Costurile din Romania au tras in jos profitul Zentiva
Grupul farmaceutic Zentiva a realizat, in prima jumatate a acestui an, vanzari nete de peste 6,79 miliarde coroane cehesti (peste 242 milioane euro), cea mai mare crestere, de 21,3%, fiind inregistrata in Romania unde valoarea vanzarilor a depasit 1,33 miliarde coroane cehesti (47,4 milioane euro), a anuntat luni compania.
Cu toate acestea, profitul inainte de impozitare al grupului a fost de 1,18 miliarde coroane cehesti (42,1 milioane euro) in scadere cu 3,9%, ca urmare a dificultatilor intalnite pe piata din Cehia, a investitiilor in vanzari si marketing precum si a unor costuri inregistrate pe piata din Romania.
Din punct de vedere geografic, Zentiva a inregistrat cresteri ale vanzarilor in Romania, Slovacia, Polonia, Rusia si Ucraina. Pe piata de origine, vanzarile Zentiva au scazut cu 5,6%, pana la nivelul de 2,22 miliarde coroane cehesti, ca urmare a presiunilor de pret din piata, guvernul continuand sa actioneze pentru a incetini cresterea cheltuielilor din sanatate.
In Romania, a doua piata ca marime in functie de vanzari a grupului, vanzarile Zentiva au crescut cu 21,3% depasind valoarea de 1,33 miliarde coroane cehesti. In prima jumatate a acestui an, marcile fostei companii Sicomed au contribuit cu 890,5 milioane coroane cehesti (circa 31,7 milioane euro) la vanzarile companiei din Romania, reprezentand 66,9% din total.
In trimestrul doi din acest an, vanzarile Zentiva din Romania au crescut cu 16,1%, pana la peste 673 milioane coroane (23,9 milioane euro).
Cu toate acestea, la nivelul grupului, profitul inainte de impozitare a scazut cu 3,9% pana la peste 1,18 miliarde coroane (42,1 milioane euro), in timp ce profitul atribuibil actionarilor companiei mama a scazut cu 6,8%, depasind 831,3 milioane coroane (29,6 milioane euro).
“In prima jumatate a anului, performantele noastre au fost influentate negativ de o serie de factori incluzand mediul din ce in ce mai dificil din cadrul celei mai mari piete pe care activam, Republica Ceha, de investitiile in vanzari si marketig datorate intaririi prezentei noastre in regiune precum si de anumite costuri legate de provizioane pentru creante incerte si de stocuri in
Romania, costuri care au redus profitabilitatea”, a precizat Jiri Michal, presedintele si directorul companiei Zentiva.
Compania si-a reafirmat obiectivul de a ajunge principala companie de produse farmaceutice din Europa Centrala si de Est.
In acest sens, conducerea companiei a reliefat ca la data de 2 iulie 2007, Zentiva a finalizat achizitia unui pachet majoritar de actiuni, reprezentand 75% din totalul de actiuni ale companiei Eczacıbası Generic Pharmaceuticals, unul dintre liderii industriei de medicamente generice din Turcia, cea mai mare preluare din istoria grupului.
Potrivit informatiilor companiei, Zentiva detine pozitii de lider in Cehia, Slovacia si Romania si inregistreaza rate de crestere rapida in Polonia, Rusia, Bulgaria, Ucraina si Statele Baltice. Grupul are peste 6.400 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Turcia, Romania si Slovacia.
Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra. Cei mai mari actionari ai Companiei sunt Sanofi-Aventis (24,9%) si Ceska pojistovna si partile asociate (12,3%). Managementul Zentiva detine 6,0% din actiuni. Alti investitori institutionali si privati detin impreuna 56,8% din actiunile Zentiva.