Presa despre funeraliile Patriarhului Teoctist
Echipe de muncitori care au inceput sa scoata marmura din podeaua Catedralei Patriarhale si sa pregateasca locul de veci al Preafericitului Teoctist au dat de ramasite umane, scrie Cotidianul. De asemenea, EvZ noteaza ca rudele Patriarhului urmeaza sa fie aduse la Bucuresti cu autocarul. Si Jurnalul National vorbeste despre miile de credinciosi care au infruntat ploaia si s-au inghesuit in cele doua zile de priveghi pentru a-l mai vedea o data pe marele Patriarh. In schimb, Romania Libera publica cel mai secret si mai intunecat episod din viata Patriarhului Teoctist.
Ramasinte umane pe locul de veci al lui Teoctist
Echipa care pregateste mormintul Patriarhului Teoctist, din Catedrala Patriarhala, a gasit ingropate ramasite umane, la baza locasului, dupa o slujba de reinhumare acestea urmind sa fie puse in cripta. Potrivit MEDIAFAX, muncitorii au descoperit un craniu, maxilarul, un femur si alte citeva fragmente dintr-un schelet.
Dupa un ritual de reinhumare, acestea vor fi puse sub cripta, intr-un sac, la picioarele Patriarhului.
Patronul firmei de constructii care pregatit gratuit mormintul, ca un omagiu adus Patriarhului Teoctist, a declarat ca nu poate spune ale cui sint ramasitele pamintesti, intrucit nu a fost gasit nici un obiect de podoaba sau de cult care sa-i fi apartinut defunctului si care sa poata oferi vreun indiciu asupra identitatii acestuia.
Bogdan Teleanu, inspector la Biroul de presa al Patriarhiei, a declarat pentru Cotidianul ca nimeni nu stie, la ora actuala, de cind ar putea proveni osemintele si cu atit mai putin identitatea decedatului, dar ca se va incerca, in perioada urmatoare, sa se obtina cit mai multe informatii.
Pe de alta parte, patronul firmei de constructii spune ca lucrarile care produc zgomot s-au incheiat, iar folosirea pichamerelor sau a daltilor a luat sfirsit in momentul in care trupul Patriarhului a fost readus in biserica, miercuri dupa-amiaza. (de Remus Radu)
Integral in Cotidianul
Rudele Patriarhului, aduse la Bucuresti cu autocarul
Autoritatile din localitatea natala a Prea Fericitului Patriarh Teoctist au decis sa-i ajute pe apropiatii si membrii familiei sa poata ajunge la funeraliile organizate maine in Bucuresti. Hotararea a fost luata dupa ce o parte dintre nepotii fostului Patriarh, batrani de peste 70 de ani, cu venituri foarte mici, s-au plans ca nu au bani sa mearga pana la Bucuresti.
„Am facut rost de un autocar de 50 de locuri, in care vor fi transportate 70 de persoane la Bucuresti. Bineinteles ca au avut prioritate rudele si apoi ceilalti sateni”, ne-a declarat Mihai Chihaia, primarul comunei Stauceni.
Oamenii vor pleca in aceasta seara, urmand sa ajunga in Capitala maine-dimineata in jurul orei 5.00. „Am discutat la Patriarhie si ni s-a pus la dispozitie un loc unde sa tragem cand ajungem la Bucuresti. Ne vom intoarce acasa tot vineri, dupa inmormantare”, a mai declarat primarul.
Vestea mortii Prea Fericitului Teoctist a cazut ca un trasnet pentru satenii din Victoria, acolo unde acesta avea cele mai apropiate rude. Toti cei sase nepoti ramasi in viata au aflat din presa despre trecerea la cele vesnice a unchiului lor. „Am auzit la radio, la ora cinci si un sfert, ca a murit. Nu mi-a venit sa cred.
Nici nu stiam ca este bolnav”, ne-a povestit Mihai Arapasu, de 75 de ani, un nepot al Prea Fericitului.
Rudele povestesc ca fostul Patriarh si-a vizitat ultima data locurile copilariei in urma cu doi ani. „Cand stiam ca vine in sat, ne pregateam cu totii. Il intampinam asa cum se face la tara, imbracati in costume populare, pe cai albi. Era Dumnezeul nostru! Venea si slujea la biserica pe care a ctitorit-o in sat.
De cand a fost ales Patriarh, nu a mai venit niciodata singur, doar insotit de alti preoti”, povesteste Valeria Hreapca, de 73 de ani, o nepoata.
Printre lacrimi, femeia are numai cuvinte de lauda la adresa celui mai de seama membru al familiei Arapasu. „Era foarte modest, fara pretentii. Cand venea la masa la noi acasa, cea mai mare placere era sa-i pregatesc mamaliguta cu branza si smantana”, isi aminteste nepoata Prea Fericitului Teoctist.
Nu multi din familia fostului Patriarh l-au urmat pe calea slujirii Domnului. „Are o stranepoata, maica Lavinia, care slujeste la Manastirea Agapia”, explica nepotul Mircea Arapasu. (de Ramona Ursu)
Integral in EvZ
Cumpana Patriarhului
Cel mai secret si mai intunecat episod din viata Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Teoctist – perioada cat a parasit Scaunul Patriarhal in decembrie 1989, in plina revolutie – este scos la lumina de marturisirea zguduitoare a unui monah de la Manastirea Regala „Sfanta Treime” din Sinaia.
Acesta dezvaluie ca Patriarhul Teoctist a batut la usa chiliei sale aproape de miezul noptii de 22 spre 23 decembrie 1989, la 12 ore de la fuga sotilor Ceausescu. Vreme de doua saptamani, nici staretia manastirii nu a stiut de prezenta inaltului ierarh ortodox. Doar patru persoane din Romania erau informate despre ascunzisul de la Sinaia, recomandat Patriarhului de catre Gelu Voican Voiculescu.
De altfel, acesta a fost singurul oficial al statului care l-a si vizitat de cateva ori. Nici o fata bisericeasca nu a trecut pragul chiliei din Sinaia, ceea ce l-a facut pe ierarh sa creada ca a fost parasit de Dumnezeu.
La 18 decembrie 1989, Sfantul Sinod s-a reunit in sedinta, o sesiune extrem de tensionata din cauza evenimentelor de la Timisoara.
Patriarhul Teoctist a anuntat atunci ca este de acord cu decizia politica de reprimare a miscarii din orasul de pe Bega, pe care o percepea ca „provocata de agenturi straine” si in care vedea pericolul destramarii statului, cu reflexie imediata in destramarea Bisericii. Nici unul dintre membrii Sinodului nu l-a contrazis. Nici pe fata, nici pe la colturi.
Nimeni nu va sti vreodata ce a fost in sufletul Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane cinci zile mai tarziu, cand fuga Ceausestilor a scos in strada sute de mii de romani.
Potrivit monahului care avea sa-l gazduiasca pe Teoctist in urmatoarele 112 zile, intr-o umila chilie, decizia de a parasi in cel mai mare secret Palatul Patriarhal si de a se ascunde la Manastirea Regala „Sfanta Treime” din Sinaia (considerata si astazi vila patriarhala) i-a fost sugerata de Gelu Voican Voiculescu, ale carui rang si rol in Revolutie nu au fost niciodata complet elucidate.
Cert este ca Voiculescu, cel care avea sa devina dupa executia Ceausestilor prim-viceprim-ministru al Romaniei, i-a indicat locatia. Probabil si numele monahului cu care urma sa imparta chilia.
„Oare ma vei vinde pentru un blid de linte, precum Esav pe Iacov?”
Teoctist a plecat spre Sinaia pe seara, cu masina Patriarhiei, condusa de soferul sau personal. Monahul care l-a gazduit sustine ca doar Gelu Voican Voiculescu, scriitorul Artur Silvestri, poate cel mai bun prieten al PreaFericitului, si soferul au stiut de acest ascunzis.
Cu o ora inainte de miezul noptii de 22 spre 23 decembrie, Patriarhul a batut umil la usa unei chilii a manastirii mici, vechi, construita de Spatarul Mihail Cantacuzino. L-a primit acelasi monah care a consimtit astazi sa se destainuie „Romaniei libere”. „A aparut seara, nu a mancat nimic, nu a participat la liturghie, a stat inchis in chilie, ca un prizonier.
I-am adus a doua zi mancare de la trapeza („cantina” calugarilor – n.r.). Abia dupa cateva zile am inceput sa fiu banuit de obste ca ceva se intampla, ca duc cuiva mancare pe ascuns”, isi aminteste monahul.
Cam in a treia zi, i-a dus un blid cu linte si atunci Patriarhul s-a deschis spre confesiune si i-a spus: „Oare ma vei vinde, preacuvioase, pentru un blid de linte, cum l-a vandut Esav pe fratele sau, Iacov? Sigur, nu”. (de Carol Harsan)
Integral in Romania Libera