Sari direct la conținut

Retailul ramane motorul creditarii, agricultura – nu mai devreme de doi ani

HotNews.ro

In ultimii ani, creditarea a luat amploare in toata regiunea Europei Centrale si de Est, iar extinderea rapida a creditelor este estimata sa continue in toate pietele din zona, condusa de segmentul de retail, capitol la care Romania se claseaza pe locul trei in regiune dupa Rusia si Serbia, potrivit unui studiu realizat de grupul Unicredit.

In perioada 2006-2008, in Romania, creditarea va creste in medie cu 25% pe an, iar creditele acordate populatiei vor creste cu 37% pe an. Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania a declarat pentru HotNews.ro ca agricultura nu va intra in atentia bancilor mai devreme de doi ani de zile.

Potrivit studiului Unicredit, in intervalul 2000-2005, in regiune, volumul creditului raportat la PIB a crescut de la 24% la 32%. Aceasta expansiune a fost mai pronuntata in special in tarile din Europa de Sud Est si in Rusia, urmate de Turcia.

Expertii Unicredit estimeaza ca extinderea rapida a creditelor va continua in toate pietele din zona, condusa de segmentul de retail si sustinuta de o performanta favorabila a imprumuturilor pentru companii.

Pana in anul 2008, specialistii Unicredit spun ca imprumuturile pe segmentul retail in Europa Centrala si de Est vor spori cu o medie anuala de 31%. Cea mai mare crestere va fi observata in Rusia, unde acest sector va urca cu 56%. In Europa Centrala si de Est, volumul de credite pentru persoane fizice va avea o medie anuala de crestere de 24%, in timp ce in zona euro, cresterea va fi de doar 6%.

Romania continua sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare, cauzele fiind atat restructurarea bancara tarzie precum si existenta unui grad relativ scazut al intermedierii bancare comparativ cu celelalte tari din regiune.

La nivelul anului 2005, volumul total de imprumuturi exprimat ca procent din PIB a fost cel mai mare in Croatia (68%), depasind mult media regiunii (32%). In Romania, volumul de imprumuturi exprimat ca procent din PIB a fost de 22%, ceea ce indica potentialul inca important al pietei.

Specialistii Unicredit sunt de parere ca expansiunea creditarii in perioada 2000-2005, in special pe segmentul de retail nu a epuizat potentialul de crestere a pietei bancare romanesti.

Astfel, se estimeaza ca, pana in 2008, volumul creditarii in Romania va creste in medie cu 25% pe an, o dinamica mai accentuata fiind asteptata la nivelul creditului acordat populatiei. Potrivit Unicredit, creditul acordat populatiei, desi va creste in continuare, nu va avea totusi aceasi intensitate pe care a inregistrat-o pana acum.

In perioada 2000-2005, volumul creditelor acordate populatiei a avut o crestere medie anuala de 119%, iar pentru perioada 2006-2008 expertii spun ca aceasta crestere se va modera la 37% pe an. Creditele pentru companii vor avea o crestere medie anuala de 18%.

Ca urmare a cresterii creditarii, este de asteptat ca depozitele provenite de la clientela nonbancara sa creasca de asemenea. Pentru perioada 2006-2008, depozitele populatiei vor avea o crestere medie anuala de 18%, dupa ce in perioada 2000-2005, cresterea la depozite a fost de 33%.

“Depozitele au crescut ca urmare a cresterii veniturilor, a performantelor economice si a credibilitatii sistemului bancar roman. Pe viitor estimam o usoara incetinire a acestei cresteri ca urmare a dezvoltarii produselor alternative”, a declarat Mihaela Popescu, economist Unicredit Romania.

Prezent la conferinta, Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania a declarat pentru HotNews.ro ca sectorul agricol mai are de asteptat pana va atrage atentia bancilor comerciale.

“Agricultura nu va intra in atentia bancilor mai devreme de doi ani de zile. Cel putin aceasta este parerea mea”, a declarat Pascariu.

Pascariu este convins ca “Banca Nationala Romana va face tot posibilul pentru a restrange creditarea, iar bancile vor face tot ce pot pentru a acorda cat mai multe credite”.

Cercetarea Unicredit evidentiaza ca piata bancara din Europa Centrala si de Est continua sa fie dominata de bancile internationale. La finele anului 2005, cota de piata a bancilor cu actionariat majoritar strain era de 78% in tarile din regiune (cu exceptia Rusiei, Ucrainei si Turciei).

In Romania, sistemul bancar este dominat de institutii financiare cu actionariat strain, care impreuna (inclusiv BCR) detin aproximativ 88% din totalul activelor.

“Procesul de restructurare a pietei bancare romanesti va continua cu finalizarea ultimelor privatizari si cu intensificarea concentrarii ca urmare a cresterii concurentei o data cu maturizarea pietei si a reducerii treptate a marjelor”, a mai precizat Mihaela Popescu.

Cercetarea mai releva, de asemenea, faptul ca primii sapte jucatori din sistemul bancar din Europa Centrala si de Est, controleaza 26% din piata din regiune. Pe primul loc in clasamentul celor mai mari banci care opereaza in aceasta zona este UniCredit Group, cu active totale de 86,2 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro.

Erste Bank se claseaza pe locul al doilea, cu active totale de 48,7 miliarde euro si profit net de 711 milioane euro, iar KBC din Belgia este pe locul al treilea, cu active totale de 42,7 miliarde euro si un profit net de 556 milioane euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro