Sari direct la conținut

Legea asigurarii locuintelor este imposibil de aplicat

Adevarul

Guvernul a aprobat de curand proiectul de lege, dar el mai trebuie promulgat de parlament, desi are multe neajunsuri. In actul legislativ, nu este pus la punct un mecanism de despagubire eficient si nici nu poate fi usor de realizat, iar un posibil esec in realizarea despagubiri-lor poate compromite ideea de asigurare in general, apreciaza specialistii din piata.

Asigurarea locuintei a devenit obligatorie. Astfel, persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Din pacate, legea nu prevede printre calamitati naturale si furtuna, ceea ce poate fi o problema pentru locuitorii care-si vor incheia o astfel de polita si care, in eventualitatea unei distrugeri, nu-si vor putea recupera niciun ban.

In conformitate cu prevederile acestui proiect de lege, suma asigurata obligatoriu (suma asigurata care poate fi acordata) este echivalentul in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei, a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal

ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Riscurile care se asigura prin aceasta polita sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de catre oricare dintre formele de manifestare ale dezastrelor naturale, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

Legea are neajunsuri tehnice In opinia lui Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari), „asa cum a fost aprobata legea, are o serie de neajunsuri tehnice: riscurile sunt limitate, nu este inclusa la calamitati furtuna.

Pe de alta parte, nu poti sa iti inchei o polita facultativa pentru aceste sume asigurate – 10.000 si 20.000 de euro, iar procesul de recuperare a despagubirii va fi extrem de dificil”.

In cazul unei pagube de 50.000 de euro, recuperarea sumei de 20.000 de la societatea unde ai incheiat polita obligatorie si a diferentei de 30.000 de la o alta societate la care ai asigurat casa si pentru alte dezastre va fi foarte anevoioasa. „Ar trebui gandita o formula in care sa functioneze mai mult regulile economiei de piata si nu sa ne intoarcem la formule folosite inainte si abrogate.

Trebuie luat in considerare ca nu exista niciun model similar in Europa, iar exercitiul din Turcia a fost un esec”, mai spune Andriescu.

Ceea ce ar mai fi de semnalat, in opinia presedintelui UNSICAR, ar fi popularizarea acestor asigurari in mediul rural, unde rata lor este mai scazuta, identificati cei cu venituri foarte mici si subventionata prima de asigurare, pe care ar trebui sa o plateasca direct la societatile de asigurare.

O alta varianta ar fi subventionarea primelor de asigurare pentru orice locuinta din mediul rural, care are sub 100 mp.

„Varianta asigurarii «cu forta» intr-un anume loc a propriei locuinte nu isi are locul intr-o societate moderna”, adauga Andriescu.

Obligativitatea nu va viza pe toata lumea In Turcia, sistemul obligatoriu de asigurare a locuintelor a dus la un grad de cuprindere de doar 30%-40%. Iar in Europa, niciun alt stat nu practica sistemul obligatoriu de asigurare a locuintelor. Pe de alta parte, in Romania exista multe persoane care nu-si permit plata acestei prime.

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se va suporta din bugetele locale, din sumele defalcate din venituri ale bugetului de stat.

Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale revine persoanelor sau autoritatilor desemnate, in conditiile legii, sa le administreze. In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este in sarcina locatorului.

de Oana Grecea

integral in Adevarul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro