Cine sunt cumparatorii lui Patriciu
Kazahstanul, al doilea mare producator de petrol si gaze din spatiul ex-sovietic dupa Rusia, si-a asigurat, prin achizitia pachetului majoritar din Rompetrol, dublarea capacitatii de rafinare si accesul rapid la piete de pe Vechiul Continent.
Societatea de stat KazMunaiGaz (KMG), cumparatorul a 75 la suta din Rompetrol, controleaza o treime din productia petroliera a Kazahstanului- tara din Asia Centrala cu iesire la Marea Caspica si care se invecineaza cu Rusia, Uzbekistan, Turkmenistan si China.
Boom-ul kazah
[c:1:d]Datorita rezervelor de petrol, Kazahstanul a cunoscut un adevarat “boom”, iar analistii estimeaza ca acesta e doar inceputul. Peste 90 de companii petroliere sunt implicate in activitatile de exploatare de pe teritoriul acestei tari. Cei mai mari investitori sunt, potrivit “Radio Europa Libera”, Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
Conform publicatiei “Oil &Gas of Kazakhstan”, anul trecut erau inregistrate investitii de 14,5 miliarde dolari. “Asia & Pacific Review World of Information” arata ca totalul investitiilor straine a fost de 28 de miliarde de dolari in ultimii zece ani, din care 80 la suta in sectorul petrolier.
Sunt prezente atat companii occidentale (ENI-Italia, British Gas-Marea Britanie), americane (Chevron, Exxon), rusesti (Lukoil, Gazprom) si chinezesti. S-au format si consortii intre KMG si o parte dintre aceste companii.
Petrolul kazah iese in lume prin conductele care leaga tara de Rusia, de vecinii din Asia Centrala si de China.
In august, Statele Unite au anuntat finantarea unor studii privind constructia a doua conducte care ar afecta monopolul rusesc: una care sa lege Turkmenistanul de Azerbaidjan si alta care sa lege Kazahstanul de conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.
Curtati de Gazprom
Compania din Kazahstan e curtata asiduu de Gazprom pentru proiectul South Stream, dezvoltat impreuna cu italienii de la ENI. Acesta presupune livrarea gazului rusesc si a celui din zona caspica catre Europa, via Marea Neagra. In iulie, KazMunaiGaz s-a declarat insa surprinsa sa afle ca rusii i-au trecut deja pe lista pentru a participa la proiect cu gaz, spunand ca “e prematur”.
Aceasta dupa ce o delegatie condusa de Vladimir Putin vizitase Kazahstanul, iar companiile petroliere si de gaze semnasera cateva acorduri-cadru de colaborare. Analistii occidentali au vazut in aceasta un semn ca rusii sunt nemultumiti de iesirea Kazahstanului de pe orbita Moscovei. Motivul este economic: pentru Rusia, rezervele de petrol ale Asiei Centrale devin vitale.
Gazprom detine, din 2002, impreuna cu KMG, un joint-venture, KazRosGaz-cel mai mare exportator de gaze din Kazahstan. Cumparat din Kazahstan, de la Karachaganak- camp exploatat de un consortiu din care fac parte ENI (Italia), BG (Marea Britanie), Lukoil si statul kazah, gazul e procesat in Rusia. El se intoarce la consumatorii din Kazahstan, iar surplusul e exportat.
Vanzarile KasRosGaz sunt estimate la 15 miliarde de metri cubi anual, adica a treizecea parte din productia totala a Gazprom.
Aurul negru al Kazahstanului
Cronologia vanzarii Rompetrol
Septembrie 2006: Dinu Patriciu afirma ca a primit oferte pentru a vinde intre 10 si 35 la suta din Rompetrol, dar spune ca va ramane cu orice pret actionar majoritar.
Decembrie 2006: In piata apar zvonuri cu privire la vanzarea unui pachet minoritar din Rompetrol (aproximativ 15 la suta). Printre cei interesati s-ar fi aflat companiile ruse Lukoil si Gazprom.
Ianuarie 2007: Conform presei ruse, KazMunaiGaz isi manifestat interesul de a cumpara o parte din Rompetrol, ceea ce i-ar fi permis sa intre pe piata europeana si sa participe la privatizarea companiei sarbe de petrol NIS, prin intermediul firmei romanesti.
Patriciu confirma ca a mandat o banca de investitii (Morgan Stanley) sa se ocupe de vanzarea unui pachet minoritar din Rompetrol, fara a intra in detalii.
Mai 2007: SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, e interesata de actiunile Rompetrol, afirma surse din piata. Dinu Patriciu neaga.
Iunie 2007: In viitorul apropiat, KazMunaiGaz va cumpara o mare companie petroliera din Europa, care detine pana la 3 rafinarii si 3000 de benzinarii, anunta Zhaksybek Kulekeev, fost vicepresedinte al companiei.
August 2007: Ministrul Energiei din Kazahstan, Baktykozha Izmukhambeto, declara ca tara sa negociaza achizitia unei rafinarii in Europa.
August 2007: KazMunaiGaz anunta achizitia a 75 la suta din Rompetrol.