Copiii cersetori castiga 20 milioane de lei pe luna
Gara de Nord din Capitala este locul unde un copil al strazii castiga din cersit cateva sute de mii de lei vechi pe zi, ajungand sa adune chiar si 20.000.000 lei intr-o luna.
Asa sustin reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), care dau vina pe bucurestenii milostivi pentru ca intretin vagabondajul acestor copii prin faptul ca le dau bani atunci cand ii intalnesc pe strada. Mai mult, pustii fara adapost intretin afacerile cu jocurile de noroc din zona Garii de Nord, cheltuind milioanele in aceste localuri.
Vagabondajul, cersetoria si furturile in spatiile publice din Capitala sunt intretinute de bucurestenii milostivi, sustine Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).
Mai mult, pentru a trage un semnal de alarma in fata celor care cred ca, daca cedeaza rugamintilor unui copil al strazii si ii dau un ban, il ajuta, reprezentantii ANPDC vorbesc despre cat castiga un pusti fara adapost intr-o luna: 20.000.000 lei vechi.
„In aceste conditii, cum sa stea un copil al strazii in adaposturi, centre de plasament sau de urgenta?”, pune problema coordonatorul proiectului „Initiativa Copiii Strazii”, Cosmina Simeian.
„Nu mai dati bani copiilor de pe strada”
Subiect de notorietate pentru jurnalistii straini si „bila neagra” in ofertele agentiilor de turism care promoveaza calatorii in Romania, „Copiii Strazii” revine in atentia autoritatilor de la Bucuresti.
Construirea de adaposturi, infiintarea Politiei Comunitare si aparitia mai multor organizatii neguvernamentale, specializate pe recuperarea si reintegrarea in societate a copiilor strazii, nu au dus pana in prezent la remedierea acestei situatii.
Inca mai vedem „aurolaci” in statiile de metrou, in intersectii si in alte locuri aglomerate din Capitala, care aproape ca au pus stapanire pe zonele unde isi au „casa”. Proiectul ANPDC, „Initiativa Copiii Strazii”, sustinut de Guvernul Romaniei, care a fost demarat in toamna acestui an, se focuseaza, inainte de toate, pe mesajul „Nu mai dati bani copiilor de pe strada”.
Asistentii sociali, alaturi de reprezentantii Directiilor de Protectie Sociala din cadrul primariilor de sector, ajutati si de politistii comunitari, au descoperit, in perioada de studiu de dinaintea initierii proiectului, de ce nu stau copiii vagabonzi in centrele puse la dispozitie de autoritati sau ONG-uri.