Peste doua zile incepe summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai
Nici un summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) – din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kirgistan, Tadjikistan si Uzbekistan – nu a atras atata atentie precum cel care-si deschide lucrarile joi, la Biskek.
Macar pentru faptul ca insasi desfasurarea lui in capitala kirghiza s-a aflat sub semnul intrebarii, dupa ce, in primavara, opozitia a amenintat din nou cu shimbarea regimului. In acele zile, conducerea Kazahstanului s-a oferita sa gazduiasa ea reuninea, la Astana. Dar Moscova nu a fost de acord.
A doua cauza a atentiei sporite – manevrele militare ale tarilor membre ale SCO, fara precedent prin amploarea lor. Incepute la 9 august, exercitiile se vor incheia in data de 17 august, sub privire tuturor celor sase sefi ai statelor membre.
Se poate considera, comenteaza Vremia novostei, ca efectul propagandistic a reusit: la Moscova, Beijing si in alte capitale central-asiatice diplomatii si expertii dezmint activ suspiciunile si temerilor celorlalta, in primul rand a lumii occidentale, ca SCO se va transforma intr-un „anti-NATO” rasaritean.
Pe de alta parte, a fost creata si senzatia corespunzatoare: sa nu se indoiasca nimeni ca, in caz de necesitate, un astfel de bloc nu poate fi infiintat. Potrivit informatiilor transmise de agentiile kirghize de presa, solicitarea SUA de a-si trimite un observator militar la exercitii a fost respinsa.
Pe de alta parte, nu se vor auzi, la summit, apeluri catre SUA de a-si evacua bazele aeriene miltiare din Kirghizia. In acest sens, SCO a ajuns la un anumit compromis. Principalul document pregatit pentru semnare a fost elaborat din initiativa Beijingului si se intituleaza „Acord de colaborare, prietenie si buna vecinatate de lunga durata”.
Astfel, estima Vremia novostei, China doreste sa sublinieze necesitatea consfintirii legislative a relatiilor de genul celor care s-au aflat la baza aparitiei SCO – un complex de acorduri care stabilesc linia de demarcatie dintre China si republicile fostei URSS. La Biskek nu sunt asteptate surprize legate de extinderea SCO.
Potrivit viceministrului rus de externe, Aleksandr Losiukov, deocamdata membrii organizatiei cred ca se impune mentinerea moratoriului asupra largirii SCO.