Sari direct la conținut

Emigrantii intorsi acasa revitalizeaza Valea Jiului

Adevarul

Fostii mineri din Uricani care au luat drumul Italiei, Spaniei si Germaniei pentru a munci in constructii si agricultura se intorc acasa si-si investesc banii castigati in zona care nu le mai oferea nimic.

In localitatea de la poalele Masivului Retezat se construiesc cabane, una mai impunatoare decat cealalta. Toate sunt pensiuni turistice ridicate de „capsunari”.

„Majoritatea au plecat sa munceasca in strainatate. Au vandut tot ce aveau pentru a strange bani de drum. Altii si-au dat locuintele si pe o lada de bere, doar sa scape de ele. Eu aveam la un moment dat 20 de apartamente, toate luate pe o lada de bere.

Le-am cedat unor oameni nevoiasi, nu aveam ce sa fac cu ele pentru ca in Uricani nu este criza de locuinte. Asa au facut si ei.

Si au plecat in Occident. Au invatat o lectie buna din disponibilizari si acum stiu sa pretuiasca banii”, ne-a declarat viceprimarul localitatii, Constantin Stancu. Cu banii economisiti in strainatate, fostii ortaci isi deschid acum afaceri, in special, in turism.

Zona, de o frumusete care iti taie rasuflarea, ofera teren suficient, iar „capsunarii” nu stau pe ganduri si cumpara hectare intregi.

Sat de vacanta ridicat in cateva luni

Campu lui Neag, cartier ce apartine de Uricani, situat chiar la poalele muntilor Retezat, s-a transformat in aceasta vara intr-un mic sat de vacanta dupa ce au fost ridicate mai multe cabane de catre localnicii intorsi din strainatate. „In zona erau doar cateva casute taranesti, iar acum sunt o multime de cabane.

Cea mai mare parte se vor transforma in pensiuni, iar unele deja si-au deschis portile pentru turisti. Noi ii incurajam pe toti cei care vin la noi sa ne solicite sprijin pentru a-si initia o afacere, pentru ca revitalizeaza orasul”, ne-a mai spus viceprimarul Stancu.

Pe Valea Paroseniului din Campu lui Neag sunt mai bine de 20 de casute de vacanta ridicate de catre cei care au muncit in strainatate. Toti sunt convinsi ca afacerea o sa mearga foarte bine. „Eu am muncit sapte ani in Italia, in constructii, iar acum mi-am ridicat cabana.

Mai sunt multe probleme, cu apa si canalizarea, cu energia electrica. Sper sa se rezolve cat mai repede toate sa putem functiona si sa ne scoatem investitia. Am muncit dincolo pe bani frumosi, dar va spun ca nici in mina nu era asa de greu. Munca la patronul strain te face sa apreciezi banii.

Probabil ca puteam la fel de bine sa-mi deschid afacerea asta si cu banii obtinuti din disponibilizarea de la mina, in 1998.

Atunci insa nu am stiut ce sa fac cu multi bani si am facut ce au facut si altii. Mi-am luat masina, lucruri prin casa, iar apoi nu mai aveam cu ce sa traiesc”, ne-a spus Ion M., unul dintre minerii disponibilizati, devenit acum investitor in turism, dupa ce s-a intors cu bani castigati in strainatate.

„A crescut si valoarea terenurilor”

Investitiile celor care s-au intors de la munca din Occident au facut sa creasca si preturile terenurilor din zona. Daca in urma cu doi ani in Uricani – Campu lui Neag, pretul unui metru patrat de teren era cuprins intre a 1-2 euro, acum aceeasi suprafata se vinde cu 20 de euro/mp.

„Nu vin sa cumpere doar fostii mineri care muncesc acum in Italia sau Spania.

Un articol de Maximilian GanjuIntegral in Adevarul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro