Despre votul din PE: „A fost ok, dar Plesu putea face lobby la ecologisti”
Romania a primit miercuri votul pozitiv al Parlamentului European pentru aderarea la UE. Acest vot a fost asigurat de socialisti, liberali si o parte din grupul popularilor, impotriva pronuntindu-se ecologistii si o factiune redusa din acelasi grup al europarlamentarilor populari. In exclusivitate pentru RevistaPresei, cunoscutii analisti Alina Mungiu, Cristian Ghinea si Cristian Pirvulescu au comentat votul din Parlamentul European.
Alina Mungiu: „Am iesit foarte bine”
Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, este de parere ca „Romania a iesit foarte bine din aceasta incercare, iar lucrul acesta nu a fost suficient subliniat”.
Presedintele SAR isi argumenteaza afirmatia prin progresele imense facute de Romania din decembrie 2004 si pina la momentul votului din aprilie: „Autoritatile au avut o sarcina aproape imposibila, avind de indeplinit teme extraordinar de grele, asa cum Bulgaria nu a avut.
Faptul ca Romania a reusit sa indeplineasca cerintele Comisiei in doar citeva luni, in conditiile in care am asistat si la o schimbare de guvern, a fost foarte bine primit de parlamentarii europeni. De asemenea, a fost apreciata si prestatia excelenta a unor ministri precum Monica Macovei sau Razvan Ungureanu, care au fost invitati la diverse comisii ale Parlamentului European”.
In ceea ce priveste votul negativ al unei factiuni a grupului popularilor, Alina Mungiu considera ca acestia au avut o problema legata de bugetul Uniunii. „Europa este in mijlocul unei dispute fara precedent in ceea ce priveste bugetul sau. Popularii s-au temut ca aderarea Romaniei si Bulgariei va greva negativ acest buget”.
Totusi, faptul ca majoritatea popularilor a votat in cele din urma pentru aderarea Romaniei este explicat de Alina Mungiu prin eliminarea acestor suspiciuni de catre Comisia Europeana cu citeva ore inainte de inceperea votului.
In cazul ecologistilor, care au votat in bloc impotriva Romaniei, Alina Mungiu Pippidi sustine ca „a fost regretabil ceea ce s-a intimplat. Poate ca trebuia facut un lobby mai agresiv pe linga Daniel Cohn-Bendit, care este prieten bun cu Adam Michnik, care este apropiat de Andrei Plesu”.
Oricum, sustine presedintele SAR, nu este o problema prea mare votul ecologistilor: „Nu ne trbuie unanimitate”.
Cristian Pirvulescu – „succes politic relativ”
Pentru Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei ProDemocratia, votul Parlamentului European a fost „un succes politic relativ”. El sustine ca am avut de-a face cu o opozitie reala, cauzata de neincredere in capacitatea guvernului roman de a gestiona problemele coruptiei si competitivitatii.
„Popularii care au votat impotriva au avut doua motive. Primul este meincrederea in guvernul roman, iar al doilea este o mare nemultumire fata de lipsa de transparenta a Comisiei Europene, care nu a prezentat decit foarte tirziu bugetul alocat largirii UE cu cele doua state”, spune presedintele APD.
In ceea ce priveste votul „verzilor”, Cristian Pirvulescu ne-a declarat ca „a fost o atitudine politica clara si ferma, bazata pe lipsa de incredere a ecologistilor in masurile luate de autoritatile de la Bucuresti in problema coruptiei”.
Pirvulescu ne-a mai declarat ca votul impartit al popularilor europeni este o consecinta a faptului ca acest grup este mult mai eterogen decit cel al socialistilor sau al liberalilor, care sint mult mai disciplinati. De asemenea, „popularii sint mult mai ingrijorati decit socialistii si liberalii in privinta raspunderii pe care o poarta in fata votantilor din tarile lor de provenienta”.
Cristian Pirvulescu spune ca e putin probabil ca popularii care au votat impotriva aderarii Romaniei in 2007 sa fi facut acest lucru din cauza lipsei unui partid popular puternic la Bucuresti. „Chiar daca socialistii si liberalii isi vor intari pozitiile in Parlamentul European prin intrarea Romaniei in UE, popularii nu-si vor pierde majoritatea din PE.
Asa ca nu putem vorbi de un vot negativ al popularilor bazat pe acest considerent”.
Cristian Ghinea: vot bizar al ecologistilor
Pentru analistul Cristian Ghinea , cea mai mare surpriza a fost votul negativ, in bloc, al europarlamentarilor ecologisti. „De obicei, verzii sint euro-optimisti. Cred ca votul lor a fost o greseala, pentru ca ar fi mult mai simplu sa faci presiuni asupra unei Romanii sau Bulgarii integrate in UE sa respecte legislatia de mediu, decit daca cele doua tari ar fi in afara UE”.
In ceea ce priveste votul popularilor, Cristian Ghinea considera ca era normala divizzarea lor, data fiind eterogenitatea acestui grup parlamentar. „Popularii sint mai greu de convind in bloc, mai ales ca ei, in mod traditional, sint euro-sceptici. Dar este remarcabil ca cea mai mare parte dintre ei au votat totusi in favoarea integrarii Romaniei in 2007”.
Interesanta este pozitia lui Cristian Ghinea fata de votul socialistilor. El crede ca o influenta importanta asupra votului pozitiv al acestora a avut-o lobby-ul lui Adrian Nastase, care are o imagine pozitiva la nivelul acestui grup.