Sari direct la conținut

Ia de la noi sa dea la „baietii destepti”

Evenimentul Zilei

Seceta si contractele de energie ieftina ale „baietilor destepti” vor mari anul acesta factura la electricitate mai mult decat era prognozat.

Hidroelectrica SA, cel mai ieftin producator de energie din Romania, recurge la inginerii energetice si artificii de calcule pentru a proteja contractele de miliarde de euro ale „baietilor destepti”.

Surse din piata de energie au dezvaluit in exclusivitate pentru EVZ ca, doar luna aceasta, Hidroelectrica va cheltui 3,6 milioane de euro pentru a cumpara curent prin bursa de energie ca sa acopere contractele cu „baietii destepti”, dar si energia pentru populatie.

Afaceri fara prognoza

Hidroelectrica SA, companie de stat, a vandut energie, in avans pe zece ani, fara sa se asigure ca va dispune de resursele de apa necesare cantitatilor contractate.

In acest moment, Hidroelectrica vinde energie electrica „baietilor destepti” la cele mai mici preturi de pe piata, de aproximativ 20 de euro pe megawatt ora (MWh). Insa, in plina criza hidrologica, pentru a onora aceste contracte, compania cumpara curent de pe piata libera la un pret mai mult decat dublu.

Un calcul matematic arata faptul ca Hidroelectrica poate ajunge sa cumpere energie la 48 euro/MWh, ca mai departe sa le vanda aceeasi energie cu numai 20 euro/MWh.

Potrivit unor specialisti din sistemul energetic, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Hidroelectrica nu a inclus la pretul negociat din „contractele destepte” clauza de „risc hidrologic” si o formula de „actualizare a pretului”. Din cauza secetei, capacitatea de producere a energiei a scazut considerabil.

„Profitul de la stat a fost transferat in buzunarele „baietilor destepti”„, ne-a declarat un specialist consultat de EVZ.

Cumpar scump, vand ieftin

Seceta a lovit din greu piata energiei hidro: hidrocentralele functioneaza la capacitati reduse, iar nivelul lacurilor de acumulare este in scadere.

Cea mai afectata este Hidroelectrica, companie aflata in portofoliul statului. Managementul companiei este asigurat de Traian Oprea, sustinut politic de PNL si sprijinit direct de ministrul Varujan Vosganian. Finul ministrului, Dumitru Cocea, a fost numit, anul acesta, presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica.

Surse din piata de energie au declarat pentru EVZ ca, in luna august, Hidroelectrica cumpara de pe bursa de energie (OPCOM) un sfert din cantitatea de energie tranzactionata deja si in curs de tranzactionare.

La o prognoza de 300.000 de MWh tranzactionati in luna august, sursele noastre estimeaza ca Hidroelectrica va cumpara 75.000 de MWh. La un pret mediu de 155 lei pentru un megawatt ora, rezulta ca Hidrolectrica va plati 3,6 milioane de euro.

De la inceputul secetei din acest an, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie hidro, a bagat cel putin 10 milioane de euro in energia scumpa, pentru a o revinde la jumatate de pret.

In 2003, un an la fel de secetos ca si cel in curs, Hidroelectica a avut pierderi de 110 milioane de euro, care s-au reflectat si in factura la curentul electric pentru populatie. Specialisti in energie, consultati de EVZ, sustin ca „scenariul” din 2003 risca sa se repete si in 2007.

Integral in EvZ

de Emilia Sercan, Marius Draghici

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro