Sari direct la conținut

Piata bancara din Europa Centrala si de Est este dominata de banci internationale

HotNews.ro

Piata bancara din tarile Europei Centrale si de Est ramane dominata de banci internationale importante, se arata intr-un studiu al UniCredit Group. La sfarsitul anului trecut, cota de piata a bancilor internationale a continuat sa creasca pe fondul unui nou val de privatizari in tarile din aceasta regiune, urcand de la 78% in 2005, la 82% in 2006.

Expertii UniCredit Group cred ca profitul din regiune va creste cu 15,3% in perioada 2007-2009, toate tarile aratand rate de crestere apropiate de sau peste 10% pe an.

Cu putine privatizari si oportunitati de achizitii ramase pe pietele mai stabile din Europa Centrala si de Est, investitorii internationali incep sa se concentreze spre est, catre piete ca Rusia, Ucraina, Georgia si Kazakstan, tari in care exista o mai mica proportie de banci internationale.

Toate sistemele bancare din regiunea ECE sunt caracterizate de jucatori dinamici, in contextul unei presiuni competitive accentuate. Intregul sector bancar din regiune cuprinde 2.600 de banci, cu active totale de aproximativ 1.400 miliarde euro, care reprezinta circa 5,6% din bilantul financiar consolidat al tuturor bancilor din zona euro.

Potrivit studiului, clasamentul primelor trei banci din aceasta regiune este condus de UniCredit Group, cu active totale de 109 miliarde euro si un profit net de 1,7 miliarde de euro.

Erste Bank se claseaza pe locul secund, cu active totale de 61,5 miliarde euro si profit net de 805 milioane euro, iar pe locul trei se situeaza Raiffeisen International, cu active totale de 55,9 miliarde euro si profit net de 686 milioane euro.

Regiunea Europei Centrale si de Est va continua sa inregistreze rezultate bune in privinta profitabilitatii, pe fondul perspectivelor macroeconomice pozitive si a unei cresteri sustinute in volume. Doar in 2006, profiturile brute in tarile ECE au crescut cu 33% atingand 27,5 miliarde euro.

Expertii UniCredit Group cred ca profitul din regiune va creste cu 15,3% in perioada 2007-2009, toate tarile aratand rate de crestere apropiate de sau peste 10% pe an. Cea mai puternica evolutie este previzionata in Rusia, cu o crestere medie de 19,7% in privinta profiturile brute in perioada 2007-2009. O buna profitabilitate este de asemenea asteptata in Bulgaria (+14.3%) si in Polonia (+13.7%).

“Aceste predictii pozitive fac ca tarile din ECE sa ramana si in viitor o piata de crestere importanta pentru bancile internationale din regiune”, a spus Federico Ghizzoni, membru in comitetul de directie pentru regiunea ECE in cadrul Bank Austria Creditanstalt.

Sectorul produselor bancare pentru populatie (retail) ramane cel mai dinamic segment la nivel regional. Creditele pentru populatie in Europa Centrala si de Est sunt asteptate sa creasca cu o medie anuala de circa 35% pana in anul 2009.

O crestere rapida va fi observata in Ucraina si in Rusia, unde sectorul bancar va creste cu 62%, respective 52%, aproape dublu fata de cresterea totala a pietei din ECE.

Rusia va fi urmata de Romania, Serbia si Tarile Baltice, unde creditele pentru populatie sunt estimate sa creasca cu circa 30% sau sa depaseasca aceasta cifra in urmatorii trei ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro