra tara si in lume.
In orice caz, nu am fost capabili sa reactionam la ele in mod adecvat. Am fost slabi. Iar cei slabi mananca bataie”, a declarat presedintele Putin.
“Avem de-a face cu o interventie directa a terorismului international impotriva Rusiei”
Referindu-se la atentatele din ultima perioada, presedintele Putin a declarat: “Nu sunt actiuni separate de infricosare, nu sunt atacuri timide ale unor teroristi. Avem de-a face cu o interventie directa a terorismului international impotriva Rusiei. Cu un razboi total, dur, de amploare, care ia, din nou si din nou, viata conationalilor nostri.
Intreaga existenta mondiala demonstreaza ca asemenea razboaie nu se termina, din pacate, repede”.
Avand in vizor evenimentele din ultima perioada, gazetarii rusi se intreaba ce au urmarit, de fapt, teroristii. Citand un articol din “Komsomolskaia Pravda”, Agentia “Rusia la zi” relateaza ca teroristii de la Beslan, ascunsi dupa trupurile copiilor, n-au facut, practic, nici o revendicare coerenta.
Nici scopul in care au fost detonate cele doua avioane de pasageri din 24 august nu este cunoscut, la fel ca si bomba detonata la gura metroului moscovit.
Autorul articolului este de parere ca toate acestea nu oglindesc decat o faza avansata a terorismului organizat. Lipsa unor revendicari clare indica faptul ca ei nu au fost decat simpli executanti, bine antrenati si cu creierele bine spalate.
Misiunea lor era aceea de a instaura panica si groaza, sa zdruncine comunitatea rusa si internationala, creand, astfel, un fond comod pentru formularea adevaratelor revendicari sau ultimatumuri. Numai ca ele vin din partea altor oameni si din alte lo-curi, conchide gazetarul rus, citat de agentia “Rusia la zi”.
Lupta pentru controlul Caucazului constituie un suport moral pentru teroristi
Mihail Alexandrov, seful Departamentului pentru Caucaz din cadrul Institutului pentru CSI, considera ca situatia din Osetia de Nord trebuie analizata in contextul luptei tot mai inversunate intre Rusia si puterile anglo-saxone pentru controlul asupra Caucazului.
El scrie pentru “Krasnaia Zvezda”, informatie preluata de agentia “Rusia la zi”, ca aceasta batalie nu are legatura cu fundamentalismul islamic. “Alegerile prezidentiale din Cecenia au fost contestate de SUA si Marea Britanie”, noteaza autorul. “O astfel de atitudine constituie un suport moral pentru teroristi”, conchide el.
“Motivul intensificarii activitatilor serviciilor secrete occidentale in Caucazul de Nord a fost pozitia rigida adoptata de Rusia in problema Osetiei de Sud. Atunci a devenit evident ca Rusia nu are de gand sa-si piarda prea usor influenta in zona si va lupta pentru interesele ei.
Dar pentru anglo-saxoni este necesar sa goneasca Rusia din Transcaucazia si, pentru a atinge scopul, trebuie sa destabilizeze situatia, atat in Caucazul de Nord, cat si in intreaga tara”.
Scandal diplomatic intre Rusia si UE
Ca tragedia de la Beslan a avut un mare rasunet in intreaga lume este un lucru cert. Oameni din intreaga lume au adus flori la ambasadele Rusiei si au aprins lumanari in memoria celor disparuti. Sefii de stat au transmis condoleante familiilor indoliate. La fel a procedat si presedintele Consiliului de Ministri al UE, seful diplomatiei olandeze, Bernard Bot.
Doar ca el nu s-a rezumat doar la acest lucru, adaugand: “Cerem autoritatilor ruse sa ne explice cum a fost posibil sa se produca o asemenea tragedie”.
Remarca a provocat mania sefului diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov. Aflat la Cairo, ministrul rus de Externe a replicat destul de dur: “Evenimentele tragice de la Beslan au fost retransmise de numeroase posturi tv, practic, in direct. Reportajele nu au lasat nici o urma de indoiala ca sangeroasa drama a fost provocata de teroristi.
Am ramas impietriti de declaratia ministrului olandez de Externe, Bernard Bot. In aceasta situatie, cand conducerea Rusiei a subliniat ca principala sa prioritate era salvarea vietilor ostaticilor, in special a copiilor, declaratia domnului Bot seamana a blasfemie”.
Serghei Lavrov a mai specificat ca explicatii trebuie cerute tarilor din UE care adapostesc teroristi precum Zakaev.
Atentatele din Rusia au fost finantate de peste 1.000 de organizatii
In spatele atentatului asupra scolii de la Beslan, despre care se crede ca ar fi fost planuit inca din vacanta de vara a micutilor, cand chiar unii dintre teroristi au participat la lucrarile de consolidare a cladirii, s-ar putea afla Aslan Mashadov, Samil Basaev si Doku Umarov.
Viktor Zubkov, seful Serviciului federal de monitorizare financiara, este primul care nu s-a sfiit sa vorbeasca despre “listele negre” cu nume de banci unde sunt tinuti banii ce urmeaza a fi folositi pentru finantarea unor astfel de atentate.
El a declarat ca departamentul pe care il conduce stie cine sunt acele organizatii care participa la finantarea teroristilor: “Am creat o puternica baza de date alcatuita din persoane fizice si juridice, atat din Rusia, cat si din lume. Sunt peste 1.000 de nume”, a afirmat Zubkov.
Potrivit gazetarilor de la “Izvestia”, teroristii au fost condusi de Doko Umarov. Exista date potrivit carora printre combatanti s-ar fi aflat, pe langa ceceni, ingusi, arabi, si un barbat de culoare. Responsabilii serviciilor secrete speciale sustin ca atacul a fost pregatit cu participarea Al-Queda.
Cat despre Umarov, acesta a fost identificat fara umbra de indoiala de unul dintre copiii care a supravietuit atentatului de la Beslan, la iesirea din scoala, relateaza “Rusia la zi”.
Al-Queda a participat direct la finantarea si organizarea atentatului
Potrivit serviciilor speciale ale Districtului Federal Sud, ideea lansarii unui atac asupra scolii de la Beslan s-a nascut in mintea lui Basaev.
El a pus la punct toate detaliile operatiunii. Luarea ostaticilor de la Beslan a fost finantata prin intermediul uneia dintre ideologii wahabismului, Abu Omar As-Seif. El este reprezentantul Al-Queda in Cecenia si omul care a coordonat actiunile de finantare a atacului cu bani din afara, este de parere agentia “Rusia la zi”.
Articol de: Anca PETRACHE