Sari direct la conținut

Cine pleaca din pole-position pentru Scaunul Patriarhal?

HotNews.ro

Biserica Ortodoxa Romana isi alege, miercuri, conducatorul, la sase saptamani dupa moartea Patriarhului Teoctist. Alegerea risca sa provoace insa polemici, in contextul in care asupra unora dintre candidati planeaza suspiciuni de colaborare cu politia politica.

De altfel intreaga perioada de doliu a fost marcata de speculatii privind numele inaltilor ierarhi favoriti pentru postul de patriarh, relateaza Rador. Cele mai vehiculate nume sunt cele ale mitropolitului Daniel al Moldovei, al lui Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Teofan Savu, mitropolitul Olteniei, Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei si Nifon, arhiepiscopul Targovistei.

Primul nume vehiculat este Daniel Ciobotea, actualul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, loctiitorul Scaunului Patriarhal. Pana acum, patriarhii au provenit dintre mitropolitii Moldovei, dar acest lucru nu este stipulat in nici un regulament.

In varsta de 56 de ani si vazut ca lider al aripii reformatoare, Daniel este doctor al Institutului de Teologie de la Strasbourg si profesor la Institutul ecumenic de la Bossey, in Elvetia intre 1980 si 1988.

Desi totul parea sa il recomande pentru postul de Patriarh, lucrurile par sa se fi schimbat dupa aparitia in presa a unor afirmatii potrivit carora numele lui ar figura pe listele ierarhilor ale caror dosare intocmite de Securitate ar fi fost arse dupa caderea lui Ceausescu.

Mai mult activitatea lui de profesorat in Elvetia, in plina perioada comunista, cand acordul Securitatii era indispensabil pentru orice deplasare in strainatate, a devenit un handicap.

Al doilea posibil candidat este Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a afirmat ca va accepta Scaunul Patriarhal doar daca Biserica i-o va cere. Bartolomeu si-a nuantat pozitia dupa ce mai multi intelectuali i-au cerut acest lucru printr-o scrisoare deschisa.

Despre Bartolomeu, in varsta de 86 de ani, fostul sef al Securitatii, Ion Mihai Pacepa, dezvaluia ca fusese trimis de serviciile secrete comuniste „in misiune” in Statele Unite in 1965.

Al treilea posibil candidat este Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, un apropiat al Patriahului Teoctist. Potrivit presei, si acesta ar avea aceleasi probleme ca si mitropolitul Daniel. Calificat drept „traditionalist” si considerat urmas al raposatului patriarh, Teofan, in varsta de 48 de ani, a urmat studiile de doctorat la Institutul Saint-Serge din Paris, intre 1986 si 1990. Dar nu inainte de a semna „pactul cu Diavolul”.

In afara acestor nume, in mass-media s-au vehiculat si cele ale lui Andrei Andreicut, arhiepiscopul Alba-Iuliei si Nifon, arhiepiscopul Targovistei.

Potrivit regulamentului, Colegiului electoral ecleziastic, format din 180 de membri – religiosi si laici – ii revine sarcina de a desemna doi sau trei candidati pentru demnitatea de patriarh, inainte de a supune la vot aceste nominalizari.

Desi CNSAS a invitat pana acum la audieri un numar de aproximativ douazeci de inalti prelati, printre care candidatii la succesiune, pentru clarificarea eventualelor lor legaturi cu Securitatea, verdictele vor fi date dupa alegerea patriarhului.

Citeste si:

Cum vad enoriasii lupta pentru Patriarhie

Interesele din jurul alegerii noului Patriarh

Die Tageszeitung: Securitatea de sub sutana

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro