Ministrul britanic de Externe spune, la prima vizita in SE Europei, ca in lipsa altui acord, „Planul Ahtisaari este cea mai buna abordare pentru viitor”David Miliband: Vom decide la sfarsitul anului ce facem cu restrictiile impuse muncitorilor romani
Guvernul britanic va lua o decizie finala in privinta mentinerii sau ridicarii restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari la sfarsitul acestui an, spune seful diplomatiei de la Londra, David Miliband, intr-un scurt interviu acordat HotNews.ro.
Ministrul britanic spune ca va discuta, marti, cu omologul sau roman despre strategia de politica externa a Romaniei si apara planul Ahtisaari privind viitorul Kosovo, daca noile discutii internationale pe aceasta tema nu vor duce la o alta solutie de compromis.
Ministrul britanic de Externe soseste marti la Bucuresti, in prima sa vizita in Europa de Est, dupa numirea in functie. El are programate intrevederi cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu.
Vizita va include o scurta interventie la intalnirea anuala a diplomatilor romani si o dezbatere cu studentii romani, pe teme precum schimbarile climatice.
HotNews.ro: Care este imaginea formata in randul autoritatilor britanice cu privire la strategia de politica externa pe 10 ani propusa de Romania?
David Miliband: Noi privim Romania ca pe un partener apropiat. Suntem incantati ca avem oportunitatea de a coopera cu Romania in cadrul unor organizatii internationale, in cadrul NATO si UE, pe subiecte diverse precum Irak, schimbarile climatice si lupta impotriva crimei organizate.
Nu am avut inca ocazia sa citesc acest document de strategie, dar sunt nerabdator sa discut punctele sale principale cu colegul meu, domnul Cioroianu, in cursul zilei de astazi.
In UE-27, vor exista intotdeauna nuante
HotNews.ro: Cum se raporteaza Marea Britanie la pozitia extrem de precauta a Romaniei si a altor tari din regiune cu privire la planurile privind independenta Kosovo?
David Miliband: Subiectul provinciei Kosovo este unul sensibil.
Dar Uniunea Europeana a transmis in mod constant un mesaj puternic in sprijinul domnului Ahtisaari si al eforturilor sale, ca de exemplu la Consiliul de Afaceri Generale si Relatii Externe din 12 februarie si, mai recent, din 18 iunie.
Intr-o uniune formata din 27 de state membre, vor exista intotdeauna nuante. Dar sprijinul oferit de Uniunea Europeana propunerilor formulate de domnul Ahtisaari a fost si ramane robust.
In incercarea de a epuiza absolut toate optiunile pentru a gasi o solutie, am demarat acum o noua serie de negocieri intre parti, pentru o perioada delimitata. Speram ca discutiile vor conduce la un acord. Daca nu, noi credem in continuare ca Planul Ahtisaari este cea mai buna abordare pentru viitor.
Restrictii de dragul eficientei administrative a pietei muncii
HotNews.ro: Cum reactioneaza in prezent actualul guvern britanic la presiunile, vizibile in presa, ale patronatelor si altor grupuri britanice de a deschide piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria? Ne puteti descrie procesul de revizuire a restrictiilor actuale si puteti preciza cand va incepe acesta – in septembrie a.c. sau in decembrie, la 12 luni de la aderare?
David Miliband: Ca majoritatea altor state membre UE, am restrictionat accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata interna a fortei de munca pentru administrarea sa eficienta. Parerea mea este ca sistemul pe care l-am pus in practica a functionat bine pana acum. Am spus ca vom revizui situatia intr-un an.
Procesul de evaluare a inceput deja: in prezent, analizam date cu privire la impactul pe care venirea muncitorilor l-a avut asupra Marii Britanii. Totusi, nu pot face speculatii cu privire la decizia finala a guvernului, care va fi luata la sfarsitul acestui an.
HotNews.ro: In ce masura este multumit guvernul britanic de colaborarea cu autoritatile romane, carora le ofera asistenta in reforma Administratiei si Internelor? Care sunt principalele obstacole, respectiv puncte forte pe care le-ati identificat in aceasta colaborare?
David Miliband: Marea Britanie sprijina Romania in lupta impotriva coruptiei, inclusiv prin reducerea barierelor birocratice in administratia vamilor. Ambasada britanica a lucrat impreuna cu Ministerul de Interne, cu cel al Sanatatii, cu Ministerul Justitiei si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pe o serie de proiecte anti-coruptie.
Cooperarea cu Ministerul Justitiei include proiecte pentru dezvoltarea serviciului roman de probatiune si introducerea conceptului de „manager de tribunal”, cu scopul de a reduce responsabilitatile administrative ale judecatorilor.
Ne bucuram sa cooperam cu omologii nostri romani; eficienta lor si nivelul de transparenta in comunicare inregistreaza progrese constante – asa cum, sper, se intampla si in cazul nostru.
Una dintre primele lectii ale administratiei publice este aceea ca niciodata nu poti face un lucru suficient de bine: intotdeauna este loc de mai bine si este datoria noastra de functionari publici sa facem aceste imbunatatiri.