Sari direct la conținut

Nu va fie frica, martienii pica! (de Radu Preda)

Saptamana Financiara

Avand la dispozitie un buget de zeci de milioane de dolari si mijloace tehnice avangardiste, Spielberg n-a reusit sa obtina nici macar a mia parte din efectul pe care l-a obtinut, in 1938, cu un simplu microfon si un emitator radio, Wells.

Daca la vremea respectiva s-a instalat o panica generalizata, in anul de gratie 2005 “Razboiul lumilor” nu a reusit decat sa intruneasca aprecierile cvasiunanime ca este unul dintre cele mai reusite filme de groaza din ultimii ani.

Adevarul este ca Spielberg nici nu si-a propus sa provoace isterie cu pelicula sa, ci, asa cum marturisea intr-un reportaj gen “making of”, a urmarit filonul social si filozofic al povestii lui H.G. Wells.

Mesajul, pentru ca orice film american care abunda de efecte speciale trebuie sa contina musai si un mesaj referitor la umanitate, este ca noi suntem mici si neajutorati in fata inteligentelor superioare cu care sunt dotate niste creaturi extrem de urate din Univers si care ne vor, in mod obligatoriu, raul.

Nu stim cati locuitori ai Terrei vor fi cazut pe ganduri dupa ce au vazut filmul, dar cu siguranta ca majoritatea spectatorilor au apreciat obstinatia cu care Spielberg s-a tinut departe de cliseele specifice filmelor cu extraterestri.

Presedintele nu se urca pe un cal alb ca sa conduca lupta impotriva invadatorilor, simbolurile nationale nu sunt distruse, politicienii nu se dau de ceasul mortii, presa nu se buluceste pentru a relata de la fata locului (exista o singura secventa cu un car de reportaj al unei televiziuni, dar ziaristii sunt preocupati doar sa recupereze dintr-un avion prabusit un container cu mancare), iar eroul

principal (Ray) este un om simplu, al carui singur obiectiv nu este lupta cu dusmanul, ci supravietuirea. Emblematica in acest sens este scena in care arhetipul luptatorului (interpretat de Tim Robbins) este ucis cu sange rece de Ray (Tom Cruise) in momentul in care actele de bravada ale acestuia riscau sa puna in pericol supravietuirea familiei sale.

Scenariul insista inutil si asupra responsabilizarii lui Ray, caruia criza ii trezeste brusc sentimentul patern, ceea ce face ca in final sa avem parte de un semi-happy-end cu o imbratisare tandra intre tatal fost iresponsabil si fiul fost rebel si neinteles. Altminteri, monstrii galactici dispar brusc dupa ce sunt ucisi de o euglena sau un parameci, fara sa ni se spuna exact cum, cand si de ce.

Trecand peste toate criticile care i se vor aduce, “Razboiul lumilor” va fi cu siguranta un succes de box-office pentru ca groaza vinde bine, mai ales cand efectele sunt cool, iar jocul actorilor impecabil. Dovada cea mai buna este faptul ca, dupa ce au iesit de la film, toti spectatorii priveau insistent cerul, din care insa nu cadea decat blestemata ploaie a Sulfinei Barbu.

Razboiul lumilor

SUA, 2005

Titlu original: War of the Worlds

Regie: Steven Spielberg

Scenariu: Josh Friedman, dupa romanul lui H.G. Wells

Distributie: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins

Horror SF, 1.161 minute

Rating IMDB: 7/10

Rating Cinemagia: 4/5

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro