Romanii, cautati de angajatori din Spania si Anglia
Firmele de transport de marfuri din Spania cauta sa angajeze soferi profesionisti din strainatate, in timp ce, in 2008, forta de munca din sectorul agricol britanic ar putea fi formata exclusiv din muncitorii romani si bulgari, afirma doua publicatii europene.
Potrivit presedintelui Patronatului regional din Transporturi din Asturia (Asetra), Ovidio de la Roza, citat de La Nueva Espana, companiile de transporturi din provincia spaniola sunt nevoite sa apeleze la soferii din strainatate deoarece sectorul intampina dificultati la angajarea de personal calificat din Spania.
“In acest sector preferam sa angajam personal local, dar acum trebuie sa apelam la profesionisti din afara tarii deoarece nu exista alta solutie”, a afirmat oficialul.
Companiile spaniole apeleaza, in general, la personal din tari din Europa Centrala si de Est, “datorita formarii profesionale din aceste zone”, a precizat de la Roza, mentionand ca anul trecut multe firme “au fost sa caute personal in Romania”.
Potrivit oficialului spaniol, slujbele unde trebuie ocupate posturi sunt cele pentru pentru soferi de camion, pentru transporturile internationale sau sofer pentru transportul de produse periculoase.
Reprezentantii Departamentului pentru Munca in Strainatate au declarat pentru Hotnews ca deocamdata nu a fost inregistrata nici o solicitare din partea companiilor spaniole. “Asteptam o cerere oficiala din partea Ambasadei Spaniei la Bucuresti”, au afirmat sursele citate.
Pe de alta parte, guvernul Marii Britanii ar putea sa angajeze, in 2008, exclusiv forta de munca din Romania si Bulgaria pentru a acoperi deficitul de personal din sectorul agricol, afirma “Financial Times”.
Oficialii de la Londra au inasprit in acest an politica Marii Britanii in domeniul imigratiei, reducand cu 40% numarul de romani si bulgari aflati la munca sezoniera in sectorul agricol.
Ca urmare a acestui lucru, fermierii britanici sunt confruntati cu dificultati in angajarea de muncitori, ceea ce face ca agricultura sa aiba un deficit de cateva mii de oameni necesari pentru recoltarea si procesarea de produse precum merele, prunele si cartofii.
“Depunem eforturi importante pentru a aduce lucratori din Romania si Bulgaria”, a afirmat un oficial guvernamental, caci atlfel “fermierii care nu au suficienta forta de munca vor fi nevoiti fie sa plateasca mai mult pentru a atrage lucratorii, fie sa gaseasca forta de munca britanica – ceea ce este aproape imposibil – fie sa foloseasca imigranti ilegali. Sau sa riste sa-si piarda recolta si sa dea faliment”.