Sari direct la conținut

Vaslui, capitala Danemarcei

Saptamana Financiara

Tentatia de a folosi jocul de cuvinte din titlul filmului lui Porumboiu e mare. El se intreaba, oarecum retoric, daca a fost sau nu revolutie la Vaslui. Noi ne intrebam insa, la fel de hamletian, daca pelicula sa este sau nu un succes. Argumente sunt pentru ambele variante, totusi balanta nu este nicidecum echilibrata. Se inclina vizibil catre latura pozitiva.

Ce nu mi-a placut? Obstinatia cu care toti – dar toti! – regizorii romani ne arata in filmele produse dupa 1990 mizeria in care traim. Blocuri scorojite, maidane pline de gunoaie, interioare saracacioase – ca sa folosim un eufemism -, personaje prost imbracate si needucate – neamuri proaste, mai pe romaneste. Veti spune ca asta e Romania reala.

Da, asa e, iar la Vaslui asa stau lucrurile, poate mai mult decat in alte parti, unde molima „cosmopolitismului“ a facut mai multe victime. Dar e oare nevoie sa ni se arate asta atat de des? N-am putea uita aceste lucruri macar doua ore, in sala de cinema? E o pare-re pur personala…

Trecand peste aceste observatii, poate minore, filmul este o reusita din toate celelalte puncte de vedere. Fara a excela in vreun fel, toate ingredientele sunt „curate“. Acesta e cuvantul cel mai potrivit.

Scenariul curge impecabil, umorul vine de la sine, fara nicio stridenta sau fortare, actorii, chiar daca cvasinecunoscuti, sunt „de-acolo“ si totul respira a lucru bine facut. Nu e de mirare ca, pe langa „exotismul“ evident, juriile internationale au avut si alte argumente la indemana atunci cand l-au blagoslovit cu atatea premii.

Exista insa si o alta perspectiva a acestui film, evident secundara, dar care merita luata in considerare. Laitmotivul filmului este, in mod evident, intrebarea daca a fost sau nu revolutie la Vaslui. Iar modul in care primeste raspuns comprima, intr-o ora de pelicula, 16 ani de istorie contemporana.

Merita observat si modul in care este pusa, in film, intrebarea: in studioul improvizat al unei televiziuni locale, unde unicul cameraman e si regizor de platou, si regizor de emisie, si secretara, si portar. Iar vedeta este chiar patronul pseudoteleviziunii. Ei bine, nu este o figura de stil a lui Porumboiu.

Nu stiu exact cum o fi la Vaslui, dar cu siguranta mai exista in Romania mileniului trei zeci de astfel de televiziuni locale. Si care ar merita, poate, un scenariu separat. Va asigur ca ar iesi un film savuros.

A fost sau n-a fost

„42 km film“, 2006

Scenariul si regia: Corneliu Porumboiu

Distributie: Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu

Comedie, 103 minute

Rating SFin: 8,5/10

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro