Bancomatele – sub atacul clonelor
Astfel, in septembrie 2004 s-au constatat 230 de astfel de infractiuni, in septembrie 2005, 256 de infractiuni, iar in ianuarie 2007, 837 de infractiuni. Si numarul persoanelor arestate a crescut spectaculos de la 12 in septembrie 2004, 32 in septembrie 2005 si 132 in ianuarie 2007.
„In cele mai multe cazuri, activitatile infractionale sunt initiate din Romania, dar vizeaza victime din strainatate sau sunt finalizate in strainatate, unde se ridica produsul financiar.
Autorii folosesc in comiterea acestor fapte sisteme de plata rapide oferite prin internet (sistem escrow, conturi de paypal, conturi e-gold, conturi de internet-banking) sau sisteme de transfer rapid de bani
(wire transfer – servicii oferite de Western Union sau Money Gramm)”, se arata intr-un raport al Ministerului Comunicatiilor. Cele mai active zone ale tarii, in ceea ce priveste comiterea acestui gen de fapte sunt: Bucuresti, Alexandria, Ramnicu-Valcea si Craiova.
Conform rapoartelor IGP, se remarca o tendinta de specializare a infractorilor, mai ales din punct de vedere tehnic, aparand noi moduri de operare: licitatii frauduloase, folosire de site-uri false de escrow, site-uri de transport, site-uri de comert electronic, ascunderea urmelor prin internet si a circuitului produsului financiar.
In cazul BCR, surse din interiorul bancii ne-au declarat ca aproape zilnic se gasesc 10-20 de blankuri (carduri-matrita, folosite pentru a scoate bani de la bancomat), care provoaca bancii pierderi de 400-500 de milioane de lei.
Explicatia fenomenului e una economica: cu o investitie de cel mult 1.000 de euro, teparii bancomatelor ajung sa isi recupereze in cel mult cateva ore banii, profitul lunar ajungand la sute de mii de euro. Modalitatea de fraudare este cunoscuta sub numele de „clonarea bancomatelor”. Practic, „aparatura” necesara consta intr-un cititor de carduri („skimmer”) si unul de citire a codului PIN.
Toate acestea sunt conectate prin intermediul unor camere IP wireless la computerul de acasa. Pentru a evita sa ramana in cateva zeci de minute fara toti banii de pe card, posesorul acestuia ar trebui in primul rand sa fie foarte atent la „fata” bancomatelor.
Daca partea unde se introduce cardul, dar si tastatura unde se imprima codul PIN dau de banuit ca ar fi aplicate peste cele originale, mai bine mai cautati un bancomat mai sigur. Deoarece fraudarea prin bancomate clonate se realizeaza destul de simplu, in cativa pasi ramai fara un sfant in portofelul virtual.
Pasul intai. Clientul ajunge in fata unui bancomat, fara sa banuiasca faptul ca ATM-ul e deja clonat. Operatiunea se poate face peste noapte, pentru a nu fi „deranjat” de trecatori si neaparat cu capul acoperit, pentru ca nu cumva camerele video de supraveghere sa surprinda fata infractorului.
„Clonarea” consta in atasarea unei tastaturi peste cea originala si a unui dispozitiv identic cu cel in care se introduce cardul spre citire in bancomat.
Pasul doi. Clientul introduce cardul in locul special, fara sa stie ca gestul il va face sa piarda toate economiile pe care le are pe card. Odata cu tastarea codului PIN, tastatura falsa preia toate datele de acces la contul posesorului de card, transmitandu-le instantaneu infractorului care sta bine-mersi acasa, la computer.