Topul noilor cartiere rezidentiale
Cel putin patru stele pentru cartierele din nord – Baneasa Residential si Ibiza Light – si doar trei stele pentru cartierele din sud si est.
Investitorii aduc pe piata proiecte imobiliare care le depasesc in calitate pe cele din vremea comunismului. Potrivit analistilor din domeniu, zona si facilitatile sunt criteriile care fac departajarea noilor cartiere, dar in timp vor conta designul si calitatea lucrarilor.
Unele au o mai mare priza la cumparatori si se completeaza intr-un ritm rapid. Altele stau deja de peste doi ani pe piata si nu au inca toate apartamentele vandute.
Au sau nu bucurestenii fler atunci cand aleg astfel de locuinte? Agentii imobiliari spun ca da, bazandu-se pe vanzarile raportate de agentii pe cele mai bune ansambluri din top, completate in proportie de 50a: Central Park, Herastrau Residence, Quadra Place, Green Lake, prima faza a Ibiza Light, Baneasa Residential si InCity Residence.
Amplasamentul stabileste cota
Apartamentele noi au preturi apropiate, dar fiecare ansamblu rezidential este diferit de celelalte. Cea mai importanta este zona, pentru ca ea va fi cea care va decide, in timp, valoarea de revanzare a locuintei respective.
La fel cum s-a intamplat si cu piata vilelor construite in urma cu cativa ani, unde preturile sunt de patru ori mai mari intr-o zona de cinci stele (Primaverii, Herastrau), decat in Pantelimon.
Pe locurile urmatoare, dupa amplasament, la egalitate ca pondere, se afla calitatea proiectului (unicitate, design, compartimentarea apartamentelor) si facilitatile (locuri de parcare, piscina, spatii verzi, supermarket, servicii).
Ai parcare, ai valoare
Strainii considera parcarile un element obligatoriu atunci cand investesc in spatii de locuit. Bucurestenii nu iau intotdeauna in seama acest aspect, mai ales ca reprezinta un cost suplimentar si, deocamdata, se mai poate parca pe strada.
Costul unui loc pentru o masina este cuprins intre 4.000 euro si 18.000 euro, in functie de ansamblu rezidential, tipul de garaj, loc in parcare – subterana sau la suprafata.
Exista ansambluri care au un numar dublu de locuri de parcare fata de cel al apartamentelor – Central Park (466 apartamente, 800 parcari), Green Lake Residences (79 vile, 466 apartamente si 1.100 parcari), ansambluri in care sunt aproape la egalitate – Asmita Gardens (802 apartamente si 823 parcari), Rose Gardens (906 locuinte si 1.110 parcari) si Platinum Towers (300 apartamente si 300
parcari), dar si ansambluri cu mai putine locuri – West Park (480 apartamente si 300 parcari).
Conditie: gradinite cu circuit inchis
In ceea ce priveste celelalte facilitati, cu cat complexul rezidential este mai intins si are un numar mai mare de apartamente, cu atat va avea mai multe dotari, servicii, locuri de petrecere a timpului liber.
Proiectele mari, pe care le-am clasificat, au fiecare de la 100 pana la 1.000 apartamente, urmand a avea fiecare atatia locuitori cat au unele miniorasele din jurul Capitalei.
Asa ca este bine ca noile minicartiere sa aiba gradinite cu circuit inchis, supermarketuri de unde locatarii sa se aprovizioneze, terenuri de sport, servicii de paza. Mai ales ca marile proiecte de apartamente noi sunt amplasate in zone de categoria a treia sau in zona Pipera, unde inca nu exista suficiente scoli, gradinite, puncte medicale.
Livinguri generoase si bai echipate
Pentru a compensa acest lucru, investitorii vin cu facilitati nenumarate – cate un loc sau doua de parcare pentru fiecare apartament, spatii verzi suficiente (cea mai inedita este o gradina japoneza la Ibiza Light), pontoane (atunci cand ansamblurile au iesire la lac, precum Green Lake Residences), spatii de joaca pentru copii, sali de fitness si cluburi private pentru petrecerea timpului liber.
Proiectele de apartamente noi intrec in calitate designul si compartimentarea vechilor locuinte din cartierele Capitalei. Spatiile interioare tin cont de noul stil urban de viata, avand livinguri generoase, pentru a petrece timpul cu familia, dormitoare decomandate si bai suficiente. Ba, mai mult, toti developerii echipeaza complet baile, iar unii dintre ei chiar si bucatariile.