Inghesuiala la credite relaxate
Adaptarea produselor de creditare la noul regulament BNR a sporit considerabil vanzarile bancilor care au facut acest pas, in special in zona creditelor pentru locuinte. Cu toate acestea, doar 8 banci s-au grabit pana acum sa obtina avizul de la banca centrala.
Pe ansamblul pietei, dinamica imprumuturilor pentru populatie inregistreaza o scadere a ritmului de crestere. Interesant este ca momentul declansarii acestei tendinte coincide cu aparitia pe piata a primelor credite relaxate, eveniment care s-a petrecut in mai.
Daca evaluam vanzarile lunare prin modificarile de sold, reiese ca acestea s-au diminuat fata de perioada similara din 2006 cu 14% in mai si 3,6% in iunie, conform datelor BNR. Astfel, putem spune ca o parte din clienti au amanat contractarea de noi imprumuturi pana la aparitia ofertelor mai relaxate.
Avantajul primilor veniti
Pe de alta parte, bancile care au inceput deja sa vanda credite in noile conditii anunta rezultate notabile. La Alpha Bank, numarul vanzarilor de credite ipotecare si imobiliare a crescut cu 213% in iunie comparativ cu aprilie, iar ca volum majorarea a fost de 280%, ceea ce arata ca s-au acordat imprumuturi de valori mai mari. Si BRD are motive de bucurie.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistram cresteri de peste 350%. Creditele imobiliare sunt, fara indoiala, performerele sezonului, spune Lucian Cojocaru, director executiv la BRD. El afirma ca desi banca ofera credite fara avans, cea mai mare parte a clientilor prefera sa sustina investitia cu fonduri proprii. In plus, nu trebuie neglijat nici aspectul financiar.
Dobanda mai redusa pentru clientii cu un avans de minimum 20% reprezinta un argument important, afirma Cojocaru. Reprezentantii ambelor banci au recunoscut insa ca exista persoane care sunt defavorizate de modificarea normelor de creditare, in special cele care dispun de venituri sub media pe economie.
Restul bancilor se pare ca nu se grabesc, astfel ca adaptarea conditiilor de creditare la noul regulament BNR se dovedeste a fi in continuare un proces mai dificil decat se astepta. Printre noii veniti in tabara celor admisi se numara Volksbank, care de la mijlocul lunii iulie a inceput sa vanda noile tipuri de imprumuturi.
Ele permit clientilor sa plateasca rate la credit de pana la 65% din venitul eligibil. Ca si la restul bancilor, acesta se calculeaza ca diferenta intre venitul net si cheltuielile de subzistenta.
Volksbank s-a aventurat si in zona creditelor pentru locuinte fara avans, care pot fi accesate insa doar de persoanele cu venituri nete disponibile mai mari de 2.250 euro si care isi incaseaza salariul direct in cont la banca. In plus, aceste credite pot fi garantate doar cu imobile construite dupa 1977.
Rata depinde de Biroul de Credit
Luna august a fost marcata de intrarea unei noi banci din Top 5 in zona creditelor relaxate. Este vorba de Banca Transilvania, care accepta acum ca rata lunara sa ajunga pana la 70% din venitul eligibil. Aceasta este a doua banca, alaturi de BRD, care permite clientilor sa se indatoreze atat de mult.
Obtinerea avizului BNR pentru a oferi credite cu un grad de indatorare de 70% este conditionata de furnizarea de informatii pozitive la Biroul de Credit. Acestea sunt datele despre clientii care au contractat credite in trecut si pe care le ramburseaza fara intarzieri.
Conform statutului Biroului de Credit, doar participantii care contribuie cu date pozitive pot avea acces la date similare provenite de la alte banci. Prin urmare, aceste institutii pot afla din surse sigure ce alte imprumuturi au mai solicitat in trecut clientii. In acest mod, se poate evita usor supraindatorarea persoanelor care au de platit rate la alte credite.
In schimb, bancile care nu au acces la astfel de date sunt nevoite sa-si fundamenteze decizia de creditare exclusiv pe declaratia pe proprie raspundere a solicitantilor. Iar, in dorinta de a obtine credite, unii dintre ei sunt tentati sa treaca cu vederea ratele pe care le mai au de platit la alte banci.