Sari direct la conținut

Pretul terenurilor, in crestere cu 25% fata de anul trecut

Cotidianul

Segmentul terenurilor a fost in acest an cel mai dinamic de pe piata imobiliara din Romania, 2004 fiind considerat de specialistii imobiliari „anul terenurilor”.

„In acest an, s-a inregistrat o crestere semnificativa a tranzactiilor cu terenuri, ceea ce a determinat si o dinamica a preturilor pe masura”, ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Astfel, potrivit presedintelui ARAI, daca, in acest an, la apartamente cresterea preturilor nu a fost spectaculoasa, in ce priveste preturile terenurilor, acestea au depasit previziunile si au crescut cu peste 25 la suta. „Oferta este destul de limitata, iar cererea este din ce in ce mai mare, si din acest motiv cresterea va continua si in urmatoarele luni ale anului.

Pana la sfarsitul anului, ne asteptam la o crestere a preturilor terenurilor cu inca 10-15 la suta”, este de parere Ureche.

Variatii mari, in functie de zona si de utilitati

Cresteri de pret s-au inregistrat in toate zonele Bucurestiului, iar in unele zone, daca anul trecut puteai sa cumperi teren cu 1-2 euro metrul patrat, acum, acelasi teren costa de 2-3 ori mai mult .

„Au fost multi care au profitat de preturile mici la terenuri de anul trecut, le-au cumparat, au investit in utilitati, in diverse facilitati si in planul de urbanism al zonei si acum il vand dublu”, ne explica presedintele ARAI. Terenurile pentru investitii sunt cautate mai ales de investitori autohtoni sau straini care vor sa construiasca microcartiere de vile.

Preturile difera insa mult de la zona la zona, fiind stabilit in functie de localizare, accesul la gaze, apa, canalizare, electrici-tate, utilitati si alti parametri tehnici (deschidere, procent de ocupare, regim de inaltime).

„Daca in zonele limitrofe Bucurestiului preturile sunt de 5-10 euro pe metru patrat – industrial si 15-20 de euro – rezidential, acestea ajung in zone precum Cotroceni, Dorobanti, Domenii pana la 500-600 de euro pe metru patrat.

Insa, cu un buget de 100-150 de euro pe metru patrat, se poate achizitiona un teren intr-o zona civilizata si dezvoltata deja in Bucuresti”, ne-a declarat si Mircea Sterpu, negociator in departamentul terenuri&industrial, in cadrul companiei CB Richard Ellis.

El mai spune ca in zona de nord a Bucurestiului – Pipera, Tunari -, unde cresterea preturilor a fost accentuata datorita dezvoltarii rapide si a numeroaselor proiecte rezidentiale de lux, preturile au crescut de la 50 la 100 de euro pe metru patrat.

„Pe piata imobiliara, numarul „jucatorilor” a crescut exponential datorita dinamicii deosebite a segmentului terenurilor, iar interesul investitorilor este in crestere pentru orice tip de teren”, mai spune Mircea Sterpu.

Pretul terenurilor agricole s-a dublat in acest an

Specialistii spun ca la mare cautare in acest an au fost si terenurile agricole. „In ultima perioada, terenurile agricole au fost cele mai solicitate, astfel ca nu mai gasesti terenuri de calitate mai ieftine de 1.000 de euro pe hectar”, ne-a mai spus Liviu Ureche.

Acesta explica: oferta este limitata, mai ales in ce priveste suprafetele mari, astfel ca, la terenurile neirigate, preturile au crescut de la 500 de euro pe hectar la 1.000 de euro. Pentru terenurile irigate, preturile au ajuns si la 2.500 de euro pe hectar.

„Cererile vin, in proportie de 75 la suta, din partea cetatenilor straini din Italia, Franta, Germania, care vor sa investeasca in societati agricole. Problema este divizarea pamantului, astfel ca se gaseste foarte greu un teren de 500 de hectare care sa apartina unui singur proprietar”, este de parere Ureche.

Cererea sustinuta pentru terenurile agricole se va manifesta si in urmatoarele luni, ceea ce va determina o crestere cu peste 20 la suta a preturilor pana la sfarsitul anului, considera specialistii citati. Cele mai multe cereri vin pentru terenurile agricole din zona de campie, dar sunt cereri si pentru zonele muntoase si impadurite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro